Kent Haberleri

Veysel Tiryaki: Daha güzel bir Altındağ için çalışıyoruz!

Ankara’nın tarihi ilçesi Altındağ’ın Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, görevi süresince yapılan işlerle ilçenin algısının tamamen değiştiğini söylüyor. Tiryaki, başkente yakışır bir Altındağ arzuladığını ve bu konuda çok yol aldıklarını belirtiyor..

Ankara’nın tarihi ilçesi Altındağ’ın Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Para Dergisi'ne verdiği röportajda “Biz sözle değil, eserlerimizle konuşuyoruz” dedi.

 

“Ankara'nın belki de en problemli ilçesi olan Altındağ’da belediye başkanlığı görevine talip olduğumuzda umutsuzluğa kapılsaydık eğer, bugün Altındağ’da hiçbir şey değişmezdi, değişemezdi. Göreve geldiğimizde ‘yapılamaz, değişemez’ denilen şeylerin tüm olumsuz koşullara rağmen yapılabileceğini, değişebileceğini gösterdik. Çünkü inandık” diyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Para Dergisi için merak edilen soruları yanıtladı. Belediye başkanlığında yakaladığı başarının sırrını paylaşan Baş- kan Tiryaki, geçmiş ve gelecek çalışmalarını şöyle anlattı: 


Sizin için başarı ne demek? 

 

Ben büyük söz söylemek istemem, büyük iş yapmak isterim. Biz, sözle değil, eserlerimizle konuşuyoruz. Sadece şu kadarını söyleyeyim. Başarısızlıktan korkarım. Kast ettiğim şey makam mevki kaybetmek değil. Yaptığım işte başarısız olmak. Başarısız olacağımı anladığım hiçbir işe kalkışmam. Hesabımı kitabımı önceden iyi yaparım. 


Gelecekte kendinizi ve belediyenizi görmek istediğiniz yer nedir? 

 

Biz Altındağ’ı evimiz, Altındağlıları ise ailemiz gibi görüyoruz. Bu nedenle, Altındağ’ın ve Altındağlı vatandaşların, özellikle de çocukların daha iyi bir geleceğe kavuşması için hayallerim var. Tüm insanların eşit şartlara ve koşullara sahip olduğu, modern evlerde modern yaşamlar süren, çocukların varoşların kuytu karanlığında kaybolmadığı, kadınlar için daha rahat ve huzurlu koşulların var olduğu, modern binaları, tesisleri, parkları, spor alanları ve sosyal yaşam alanlarıyla insanların yaşamaktan mutluluk duyduğu bir Altındağ hedefliyorum. Kültürü, sanatı ve sosyal yapısı ile Başkent’e yakışır bir Altındağ arzu ediyorum. Geçmişte olduğu gibi, Ankara’nın cazibe merkezi olan, tarihi değeri korunmuş, turist çeken bir Altındağ… 

 

Çok mesafe kat ettik diyebilirim, Altındağ bugün birkaç yıl öncesinin Altındağ’ı değil. Altındağ’ın hem çehresi değişiyor, hem Altındağ’a olan algı değişiyor. Bu da mutluluk verici… 


Başarılı olmak için neler yapmak gerek? 

 

Tesadüfen başarı olmaz. Örneğin bir öğrencinin tesadüfen, cevapları atarak üniversite sınavında birinci olması mümkün müdür? Başarı tesadüfen gelip kapınızı çalmaz. Başarının altın kuralları disiplin ve sürekliliktir. Altındağ Belediyesi bugün kamuoyunda gerçekleştirdiği çalışmalarla başarılı bir belediye olarak görülüyor. 

 

"Daha güzel bir Altındağ için çalışıyoruz."

 

Çok büyük çapta, restorasyon çalışmaları sürdürüyoruz. Hamamönü ve Ulucanlar Cezaevi restorasyon projeleri bir ilçe belediyesinin boyunu aşan işler aslında. Hamamönü projesi tamamlandıktan sonra Hamamarkası’nda çalışmalarımızı yürütmeye başladık. Ulucanlar’da ise kapalı olan bölüm müze olarak açıldı. Açıldığı günden itibaren 1 milyon 250 bin kişi ziyaret etti Ulucanlar Müzesi’ni. Yarı açık kısmı ise kültür merkezi olarak açıldı.

 

Yerel yönetimlerde başarının iki temel dayanağı var. Biri belediyenin insan kaynağını iyi yönetmek, diğeri de belediyenin para kaynağını iyi yönetmek. Biz ikisini de iyi yapıyoruz. Para ve insan kaynağını iyi yönetmenin yanı sıra, bunları yönetirken adaletli ve kararlı olmak da çok önemli. 

 

 

Değişim için yola çıktığınızda çoğunluk buna direnç gösterebiliyor, bu direnç noktalarını kırmak için sabırlı, kararlı ve disiplinli bir şekilde çalışmak gerek. Güven sağlamak için uzun soluklu bir çalışma yürütmeniz, her konuda herkese eşit muamele yapmanız gerekir. Biz 12 yıldır 45 binden fazla gecekondu yıkımı yaptık. Üstelik kavgasız, gürültüsüz… Dünyanın en zor işidir ev yıkmak. Eğer adam kayırsaydık, birini yıkarken, tanıdıklarımızın evlerini yıktırmasaydık, bu aşamaya gelmemiz mümkün olur muydu? Bu evleri yıktıktan sonra Ankara’da en yüksek oyu alan belediye başkanı olmamız mümkün olur muydu? Bizim başarımız işte burada yatıyor.

 

 

Öncelikleriniz ve ilkeleriniz neler?

 

Adil olmak, dürüst olmak, tarafsız olmak, şeffaf olmak belediyecilik anlayışımızda önemli yer tutuyor. Bugün Altındağ’da herkes bilir ki, belediye başkanını tanımak torpil sağlamaz, hak, hukuk ve adalete uygun olmayan işlere sırf birilerine rant sağlamak için ‘evet’ denilmez. Güven oluştu. Güven nasıl oluştu? Adaletten hiç ayrılmadık. Her konuda şeffaf ve adil olduk.


Yapmak isteyip de yapamadığınız bir proje var mı?

 

Hayata geçirmeyi planladığımız bütün projelerimize toplumun ihtiyaçlarına göre karar veriyoruz. Hiçbir zaman rastgele projeler üretmedik. Hiçbir zaman bir günde herhangi bir projeye karar vermedik. Projelerimizi hayata geçirmeden önce, uzun soluklu bir ön safha geçiriyoruz. Hiçbir zaman tribüne hitap eden işler yapmayı arzu etmedik. Atıl kalacak bir yatırım yapmadığımız gibi, başarısız olacağımızı hissettiğimiz hiçbir işe girişmedik. Altındağ’ın aciliyetlerine göre iş üretiyoruz. İlk yıllarda önce imar planlarını tamamladık, geniş yollar, bulvarlar açtık çok yıkım yaptık, 45 binden fazla gecekondu yıktık, 13 noktada kentsel dönüşüm projeleri ürettik. Bunlarla birlik- te artık sosyal tesislere, kültür merkezleri- ne, parklara, yüzme havuzlarına, gençlik merkezlerine, sinemalara, spor salonlarına ihtiyaç vardı, bunları yapmaya başladık.k, hukuk ve adalete uygun olmayan işlere sırf birilerine rant sağlamak için ‘evet’ denilmez. Güven oluştu. Güven nasıl oluştu? Adaletten hiç ayrılmadık. Her konuda şeffaf ve adil olduk.

 


24 farklı mahallede kadın eğitim ve kültür merkezi açtık. 55 binden fazla kadın devam ediyor bu merkezlere. 17 farklı mahallede gençlik merkezi açtık. 25 binden fazla çocuk devam ediyor gençlik merkezlerine. 50 büyük park, 16 adet spor tesisi, beş yüzme havuzu yaptık. 400 dönüm büyüklüğünde bir mesire alanını kazandırdık Altındağ’a. Türkiye’nin en büyük ve en modern kurban satış alanını açtık. Altındağ Kültür Sarayı’nı hizmete açtık. Daha önceki yıllarda Cemil Meriç Kültür Merkezi, Necip Fazıl Kültür Merkezi’ni hizmete açtık. Altındağ’a 13 cami yaptık, yedi aile sağlığı merkezini hizmete açtık. Şu anda büyük bir buz pistinin inşaatını sürdürüyoruz. Yakın zamanda çok önemli ve büyük bir projeyi hayata geçirdik: Altınköy Açık Hava Müzesi. 100 yıl öncesinin köy hayatını canlandırdığımız 1000 dönüm büyüklüğünde yaşayan bir müzeyi Altındağ’a kazandırdık.

 

"Hiçbir yerden hibe, borç almıyoruz. Hiçbir yere tek kuruş borcumuz yok."

 

Yılların ihmali vardı Altındağ’da… Çok radikal işlere girişilmesi gerekiyordu. Bunun için, öncelikli olarak belediyenin yapılanmasını gerçekleştirmek gerekiyordu. İşe önce belediyenin içinden başladık. İlk bir yıl hiçbir yatırım yapmadık. Zaten belediyenin yatırım yapabilecek durumu da yoktu. Öncelikli olarak belediyeyi, kurumsal yapısıyla, iş anlayışıyla, vatandaşla diyaloğu açısından hizmet edebilen, üretebilen, vatandaşın güvenini kazanmış bir belediye haline getirdik. Hiç bir yerden kredi veya hibe, borç almıyoruz, almaya da ihtiyaç yok. Kimi zaman oldu ki, çok sıkıntılı günler geçirdik, zor durumlarla karşılaştık. Ancak o problemleri çözmek için büyük çaba sarf ettik. Boş vermedik, emek verdik. Bu da bereketi getirdi. Ardından da Altındağ’ın imar planlarını tamamlamak için kolları sıvadık. Göreve geldiğimizde Altındağ’ın yüzde 70’inin imar planı yoktu. Yapılaşma sıfır noktasındaydı, yüzde 85’i gecekondularla kaplıydı. Bugün Altındağ’ın imarı tamamlandı. Altındağ hızla yapılaşıyor, dönüşüyor.