Vicdanları da enkaz altında kalan deprem fırsatçılarına devlet göz açtırmadı! Açıklamayı bakanlık yaptı
Tüm Türkiye'nin sallanıp yasa boğulduğu depremde vicdanları da enkaz altında fırsatçılarla alakalı Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Fahiş fiyat artışı yapan 353 firmaya 85 milyon lira ceza uygulandığını açıkladı.Bakanlık, perakende satış noktaları ve elektronik ticaret pazar yerlerinde bu ürünlerin satışını yapan işletmelere ait olarak denetimler yapıldı
Ticaret Bakanlığı, vatandaşlardan gelen fahiş ücret yükselişi yapıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı.
Bakanlık, perakende satış noktaları ve elektronik ticaret pazar yerlerinde bu ürünlerin satışını yapan işletmelere ait olarak denetimler yapıldı.
Yapılan tespitler çerçevesinde gerçekleştirilen Haksız Ücreet Değerlendirme Kurulu toplantısında fahiş ücret yükselişi yaptığı değerlendirilen 353 firmaya toplam 84 milyon 975 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
Depremler Neden Olur?
Dünya yüzeyden oldukça katı bir yer gibi görünse de, aslında yüzeyin hemen altında son derece aktiftir. Dünya dört temel katmandan oluşur : katı bir kabuk, sıcak, neredeyse katı bir manto, sıvı bir dış çekirdek ve katı bir iç çekirdek.
Mantonun sert kabuğu ve üst katı, litosfer adı verilen bir bölgeyi oluşturur . Litosfer, bir yumurta kabuğu gibi tüm Dünya'yı saran sürekli bir parça değildir. Aslında tektonik plakalar adı verilen dev yapboz parçalarından oluşuyor . Tektonik plakalar, aşağıdaki viskoz veya yavaş akan manto tabakası üzerinde sürüklenirken sürekli olarak değişiyor .Bu kesintisiz hareket, yerkabuğunda strese neden olur. Gerilmeler çok büyüdüğünde, fay adı verilen çatlaklara yol açar . Tektonik plakalar hareket ettiğinde faylarda da hareketlere neden olur. Deprem , yerkabuğunun bir fay hattında ani hareketidir .
Depremin başladığı yere merkez üssü denir . Bir depremin en yoğun sarsıntısı genellikle merkez üssünün yakınında hissedilir. Bununla birlikte, bir depremin titreşimleri merkez üssünden yüzlerce hatta binlerce mil uzakta hissedilebilir ve algılanabilir.
Depremleri Nasıl Ölçeriz?
Bir depremden gelen enerji, sismik dalgalar adı verilen titreşimlerle Dünya'da dolaşır . Bilim adamları bu sismik dalgaları sismometre adı verilen aletlerle ölçebilirler. Bir sismometre, cihazın altındaki sismik dalgaları algılar ve bunları bir dizi zikzak olarak kaydeder.
Bilim adamları bir sismometre tarafından kaydedilen bilgilerden bir depremin zamanını, yerini ve şiddetini belirleyebilirler. Bu kayıt aynı zamanda sismik dalgaların içinden geçtiği kayalar hakkında da bilgi vermektedir.
Carrefour'dan hafta sonu bombardımanı! Bu indirimler sizi mest edecek
Bu alet enkaz altında kalp atışını algılıyor! MK4 FINDER'ın özellikleri nedir?
Ünlü teknoloji firması da işçi çıkarıyor! 1.600 çalışanı etkileyecek