Genel

VİKO, okulların elektrik faturasını yüzde 20 düşürdü!

Türkiye' nin en büyük zenginliği olarak gösterilen genç nüfusun eğitimi için ciddi bir maliyet ayrılıyor. Bunun fiziki yansımalarından biri de okulların gider pusulasında ortaya çıkıyor...

VİKO'nun projesiyle 600 okulun elektrik faturası % 20 düştü. CEO Apaydın, "Hedef yıllık 9 milyonluk tasarruf" dedi


Türkiye'nin en büyük zenginliği olarak gösterilen genç nüfusun eğitimi için ciddi bir maliyet ayrılıyor. Bunun fiziki yansımalarından biri de okulların gider pusulasında ortaya çıkıyor. Bir hesaplamaya göre İstanbul'daki ilköğretim okullarının sadece elektrik faturasına yansıyan maliyeti yaklaşık 30 milyon lira. Oysa bir başka araştırma sabahın erken saatlerinden akşama kadar açık olan bu mekânlarda ciddi bir enerji israfının yaşandığını ortaya koyuyor. Kaynağı tamamen bilinçsizlik olan bu israfı önlemek üzere, geçtiğimiz yıl ünlü elektronik devi Panasonic tarafından satın alınan VİKO önemli bir proje başlattı. 2012'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle başlayan proje çerçevesinde her okuldan bir öğretmen eğitimden geçirilerek "enerji yöneticisi" oldu. Okullar tasarrufta yarışır hale geldi. Sonuç: İstanbul'daki 600 okulda öğretmen ve öğrencilerin davranışı değişti, fatura yüzde 20 azaldı. 


ÇİZGİ FİLM ATÖLYESİYLE GÜVENLİK EĞİTİMİ

İlköğretim okullarındaki enerji bilinçlendirme projelerinin eğlenceli yönleri de var. Bunlardan biri de Çizgi Film Atölyesi. Atölyede çocuklar çizgi film hazırlarken kazalardan korunmayı da öğreniyor.


600 OKULDA GİDER AZALDI

İstanbul'un Sancaktepe belediyesinin pilot seçildiği proje kapsamında bugüne kadar 600 okulda 250 bin çocuğa ulaşıldı. Bir tiyatro grubu oluşturularak her gün bir okulda enerji verimliliğinin konu edildiği oyunlar sergilendi. Duvarlara"Gereksizse kapat, geleceğini aydınlat" yazıları asıldı. Ayrıca okullar arasında tasarruf yarışması yapıldı. VİKO CEO'su Nusret Kayhan Apaydın, bu çalışmalar sonrasında bazı okullarda yüzde 30'a varan tasarruf elde edildiğini, daha da önemlisi kağıttan suya kadar tüm alanlara bu bilincin yayıldığını anlattı.


3 MİLYON CEPTE

Bir ilköğretim okuluna aylık 2 bin TL'lik elektrik faturası geldiğini belirten Apaydın'ın verdiği bilgilere göre 2 yılda proje sayesinde 600 okuldan yaklaşık 3 milyon liralık tasarruf elde edilmiş. Apaydın, konunun sadece elektrikle ilgili olmadığını belirtiyor. 'Aydınlık Bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği' sloganıyla yürütülen projenin 2020'ye kadar süreceğini söyleyen Apaydın, hedeflerini şöyle sıralıyor: "5 yılda bin 500 okula giderek 1 milyon öğrenciye ulaşmak istiyoruz. Bunun için çalışanlarımız gönüllü destek veriyor. Yılda yaklaşık 300 bin liralık kaynak ayırdığımız bu projeyi önümüzdeki dönemde Anadolu'ya da taşımak istiyoruz. Bunun için çalışmalara başladık. Bu, dalga dalga tasarruf hareketi başlatmış olacak."


ELDE KALANLA 9 OKUL YAPILIYOR

Apaydın'a göre okullarda elde edilen enerji tasarrufuyla eğitimde birçok eksik giderilebilir. Sadece İstanbul'da ilköğretim okullarının yılda 300 milyon liralık elektrik tükettiği bilgisini veren Apaydın, "Bu proje başarıya ulaştığında yılda 6 ila 9 milyon liralık tasarrufa imza atılması mümkün. Buna ısınma ve su da ekleniyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde elde edilen tasarrufla yaklaşık 9 yeni okul inşa edilebilir. Bizim de hedefimiz bu" diyor.



Sabah