10 / 01 / 2025

Villa kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Villa kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Kovid-19 salgını ve uygulanan kısıtlamalar iki yıldır tüm vatandaşların ortak gündemi haline geldi. Kısıtlamalarla geçen kış aylarının gerginliğini herkes tatille atmak istiyor. Kalabalıktan uzak olmak amacıyla villa kiralamalarına talep arttı.



Kovid-19 salgını ve uygulanan kısıtlamalar iki yıldır tüm vatandaşların ortak gündemi haline geldi. Kısıtlamalarla geçen kış aylarının gerginliğini herkes tatille atmak istiyor. Fakat virüsten korunmaya çalışırken kalabalık sahillerde veya açık büfe otellerde tatil yapmak oldukça zorlaştı. 

TRT Haber'den Esra Sayın ve Ünsal Ayhan Aybek'in haberine göre; son iki senede tatil tercihlerinde de değişiklikler oldu, kalabalıktan uzak tatillere olan rağbet arttı. Fakat bu durum tüketicilerin dolandırıcıların hedefi olmasına neden oldu. Ailesiyle veya yakınlarıyla kalabalıktan uzak yerlerde konut kiralamak isteyen bazı tatilciler, kötü sürprizlerle karşı karşıya kaldı. Dolandırıcılar gerçek villa, bungalov ev ilanlarının kopyalarını oluşturuyor, sahte siteler açıyor ve bu evleri rayicinden oldukça düşük bedellerle kiraya veriyor. Kendilerini turizm acentası veya emlakçı şeklinde tanıtan dolandırıcıların sunduğu sahte tapu ve belgeler tüketicilerce sorgulanmıyor ve araştırılmıyor. İşte mağduriyet de tam olarak bu an başlıyor.  Tüketiciler vadedilenle ilgisi bulunmayan veya sahibinden habersiz kiralanan konutlarla, villalarla karşı karşıya kalabiliyor. Dolandırıldıklarını fark ettiklerinde ise geç kalınmış olunuyor.

Villa kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Kiralık villa ilanlarının altındaki gerçek

Konuya ilişkin Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ağaoğlu, tüketicileri tuzağa sürükleyenin önlemsizlik olduğuna dikkat çekiyor. 

Ağaoğlu, konuya ilişkin "Villa evin fotoğrafını alarak kopya site yaparak orada 12 bin lira yazıyor. 12 bin yazıyor ama nakit öderseniz, size 10 bin liradan veririz diyorlar. Böylece nakit havaleyle kiralayarak tüketicileri dolandırıyorlar. Tüketici oraya gittiğinde o ev olsa bile sahibinin haberi olmadığını, başkalarının bulunduğunu görüyor. Tüketicilere tavsiyem böyle bir mağduriyet yaşamamak için böyle bir bağlantı yapmadan önce o ilanı veren kişinin kim olduğunu bir araştırsınlar. Şayet mülk sahibiyse tapusunun olması lazım. Emlakçıysa, gayrimenkul ticareti yetki belgesi bulunması lazım. Turizm acentesiyse de TÜRSAB üyesi olması zorunlu" diye konuştu.

Aydın Ağaoğlu, "Size sunulan belgelere inanmayın" diye konuşuyor. Çünkü bu belgeler basit programlar aracılığıyla sahte şekilde yapılıyor. Peki ne yapılmalı? Aslında en başta alınacak basit tedbirlerle mağduriyetler engellenebilir. İlanı veren kişiler emlakçıysa, gayrimenkul ticareti yetki belgesinin, turizm acentesiyse, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği üyeliğinin sorgulanması gerekir. Zira TÜRSAB üyesi olmayanların turizm ticaretinde faaliyet göstermesi yasal değil. Fakat burada önlem almak tüketiciye kalıyor. İlan sahibinin belge veya fotoğraflarına itibar etmek yerine TÜRSAB sitesinden sorgulama yapılması yararlı olur.

Villa kiralarken nelere dikkat edilmeli? 

Aydın Ağaoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

"TÜRSAB belgesi sunduğunu gördükleri kişilere itibar etmesinler. Kendileri adres çubuğuna tursab.org.tr yazsınlar, TÜRSAB'ın sitesine girip o firmanın üye olup olmadığını kendi resmi sitesinden sorgulasınlar. TÜRSAB'ın buna uyumlu olan bir de kare kod sistemi var. Yani o kare kod sistemini okuttuğu zaman üye olup olmadığını anlaması an meselesi. Karşısındaki muhatabın sunduğu belge, fotoğraflara itibar etmek yerine TÜRSAB'ın sitesine girip bunun gerçekten kayıtlı olup olmadığını sorgulamakta yarar var. Şayet Ticaret Bakanlığından yetkilendirilmiş gayrimenkul ticareti yetki belgesine sahip emlakçıysa, Ticaret Bakanlığından sorgulasınlar. Ve mümkünse, görmeden, bilmeden asla para göndermesinler."

Villa kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Tüm belgeler incelenmeli

Gerekli belgelerin görülmeden ilgili kişilere para yollanmaması gerekir. Çünkü parayı yolladığınız kişilerle sonrasında iletişim kuramayabilirsiniz. Cumhuriyet savcılıkları tüketiciler dolandırırken kullanılan GSM numarasının kimin ismine olduğunu derhal belirleyerek o kişinin peşine düşüyor fakat sahte kimliklerle çıkarılan sahte hatların kullanıcılarına ulaşılması da kolay değil. 

Aydın Ağaoğlu'nun bu tür durumlara karşı bir tavsiyesi de bulunuyor: 

"Sahte isim kullanıyor olabilir. Buna karşılık da TÜRSAB'la irtibat kurup hatta o firmanın gerçek bilgilerini elde edip, gerçekten mülkün sahibi, kiralayan, turizm acentası, emlakçı kimse onunla direkt temasa geçsinler. Dolandırıcılar kapora talep edebildiği gibi paranın tamamını da istiyorlar. 'Çok talipli var, acil paraya ihtiyacım var gibi.' Tüketicinin yapması gereken karşısındakinin güvenirliğini iyice araştırıp harekete geçmesi. Hatta banka hesap numarası veriyorlar o hesap numarası bile sahte bir isimle açılmış olabiliyor. Muhatap olduğu kişinin bildirdiği hesap numarasının kime ait olduğunu da sorgulamalı."

Villa kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Kısacası tatil için kiralık konut tercih ediyorsanız oldukça dikkatli olmalısınız. Özellikle rayicinden düşük diyatlarla kiraya verilen evlerde. Yine de böyle bir durumla karşı karşıya kalmanız durumunda, Emniyet Genel müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı SİBERAY'a şikayette bulunmak ihmal edilmemeli.

Kiralık villa arayanlar dikkat!


Geri Dön