Viyana Belediyesi ev konusunda uzman!
Son 5 yılda art arda dünyanın en yaşanılabilir şehri seçilen Avusturya'nın başkenti Viyana’da belediye tarafından hayata geçirilen toplu konut projeleri, dar gelirli vatandaşların kullanımına sunuluyor.
Viyana Belediyesi’nin yaklaşık 1920’li yıllarda başladığı toplu konut projeleri kapsamında çeşitli büyüklükteki 220 bin konut günümüzde vatandaşlar tarafından kullanılıyor.
Viyana Belediyesi’nin ev konusunda uzmanlaşmış kurumu olan Wiener Wohnen yönetimindeki belediye evleri, Konut Bakanlığı tarafından idare ediliyor. Bu evlerin bakımları içinde yüzlerce çalışan istihdam edilmiş durumda.
Wiener Wohnen’ta yönetici olan Yüksek Mühendis Christian Rück, belirli şartlarla evleri çok uygun şekilde Viyanalılara kiraya verdiklerini ifade etti.
Rück, konutları kiraya verdikleri kişilerde Avusturya vatandaşlığı şartı aramadıklarını, Viyana’da son 2 yıldır yasal şekilde oturması ve belirli bir geliri olmasının yeterli olduğunu belirtti.
Margareten Gürtel bölgesinde 95 yıl önce başlatılan ve dar gelirli vatandaşlar tarafından büyük rağbet gören toplu konut projesinin günümüze kadar sürekli büyüdüğünü aktaran Rück, şu anda Viyana Belediyesi’nin 220 binden fazla evinin bulunduğunu hatırlattı.
Evlerin sadece kiralandığını ve kira bedellerinin metrekaresine göre değiştiğini anlatan Rück, “Viyana’nın her yerinde bu evlerden bulunuyor. Evlerin büyüklüğü yaklaşık 45 metrekareden başlıyor ve yaşayacak olan kişi sayısına göre metrekaresi de artıyor. Kira bedeli de ortalama kiralardan çok daha az” dedi.
Sosyal demokrasinin gelişmeye başladığı 1920’li yıllarda başlayan bu tip projeler sayesinde alt gelir düzeyindeki vatandaşların bu evlerde oturduğunu vurgulayan Rück, “Viyana’nın üçte biri belediye evlerinde oturuyor. Engelliler için de evler var. Yürüme güçlüğü olanlar için belediye evleri daha oturulur hale getirildi. Engelliler için gereken her şey yapıldı” ifadelerini kullandı.
''YENİLENEN EVLER''
Belediye yenilenmesi gereken evlerin içini yenileme yerine binanın tamamına bakım yapıyor. Bina içinde asansör yoksa asansör yapıyor. Ayrıca yalıtımı olmayan evleri mantolama sistemiyle ısıya karşı daha duyarlı olmasını sağlıyor. Yenilenen belediye evlerinde yüzde 80’e yakın ısı avantajı oluyor. Balkonu olmayan evler bulunuyor bazı ilçelerde. Bu evlerin tamamına birer balkon yapılıyor. Balkonlar çelik konstrüksiyon ile binaya monte ediliyor.
Belediye evlerinin tamamında çamaşır yıkama odaları bulunuyor. Bu çamaşırhanelerde çok sayıda makinalar bulunuyor. Özellikle büyük eşyaları yıkamak için evlere konamayacak kadar büyük olan makinalar da bulunuyor. Bu makinaların çıkarttığı ısı ise bina içine veriliyor. Böylelikle bina içinde enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor. Standart niteliklerde olan evler böylelikle lüks kategoriye çıkarılmış oluyor.
''DÜNYA KÜLTÜR MİRASI ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR''
Viyana Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Erich Hechtner, Viyana’nın geçmişten günümüze belediyecilik anlamında büyük imkanlara sahip olduğunu ve belediyenin onlarca yenileme projesinin bulunduğunu söyledi.
Özellikle Merkez Tren İstasyonu’nun bulunduğu bölgeyi tamamen yenilediklerini dile getiren Hechtner, şunları söyledi:
“Bu proje ile dünyanın her yerinden gelen trenler Viyana’dan geçecekler. Bu bölge Avrupa trenlerinin kalbi olacak. Geçtiğimiz yıl bu bölge tren işletmeciliğine açıldı. Ancak bizim de bazı sorunlarımız var. BM UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası kapsamında koruma altına alınan bazı binalar ve bölgeler de var. Yenileme yapmak istiyoruz. Ancak BM UNESCO’nun aldığı kararlar gereği elimiz kolumuz bağlanıyor. Yenileme yapmak için uygun bir formül bulmaya çalışıyoruz. Viyana şehrini geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bazı projeler için çeşitli yarışmalar da açıyoruz.”
Hürriyet
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Avrupalı olmayı kemiklerinize kadar hissedeceğiniz Avusturya’nın başkenti Viyana; klasik müzik, opera ve valsin merkezi, şinitzelin mutfağı olmasının yanı sıra sosyal devletin de mabedi… Dar gelirliler için tam 220 bin konut belediye eliyle düşük fiyata kiralanıyor…
viyanaaViyana Belediye Binası (Rathaus), belediye meclisinin genel merkezidir. Neo-Gotik mimari tasarımı ile yapılmış olan binanın inşası 1872 ile 1883 yılları arasında sürmüştür. Kulenin üzerine Viyana’nın sembollerinden olan Rathausmann konulmuştur…
Dünyanın en yaşanılır şehri seçilen Viyana güvenli, nezih ve temiz bir kent… İmparatorluk zamanındaki atmosferi iyi korumayı başarmışlar. Burada kendinizi tedirgin hissetmiyorsunuz. En az 200-300 yıllık muhteşem binalar, trafiği olmayan yollar, kenti arapsaçı gibi saran metro ve tramvaylar, atlar, faytonlar arasında gezerken adeta büyüleniyorsunuz. Müziği, dansı, tarihi sarayları, ünlü alışveriş caddeleri, şinitzeli bir yana bu kentin en örnek alınacak özelliği sosyal belediyecilik anlayışının zirve yapmış olması…
70 – 80 YILLIK KONUTLAR TEK TEK YENİLENİYOR
Viyana’da belediye tarafından hayata geçirilen toplu konut projeleri, dar gelirli vatandaşların kullanımına sunuluyor. Belediyenin 1920’li yıllarda başlattığı toplu konut projeleri kapsamında çeşitli büyüklükteki 220 bin konut günümüzde vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Viyana Belediyesi’nin ev konusunda uzmanlaşmış kurumu olan Wiener Wohnen yönetimindeki belediye evleri, Konut Bakanlığı tarafından idare ediliyor. Bu evlerin bakımları için de yüzlerce çalışan istihdam edilmiş durumda.
Wiener Wohnen’dta yönetici olan Yüksek Mühendis Christian Rück, belirli şartlarla evleri çok uygun şekilde Viyanalılara kiraya verdiklerini ifade etti. Rück, konutları kiraya verdikleri kişilerde Avusturya vatandaşlığı şartı aramadıklarını, Viyana’da son 2 yıldır yasal şekilde oturması ve belirli bir geliri olmasının yeterli olduğunu belirtti.
Margareten Gürtel bölgesinde 95 yıl önce başlatılan ve dar gelirli vatandaşlar tarafından büyük rağbet gören toplu konut projesinin günümüze kadar sürekli büyüdüğünü aktaran Rück, şu anda Viyana Belediyesi’nin 220 binden fazla evinin bulunduğunu hatırlattı.
DAR GELİRLİYE İMKAN
Evlerin sadece kiralandığını ve kira bedellerinin metrekaresine göre değiştiğini anlatan Rück, “Viyana’nın her ilçesinde bu evlerden bulunuyor. Evlerin büyüklüğü yaklaşık 45 metrekareden başlıyor ve yaşayacak olan kişi sayısına göre metrekaresi de artıyor. Kira bedeli de ortalama kiralardan çok daha düşük” dedi. Sosyal demokrasinin gelişmekte olduğu 1920’li yıllarda başlayan bu tip projeler sayesinde alt gelir düzeyindeki vatandaşların bu evlerde oturduğunu vurgulayan Rück, “Viyana’nın 3’te biri belediye evlerinde oturuyor. Engelliler için de evler var. Yürüme güçlüğü olanlar için belediye evleri daha oturulur hale getirildi. Engelliler için gereken her şey yapıldı” ifadelerini kullandı.
HERKESE LÜKS EV
Viyana Belediyesi, yaşlı binaları günümüz koşullarına uygun hale getirip o şekilde kiralıyor. Dairelerin içi yerine, bulunduğu binanın tamamını yeniliyor. Binada asansör yoksa yapıyor. Balkonsuz dairelere özel sistemlerle dışarıdan balkon ilave ediyor. Ayrıca yalıtımı olmayan eski konutları mantolama yaparak ısıya karşı duyarlı hale getiriyor. Bu yüzden yenilenen belediye evlerinde, yüzde 80’e yakın ısı tasarrufu oluyor. Lüks hale getirilen belediye evlerinin büyük bölümünde, ortak kullanım alanları çamaşır yıkama bölümleri bulunuyor. Özellikle büyük makinelerin yardımıyla temizlik işi daha kolay hale getiriliyor. Bu makinelerin çıkardığı ısı ise bina içine verilerek duble tasarruf sağlanmış oluyor.
Sözcü