Genel

Viyana'da Türk Mimarisi konferansı verildi!

"Selçuklu'dan Günümüze Türk Mimarisi” projesinin ilk konferansı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirildi. Erich Lehner, "Orta Asya’daki Türk Mimarisi" üzerine sunumunu gerçekleştirdi.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Viyana Teknik Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen "Selçuklu'dan Günümüze Türk Mimarisi” projesinin ilk konferansı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirildi.


Viyana Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilen konferansta iki ayrı sunum yapıldı. Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erich Lehner, "Orta Asya’daki Türk Mimarisi" üzerine sunumunu gerçekleştirdi. Avrupa dışı mimari gelenekler, karşılaştırmalı mimari kültürler üzerine yoğunlaşan Lehner, sunumunda Orta Asya’daki Türk mimarisinin, karakteristik özellikleri, kullandığı malzemeler ve yapı örnekleri gibi konulara değindi.


Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Dr. Onur Şimşek ise "Selçuklu Mimarisi" konulu sunum yaptı. Sunumunda Selçuklu mimarisinin karşılaştırmalı tarihini anlatan Şimşek, Selçuklu mimarisinin gelişiminde ne gibi faktörlerin yer aldığı, Selçuklu düşüncesinin mimariye nasıl yansıdığı ve Türk-İslam aidiyetinin temsil edilmesi bakımından mimaride ne gibi bir arka planlar bulunduğu sorularına cevaplar vermeye çalıştı.


Proje kapsamında "Prof. Dr. İbrahim Numan, 30 Nisan'da 'Erken Osmanlı Mimarisi', Prof. Dr. Suphi Saatçi 21 Mayıs'ta 'Klasik Osmanlı Mimarisi', Yrd. Doç. Dr. Zafer Sağdıç 11 Haziran'da '18.-20. Yüzyıldaki Türk Mimarisi' ve Prof. Dr. Wilfried Posch 25 Haziran'da 'Clemens Holzmeister'" konferansları düzenlenecek.