Ekonomi

Vize sıkıntısı had safhada! İhracatçılar vize alamayınca yurt dışı ziyaretler askıya alındı!

Son günlerde iyice ayyuka çıkan vize sorunu ihracatçıları bezdirdi. Çoğu ihracatçı vize alamadığı için yurt dışı müşteri ziyaretlerini ertelemek zorunda kalırken, bu durumun Türkiye’nin ihracatına darbe vuracağı belirtiliyor. Salgın döneminde zorunlu kesintiye uğrayan ticari ilişkilerini tekrar canlandırmak amacıyla yurt dışı fuarlara katılmak veya müşteri ziyaretlerine gitmek isteyen ihracatçılar şu anda vize engeline takılmış durumda

Avrupa ülkelerine vize sorunu son günlere damgasını vuran konulardan birisi. Salgın döneminde zorunlu kesintiye uğrayan ticari ilişkilerini tekrar canlandırmak amacıyla yurt dışı fuarlara katılmak veya müşteri ziyaretlerine gitmek isteyen ihracatçılar şu anda vize engeline takılmış durumda.

İhracatçılar, Almanya, ABD, İtalya, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere pek çok ülkenin online vize başvurularının kapalı olmasından şikayetçi. Bazı ülkelerin ise aylar hatta bir yıl sonrasına vize randevusu verdiği belirtiliyor. Ayrıca vize başvurularının kabul edilmesinin de aylar sürdüğü belirtilirken, başvurusu reddedilenlerin sayısında da ciddi artışlar olduğu kaydedildi.

KONFEKSİYON SEKTÖRÜ ZORDA

Konfeksiyon sektörü vize sorununu en ağır yaşayan sektörlerden birisi. Toplam ihracatının yüzde 80’den fazlasını Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştiriyor.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, kur baskısı nedeniyle ihracatçıların zorlu bir süreçten geçtiğinin altını çizerken, ihracatçıların bu aşamada müşteri ziyareti ve fuar katılımının ise hayati önem kazandığını vurguladı.

İhracatçılar olarak Şengen vizesi ile seyahat edilen AB ülkelerinden vize almada büyük sıkıntılar yaşandığını söyleyen Sertbaş, 4-6 Temmuz 2023 tarihlerinde Fransa’da düzenlenecek olan Premiere Vision Fuarı’na Türkiye’den hazır giyim, kumaş, deri ve aksesuar bölümleri de dahil 200’e yakın şirketinin katılmak istediğini ancak vize problemi nedeniyle büyük zorluk yaşadıklarını aktardı.

 

VIP VİZE BAŞVURUSU BİLE YAPILAMIYOR

Sözkonusu fuarın Türkiye’nin ihracatı açısından önemine değinen Sertbaş, “Bu fuarın hazır giyim sektöründe Türkiye Milli Katılım organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. Katılımcı şirketler ve görevli olacak personel vize başvurusunda bulunmak istediklerinde online vize başvurularının kapalı olduğu görülüyor. VİP vize başvurusu dahi yapamıyoruz” şeklinde şikayetlerini dile getirdi.

Sertbaş, Almanya’da 18-19 Temmuz 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan Munich Fabric Start Fuarı’na da vize alamadığı için katılamayan ihracatçıların bulunduğunun altını çizerek bu konuyu Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne yazılı olarak ileterek yardım istediklerini ifade etti. Sertbaş, yeni kurulacak hükümetin acil olarak bu soruna el atmasını isterken, Şengen vizelerinin de ABD vizesi gibi 10 yıllık ve çok girişli verilmesi talebinde bulundu.