30 / 04 / 2024

Web Tapu ile yaklaşık 30 bin konut satıldı!

Web Tapu ile yaklaşık 30 bin konut satıldı!

Başvuruların Web Tapu uygulaması üzerinden online alınmaya başladığı 18 Mart tarihinden ay sonuna kadar 113 bin işlem yapıldı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, 18 Mart 2020 tarihi itibarıyla tapu işlemlerinin Web Tapu üzerinden de yapılmaya başlanmasıyla vatandaşlar, evlerinden çıkmadan bugüne kadar 113 bin işlem yaptı. Bu süre içinde 29 bin 748 konut ise online olarak satıldı.

Bakanlık tarafından alınan bilgiye göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu ve kadastro başvurularının, 18 Mart tarihinden itibaren koronavirüs tedbirleri kapsamında "Web Tapu" sistemi üzerinden (https://webtapu.tkgm.gov.tr) online olarak yapılması kararını aldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, vatandaşları kalabalıklardan uzak tutmak amacıyla daha fonksiyonel hale getirilen uygulama ile internet üzerinden alım-satım, tapu kaydı, ipotek gibi işlemlerin tümüne de imkan tanındı.

Web Tapu ile işlemlerini çok daha hızlı bir biçimde beklemeden yapabilen ve işlemlerinin bütün aşamasını izleyen vatandaşlar, son aşamada sadece ıslak imza için tapu müdürlüklerine gitti.

Bu şekilde 18-31 Mart 2020 tarihleri arası tapuda online olarak toplam 113 bin 28 işlem gerçekleştirildi. Türkiye genelinde 29 bin 748 konut satışı ise online olarak Web Tapu üzerinden yapıldı.

- Konut satışının yarısı İstanbul'dan

İstanbul'da 18 Mart tarihinden itibaren ay sonuna kadar 15 bin konut el değiştirirken en çok konut satışı; Esenyurt, Pendik, Ümraniye, Küçük Çekmece ve Kadıköy'de gerçekleştirildi.

Online konut satışında 8 bin 674 konut ile başkent  Ankara  ikinci, 6 bin konut ile  İzmir  üçüncü sırada yer aldı. İzmir'i 4 bin 496 ile Antalya ve 4 bin 149 satış ile Bursa izledi.

Online konut satışının en yoğun olduğu diğer kentler ise Konya, Mersin, Manisa, Gaziantep, Balıkesir, Kocaeli, Adana, Aydın, Tekirdağ ve Muğla olarak sıralandı.

- 9 bin 370 vatandaş online tapu aracılığı ile ipoteğini kaldırdı

Ayrıca borcunu ödeyen toplam 19 bin 370 vatandaş da yine evinden, Web Tapu aracılığı ile ipoteğini de kaldırdı. 

14 bin 110 vatandaş da bankalardan kredi alarak Web Tapu üzerinden konut sahibi olurken, 12 bin 483 vatandaş da  kredi için bankalara evini teminat gösterdi.

Diğer bir yandan 6292 sayılı kanun gereği satış işlemi yapılan 2/B arazileri içinde Web Tapu kullanıldı. 2/B arazilerinin satışına ilişkin Web Tapu'da 1600 işlem yapıldı.

 

Web Tapu sistemi nasıl işliyor?


Geri Dön