Teknoloji

Whatsapp'a şok ceza! Kullanıcılarını zorladığı için şirkete 5.5 milyon euro ceza verildi!

Sosyal medya platformu Whatsapp'ın kullanıcılarına uyguladığı ‘onay’ dayatmasına ceza yağdı. Kullanıcıları kişisel verilerinin, "hizmet iyileştirmeleri ve güvenlik" sağlamak için kullanılmasına izin vermeye zorladığı gerekçesiyle şirkete 5.5 milyon euro para cezası verildi.Cezanın gerekçesi ise şirketin Avrupa Birliği (AB) gizlilik kurallarını ihlal etmesi

ABD merkezli teknoloji şirketi Meta'ya ait sosyal medya platformu Whatsapp'a, İrlanda'daki Veri Koruma Komisyonu (DPC) ceza verdi. Cezanın gerekçesi ise şirketin Avrupa Birliği (AB) gizlilik kurallarını ihlal etmesi.

Komisyon, kullanıcıları kişisel verilerinin, "hizmet iyileştirmeleri ve güvenlik" sağlamak için kullanılmasına izin vermeye zorladığı gerekçesiyle sohbet uygulaması Whatsapp'a 5.5 milyon euro değerinde para cezası verdi.

Komisyon ceza ile de sınırlı kalmadı, Whatsapp davasında şirketin veri işleme çalışmalarını 6 ay içinde AB gizlilik normlarına uygun hale getirmesi yönünde talimat da verdi.


 

WHATSAPP TEMYİZE BAŞVURACAK

Davanın ardından Whatsapp yetkilileri, konuya ilişkin kamuoyuna açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, karar haksız olarak değerlendirildi ve kararın Temyiz Mahkemesi'ne taşınacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca "Uygulamanın çalışma şeklinin, hem teknik hem de yasal olarak AB kuralları ile uyumlu olduğuna inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

INSTAGRAMA’A DA CEZA YAĞDIRMIŞTI

Veri Koruma Komisyonu daha önce de Instagram’a adeta ceza yağdırmıştı. DPC, 2022 yılı eylül ayında ABD merkezli teknoloji şirketi Meta'ya ait sosyal medya platformu olan Instagram'ı Genel Veri Koruma Yönetmeliği'ni (GDPR) ihlal ettiği gerekçesiyle 405 milyon euro tutarında para cezasına mahkum etmişti.

Komisyon tarafından Instagram'ın çocukların e-posta adreslerini ve telefon numaralarını yayınlaması da dahil olmak üzere, çocukların gizliliğini ihlal ettiği iddia edilmişti.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu'ndan bir sözcü tarafından yapılan açıklamada, "Nihai kararımızı geçen cuma günü aldık ve bu 405 milyon euroluk bir para cezasını içeriyor" ifadeleri kullanıldı.