Genel

WhatsApp'ta altın günü gibi ev satışı!

Faizsiz ev alma sistemi ile birlikte ev satışı yapan firmaların sayısı çoğaldı. Öyle ki WhatsApp gruplarında altın günü gibi ev satışı yapan firmalar bulunuyor. 

Faizsiz ev ve taşıt alma sistemi olarak bilinen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düzenleme talimatı verdiği sistem ile ev satışı yapan firmaların satışı arttı. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre; 018'de sistemde 3 adet olan şirket sayısı Şubat 2021 itibarıyla 45'e ulaştı. Ciroları ise 4 milyar TL'ye yaklaştı.

WHATSAPP'TA GRUPLAR VAR 

Zira 45 şirket haricinde 60'a yakın da gayriresmi çalışan firma ve WhatsApp gruplarıyla yönetilen sayısı yüzleri geçen yapı var. Kadınlar arasındaki 'altın günleri'nin benzeri yapıların katılımcıları WhatsApp grupları üzerinden iletişime geçiyor. Online sistemlerden canlı bağlantılarla çekilişler yapılıyor. Öne çıkan birkaç WhatsApp grubunun adları ise şöyle, "Bahçelievler Evim", "Bizim mahalle ev alıyor", "Komşu dayanışması".

EMLAKÇILAR DA YAPIYOR 

Merpen altı yapıların bir diğer önemli unsuru ise emlakçılar oldu. Yüksek faiz nedeniyle ev almakta zorlanan vatandaşları bu yapılara yönlendiren emlakçıların bazıları kendi müşteri ağları üzerinden de bu organizasyonları kurmaya yöneldi. 

RİSK 1 MİLYAR TL'Yİ BULUYOR 

Edinilen bilgilere göre; sistemde 1 milyar liraya ulaşan bir risk bulunuyor. Düzenleme için düğmeye basılması kayıtışı pazarda endişe yaratmış durumda. Bazı katılımcılar yatırdıkları parayı geri çekme talebinde bulunmaya başladı. Ancak gerek sözleşmeler gerekse kayıtdışı firmaların ellerinde nakit olmaması buna imkân tanımıyor. İstanbul'daki bazı emlak firmalarının katılımcı sayısı binler olarak ifade ediliyor. Toplanan paraların bir kısmı reklama ya da ofise yatırılıyor.

YASA TAM ZAMANINDA ÇIKIYOR 

Yasanın hayata geçmesiyle öncülük eden isimlerden biri olan Fuzul Evim Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, düzenlemenin tam zamanında çıkacağını belirterek, "Biz 30 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Son üç yılda inanılmaz bir artış oldu. Şu an üç büyük şirket sektörün yüzde 95'ine hakim. Burada risk yok. Ama sisteme yeni giren yüzde 5'in disipline edilmesi ve kayıt dışı olanların temizlenmesi gerekiyor. Faizsiz konut ve araba edindiren şirketlere asgari 100 milyon lira sermaye şartı getiriliyor. Yeterli sermayesi olmayan firmalar satış yapamayacak. Böylece merpen altı şirketler kapanacak. Biz yasanın uzun süredir çıkmasını istiyorduk" dedi.

Faizsiz konutta yeni dönem başlıyor!