Turizm

World Tourism Forum 4-6 Şubat'ta İstanbul'da!

Her yıl Davos kasabasında yapılan World Economic Forum, ekonomi konusunda en önemli vizyon belirleme merkezlerinden biri. Bulut Bağcı, bu forumu model alarak planladığı World Tourism Forum ile İstanbul'u turizmin merkezi haline getirebilir.

Her yıl İsviçre'nin Davos kasabasında yapılan World Economic Forum, (Dünya Ekonomik Forumu) ekonomi ve politika konusunda küresel ölçekte en önemli vizyon belirleme merkezlerinden biri.  30 yaşındaki genç turizmci Bulut Bağcı içinse Davos'un anlamı bundan biraz daha fazla... 


Bağcı, 2014'te katıldığı Davos Toplantısını sadece kişisel vizyonunu artıracak bir platform olarak yararlanmanın ötesine taşıyarak ciddi bir iş fikrine çevirdi. Davos, Bağcı'ya Türkiye'de dünya turizm sektörünün zirvesinde yer alan isimlerin biraraya geleceği bir forum düzenlemek için ilham kaynağı olmuş. Aslında turizm, farklı ülkelerde en çok etkinlik düzenlenen sektörlerden biri.  Berlin, Moskova, Prag, Hong Kong gibi birçok kentte dünyaca ünlü turizm fuarları yapılıyor. 


Ancak fuarlarda, organizasyonun doğası gereği daha çok sektörde iş yapan şirketlerin biraraya getirilmesi ve iş hacmi yaratılması hedefleniyor. Dünyada başka örneği olmayan World Tourism Forum ise fuarlardan farklı olarak sektörün  küresel vizyonunun çizileceği bir etkinlik olarak planlandı. Forumun konsepti ve içeriği de Davos model alınarak hazırlanıyor. Bağcı, WTF'nin amacını "Türkiye'nin, turizm alanında bir strateji ve politika belirleme merkezi olmasını sağlamak" olarak belirlediklerini söylüyor. 


Bağcı, önümüzdeki ay İstanbul'da yapılacak ikinci etkinlik için oldukça yoğun bir şekilde program yapmaya devam ediyor. 4-6 Şubat'ta İstanbul'da ikinci kez düzenlenecek olan World Tourism Forum programında 120'nin üzerinde konuşmacı olacak. Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı toplantılarda dünyadaki en büyük turizm grupları CEO ya da başkan seviyesinde katılımda bulunacak. Mama Shelter Başkanı Serge Trigano, Marriott International Başkan Yardımcısı Markus Lehnert, 14 farklı otel markasıyla 7 binden fazla oteli işleten Wyndham Hotel Group'un Başkanı Daniel Ruff bu isimlerden sadece bir kaçı. Bunların yanı sıra Sırbistan'dan Makedonya'ya, Katar'dan ABD'ye kadar birçok ülkenin turizm ve ekonomi bakanları da toplantıda yer alacak. Ayrıca Avrupa Komisyonu Eski Başkanı Jose Manuel Barroso, Miami Belediye Başkanı Tomas Regalado, Houston Belediye Başkanı Annise Parker katılımı kesinleşen isimlerden. 


WTF kapsamında yapılacak toplantılarda, turizm yatırımları, sınır güvenliği, online turizm işlemleri, havacılık, sektördeki yeni trend ve girişimler, turizmin ekonomik ve politik boyutu gibi birçok konu başlığı ele alınacak. Bağcı'nın WTF kapsamında en çok önem verdiği kesimlerden biri de blogger'lar. 4 Şubat'ta 45 kişilik bir blogger grubu için özel bir etkinlik düzenlenecek. Birçok insan artık tatil planlarını seyahat blogger'larınm yazdıklarını takip ederek yapıyor. Dolayısıyla WTF'ye katılmak için İstanbul'a gelecek blogger'ların Türkiye ile ilgili yazacakları her cümle dünyanın farklı bölgelerinden milyonlarca insana ulaşacak. 


İstanbul'da gerçekleştirilen etkinlik WTF için final toplantısı niteliğinde. Ancak her yıl İstanbul'da yapılacak VVTF'yi güçlendirmek için yıl boyunca farklı bölgelere odaklanılan özel toplantılar ve çalışma grupları da organize edilecek. Bağcı, Turizm Bakanlığı'nın hedeflerine de paralel olarak üç bölge belirlemiş: Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA), Asya-Pasifik ve Akdeniz. 


Akdeniz ülkelerine odaklanılan toplantılar Antalya'da yapılıyor. Geçen ay düzenlenen ilk toplantıyı, bu yıl farklı bölgelere odaklanan yeni toplantılar takip edecek. Bağcı ve ekibi, toplantıların ikinci ayağını Asya-Pasifik ülkelerine odaklanmak olarak planlamış ve organizasyona da başlamıştı. Ancak Rusya ile patlak veren uçak krizi sonrasında bu toplantı askıya alındı. Çünkü toplantının adresi olarak Moskova seçilmişti. 

Şimdilerde amaçları bu toplantıyı Bakü ya da Şangay'da organize etmek. 


Dünya Turizm Forumu'nun en önem verdiği bölge ise MENA olarak adlandırılan Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi. Yabancılara konut satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası'nın ardından özellikle Körfez Ülkeleri'nden birçok bireysel yatırımcı Türkiye'den ciddi boyutta gayrimenkul alımı yaptı. 2013'ten bugüne kadar çoğunluğu Arap yatırımcılardan oluşan yabancıların yaptığı konut alımı tutarı 10 milyar doları buldu. Gelecek dönemde bu alımların yılda 10 milyar dolar bandına oturması bekleniyor. Bu ilginin doğal bir sonucu olarak özellikle mülk alımı yapan Arapların yakınları ve sosyal çevreleri için de Türkiye'nin önemli bir turizm alternatifi olması bekleniyor. Bağcı'nın bu bölgeye odaklanırken amacı da, bu süreci biraz daha hızlandırmak. MENA toplantısı için Bulut Bağcı'nın kafasında iki alternatif adres var: Abu Dabi ya da Katar. 


Forum Ekibi 

3 milyon dolarlık sponsorluk bütçesiyle hayata geçirilen WTF'yi başlatan Bulut Bağcı, genç bir turizmci. Bağcı'nın etkinlik yönetimi yapan bir şirketi ve reklam ajansı var. Yeni girişimlerinden biri de Körfez Bölgesi'nden ultra zengin Arap turistleri Türkiye'ye getirmeye odaklanacağı bir tur operatörlüğü şirketi. Bağcı'nın WTF'yi organize eden şirkette iki ortağı daha var: "Filinta" diziyle tanınan Es Film'in sahibi Yusuf Esenkal ve turizm sektöründe internet girişimleri bulunan Emre Gelen. Ortakların amaçlarından biri de WTF'yi işleyen bir yapıya kavuşturduktan sonra yine Davos'ta olduğu gibi kurulacak bir vakfa devretmek.


Forbes