29 / 04 / 2024

Y Kuşağı’na kötü haber geldi: Boomerların evleri, Z Kuşağı’nın olacak!

Y Kuşağı’na kötü haber geldi: Boomerların evleri, Z Kuşağı’nın olacak!

Mary K. JACOB New York Post yazarı kaleme aldığı yazısında Y Kuşağı’na kötü haber vererek, Boomerların konutlarının Z Kuşağı’nın olacağını belirtti. işte o yazı...



Mary K. JACOB New York Post yazarı kaleme aldığı yazısında Y Kuşağı’na kötü bir haber vererek, Boomerların konutlarının Z Kuşağı’nın olacağını belirtti. işte o yazı...

(Yazıya başlamadan önce hatırlatma: 1946-64 yılları arası doğanlara Baby boomer deniyor. X Kuşağı temsilcileri de 1965-80 yılları arası doğanlar… Fakat  yeni nesil, bugünlerde 50 yaş üstü herkese kısaca Boomer diyor.)

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ABD konut piyasasında şu an bir nesil ön plana çıkıyor: Ülkedeki gayrimenkul sahipliğinin yüzde 41.6’sını elinde tutan Baby boomerlar. Ellerindeki gayrimenkul hacmi de 19 trilyon dolar!

Ülkede adeta konut kıtlığı yaratan bu grup, konut fiyatlatını da benzeri görülmemiş boyutlara taşıdı. Fakat yakında çok önemli bir sorunla karşılaşılacak: Boomerlar öldüğünde konutlarına ne olacak? ABD Nüfus İdaresi’ne göre, 2040 yılında 80 yaş üstü nüfus iki katına çıkacak. Ve boomerlar bir nedenden evlerini terk etmeye başladıkça konut potansiyeli piyasayı tsunami altına alabilir!

Bazı ekonomistlere göre de söz konusu bu akım, konut fiyatlarını düşürecek ve genç nesiller, özellikle Z Kuşağı (Diğer adı Zoomer. 1997-2012 arası doğanlar) için fırsatlar yaratacak. 2030 yılları civarında konut satın almanın en iyi yıllarına girmeye hazırlanan Z kuşağı, bu değişen gidişatın meyvelerinden yararlanabilir. 

Y Kuşağı’na kötü haber geldi: Boomerların evleri, Z Kuşağı’nın olacak!

Boomer kuşağının ilerleyen dönemlerinde küçülmesi sebebiyle stok fazlası, yüksek talep gören ancak günümüz piyasasında kıt olan başlangıç evlerini içerebilir. Y Kuşağı (Diğer adı Milenyumlar. 1981- 96 arasında doğanlar) bazı avantajlara sahip olsalar bile, ilk defa konut satın alacaklar için tipik yaşı geçmiş olmaları muhtemeldir. 

Ekonomik zorluklar ve yaşlanan boomer evlerinde önemli güncellemelere ihtiyaç duyulması, onların da umutlarını engelleyebilir. Verilere bir bakalım: “Boom kuşağı” 2030 yılı civarında konutlarından çıkıp yaşlanmaya başlayacak. Bunun sonucunda da önümüzdeki 20 senede 20 milyondan fazla konut satışa çıkacak.

Söz konusu bu konutlar konut arzını 2000'lerdeki patlama-çöküş döngüsünde yaşanan yeni ev inşaatlarındaki dalgalanmalarla karşılaştırılabilecek büyüklükte artıracak. İşte değişen bu ortamda da sürücü koltuğunda oturan nesil Z kuşağı olacak. Ekonomik zorluklarla ve boomer kuşağının yoğun rekabetiyle karşı karşıya kalmış olan Y Kuşağı’nın aksine, Z Kuşağı daha elverişli bir pazardan yararlanmayı da sürdürüyor olacak.

Boomerlardan gelen rekabetin azalması ve daha küçük bir grup büyüklüğü, konut piyasası üzerindeki baskıyı da hafifletecek. First American şirketinin baş ekonomist yardımcısı olan Odeta Kushi, “2030 yılında en yaşlı Z Kuşağı temsilcisi 30’lu yaşlarında olacak. Boomerların bırakmış olduğu konutların genç alıcıların ilgisini çekebilmesi için güncellemelere ihtiyaç duyulacak.

İşte tam da bu noktada Z Kuşağı’nın arz ve talep dinamikleri açısından potansiyel faydaları ortada” diyor. Meşale genç nesillere devredilirken, demografik tahminler Z Kuşağı ve en sonunda da Alfa Kuşağı (2010 başı-2020 ortası doğanlar/doğacaklar) için daha parlak bir geleceğe işaret ediyor.

Konut sitesi aidatlarına yüzde 130 zam! 

1.2 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın, 256 milyon doları yabancılara gayrimenkul satışından!

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2 milyar dolara dayandı!


Geri Dön