Yabancı gayrimenkul yatırımcısı sektöre moral oluyor!
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Babacan da inşaattaki ciddi maliyet artışının moral bozmasına karşın umut veren gelişmenin yabancı yatırımcılar olduğunu belirtiyor…
Mudo’nun kurucusu Mustafa Taviloğlu’nu tanımayan yoktur. Perakende sektörünün duayenleri arasında yer alan Taviloğlu, son dönemde iş dünyasında morallerin pek de iyi olmadığına dikkat çekiyor. “Eskiden bana hep ‘İşler nasıl” diye sorarlardı; artık ‘Ne olacak’ diye soruyorlar” diye konuşuyor.
Ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz bugünlerde, “Bundan sonra ne olacak” sorusunun yanıtını kendisinin de bilmediğini söyleyen Taviloğlu, “Ne olacağını birlikte yaşayıp göreceğiz, ancak bizim yapacağımız şey belli... Çalışmayı sürdüreceğiz” diyor.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç da 2019’a ilişkin kaygılarını, “İş dünyasını zorlu koşulların beklediği aşikar” diyerek dile getiriyor. Koç, geçtiğimiz ağustosta finansal piyasalarda yaşanan çalkantı ve sonrasında ortaya çıkan nakit sıkışıklığının şirketlerin bilançosunda önemli tahribat oluşturduğuna da dikkat çekiyor.
Gerçek şu ki bugünkü konjonktürde iş dünyasının moralini bozan pek çok zorluk var, Ancak bugüne kadar çok sayıda kriz yaşayan liderler, sıkıntılara rağmen umut veren gelişmeler de olduğunu söylüyor.
YABANCIYA SATIŞ FIRSATI
Capital’den Ayşe Tercan Aksakal’ın haberine göre; konut satışlarında trend aşağı yönlü bir şeyin izliyor. Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 24,8 azalarak 72 bin 937 oldu. Konut satışlarındaki bu düşüşler ve konkordato isteyen inşaat şirketlerinin olması sektörü olumsuz etkiliyor. Ancak sektör oyuncularının yüzü yabancıya gerçekleştirilen satışlarla gülüyor. Yabancılara yapılan konut satışlarına baktığımızda 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 78,4 oranında artış olduğunu görüyoruz.
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Yabancı yatırımcının vatandaşlık hakkını elde edebileceği gayrimenkul alım bedelinin 250 bin dolara düşürülmesi, KDV ve tapu harcında indirim oranlarının mart ayı sonuna kadar devam edecek olması sektöre moral oldu” diyor.
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da inşaattaki ciddi maliyet artışının moral bozmasına karşın umut veren gelişmenin yabancı yatırımcılar olduğunu belirtiyor. Babacan, yabancıya konut satışında yakaladıkları ivmeyle iç talepte yaşanan düşüşü bertaraf edebildiklerini belirtiyor.
TEŞVİK AVANTAJI
Yeni konut satışındaki yavaşlama başta gayrimenkul olmak üzere mobilyadan beyaz eşyaya kadar pek çok sektörü olumsuz etkiliyor. Öyle ki beyaz eşya sektöründe iç pazar, 2018’de 2017’ye göre yüzde 17 daralmış durumda. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, ÖTV teşvikinin sektördeki küçülmeyi bir miktar frenlediğini belirtirken, “Daralmanın hızı ÖTV teşvikinin devamına bağlı. İndirim devam etmezse sektörün yüzde 15 küçülmesi bekleniyor” diyor.