Emlak Terimleri

Yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?

Taşınmaz malların kiralanmasında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor. Peki, yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?

Yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralanmasında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmede kira bedeli ve kira bedelinin ödenmesi gereken tarih gibi hükümlere yer veriliyor.


Kira sözleşmesi Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor.


Türk parası ile kurulan sözleşmelerde tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Peki, yabancı para ile kurulan kira sözleşmesinde kira döneminin yenilenmesi halinde kiraya nasıl zam yapılır? Yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?


Yabancı para kira bedeli artışı..

Kira sözleşmesinde kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. 


Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.


Yabancı para kira sözleşmesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com