Ekonomi

Yabancı sermaye Türkiye’ye doğrudan yatırım için neyi bekliyor?

Ekonomi yönetimi ortodoks politikalara geçerken, Türkiye’ye yabancı sermaye akımı da hızlandı. Ancak yabancılar daha fazla yatırım yapmak için geleneksel politikalarda istikrarın devam etmesini ve daha sıkı para politikasına geçişi görmek istiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ortodoks politikalara yönelik bakışları ve yeni hükümetle birlikte başlayan kademeli sıkı para politikası, hem küresel kurum ve kuruluşlardan hem de piyasa uzmanları tarafından olumlu şekilde karşılandı.

Bloomberght.com’dan Asiye Erduran’ın haberine göre geçtiğimiz günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ve İngiltere'nin önemli bankalarından Barclays tarafından yayımlanan raporlar gelecek döneme ilişkin olumlu sinyaller verdi. Moody’s yeni ekonomi yönetiminin daha ortodoks, kurallara bağlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin kredi görünümü açısından olumlu olduğunu belirtirken, Türk bankacılık sisteminde görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çıkardı. Barclays de, Merkez Bankası’nın rezerv artışının devam etmesine yönelik iyimser olduklarını açıkladı.

DAHA FAZLA ORTODOKS POLİTİKA GEREKLİ

BloombergHT’nin sorularını yanıtlayan Japonya Keio Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü Sayuri Shirai yeni başkanın politika faiz oranını %8,5’ten %17,5’e artırmasını olumlu bir dönüş olarak tanımladı. Ancak var olan cari ve mali açık açısından Türkiye’nin daha fazla ortodoks politikaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Shirai, yabancı sermaye akışının çoğalması için daha iyi bir makro ekonomik performans gerektiğine dikkat çekti ve “Türkiye’nin kredi puanının iyileştirilmesi sermaye akışının hızlanması için çok önemli” ifadelerini kullandı.

PARASAL SIKILAŞTIRMA DEVAM ETMELİ

Rabobank Euro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot da Ortodoks politikaların Türk tahvillerindeki fiyatlamalara olumlu yansıdığını belirtti.
Uluslararası yatırımcıların Ortodoks politikaların uzun vadeli etkilerine daha fazla önem verdiğini belirten De Groot, Şimşek’in kanıtlanmış bir politika geçmişi olduğunu ve TCMB Başkanı Erkan’ın da kesinlikle bu kapsamda potansiyeli olduğunu belirtti ve “Global ekonomik zayıflık yaşandığında parasal sıkılaştırmanın devamı, Türkiye’nin ortodoks olmayan politika geçmişinden sıyrıldığını ispatlamak adına çok gerekli” ifadesini kullandı.

Zaye Capital Markets'in baş yatırım yetkilisi Naeem Aslam ise coğrafi konumu ve genç nüfusu ile Türkiye’nin birçok yatırımcının gözünde özel bir yeri olduğunu, uluslararası yatırımcıların yüksek enflasyon karşısında daha stabil bir politika görmek istediklerini belirtti.