Ekonomi

Yabancı sermaye Türkiye’ye yatırım yapmak için fırsat kolluyor!

QNB Genel Müdürü Ömür Tan, Türkiye ekonomisinde normalleşme süreci için 2 yıla ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Yabancı yatırımcı Türkiye’ye girmek için hangi üründe, nerede ve ne zaman girecekleri konusuna bakıyor” dedi.

Fas’ın Marakeş şehrinde yapılan Dünya Bankası-IMF toplantılarına katılan QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, UNICEF İş Birliği ile düzenlenen "Depremden etkilenen bölgedeki 100 okulun renove edilmesi" projesi kapsamında bir grup gazeteciyle bir araya geldi.

Dünya Gazetesi’nden Ece Ceyhun’un haberine göre Dünya Bankası-IMF toplantılarına Türkiye’nin damga vurduğunu belirten Tan, “Hem Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek hem de Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan’ın yaptığı sunumlar çok beğenildi” dedi. Tan toplantı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Türk ekonomi yönetiminin konuşmacı olduğu bir bankanın yatırımcı toplantısına yoğun ilgi olunca salon yetmedi ve değiştirildi. Yatırımcıların sorularına çok net cevaplar verildi. Bu toplantılara katılan CEO’larla 30 yıldır birlikteyiz ve hepsi pozitifti. Biz sonuçta bu yatırımcıların paralarını ülkemize çekmeyi amaçlıyoruz. Bir güven ortamı oluştu. Yabancı yatırımcı Türkiye’ye girmek için fırsat kolluyor ama hangi üründe, nerede ve ne zaman girecekleri konusunu değerlendiriyor. Yeni ekonomi yönetimi zor bir görevi devraldı. Sorunların parasal bir sıkılaşma ile beraber belli bir süreç içerisinde atılacak adımlarla nasıl giderileceğini biliyorlar. Bir günde bu enflasyonist ortama, bu cari açığa, bu kura gelmedik. Dolayısıyla geldiğimiz dönem kadar bir süre, geri dönüş hikayesi için zaman lazım.”

İHTİYACI OLAN KREDİ KULLANIYOR

Tan öncelikle kredi faizlerinin rasyonel piyasa seviyelerine geldiğini ve mevduatın da beklenen enflasyon seviyelerine göre reel getiri sağladığını belirterek, “Bu ülkede son yıllarda yaşanan problem talep tarafında yaratılan enflasyondu. O da inanılmaz derecede kredi kartı ve bireysel kredilerin artmasıydı bugün onlar normale döndü. Piyasanın gerçeklerinde, gerçekten ihtiyacı olan varsa kredi alıyor” dedi. Kredi büyümesinin devam edeceğini ama daha rasyonel bir tabloyla karşı karşıya kalacağımıza dikkat çeken Ömür Tan, banka bilançolarının da birkaç çeyrek sonra toparlayacağını ifade etti.

ÖDEMELERDE SORUN OLMAZ

Alınan kredinin spekülatif amaçlı bir yatırım için kullanılmadığı takdirde bireysel kredi ödemelerinde hiçbir problem beklemediğini vurgulayan Tan, “Bireyselde de kredi kartları geçtiğimiz dönemde yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Kredi kartlarından nakit avanslar inanılmaz genişledi. Tüketici kredileri çok arttı ama hepsinin faizleri reel olarak negatif. Bugün hala işine devam edebiliyorsa o bireyler, kredi ödemelerinde hiçbir problem yaşanmaz” dedi.

Depremler, bölgede yaşayan yaklaşık 4 milyon çocuğun eğitimini kesintiye uğratırken, QNB Finansbank eğitim alanında öncelikli ihtiyaçlardan biri olan işlevsel öğrenme alanlarına katkıda bulunma kararı aldı. QNB Finansbank-UNICEF İş Birliği ile "Depremden etkilenen bölgedeki 100 okulun renove edilmesi" projesi gerçekleştirildi. Banka depremzede çocukların eğitimine destek vermek üzere mart ayında 50 milyon TL’lik fon ayırırken, 2 bin 400 adet de burs desteği sağlandı.