Yeni Şirketler

Yabancı şirkete yasak arsa fiyatını yüzde 20 indirecek

Anayasa Mahkemesi'nin yabancı şirketlerin taşınmaz almasını sağlayan maddeyi iptali, talebi bıçak gibi kesti. Yabancılara arsa satışı yapan emlakçılar talep durdu. Arsada yüzde 10-20 indirim gelebilir' dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin yabancı şirketlere köy merkezleri ve askeri arazi yakınlarından gayrimenkul almalarını iptal eden kararı ortalığı toz duman etti. Kararın açıklanmansının ardından özellikle yabancı şirketlere arsa ve gayrimenkul satan şirketler kararın neye yol açacağını analiz etmeye başladı. Birçok büyük alıcı almak için görüşmeler yaptığı arsalar için erteleme kararı aldı. Bölgedeki emlakçılar yaptıkları açıklamadalarda asıl sorunun büyük çaplı alım yapmak isteyen yabancı şirketlerde yaşandığını, gerçek kişilerin yaptığı alışverişte ise bir sorunun olmadığını vurguladılar.

Gerçek kişilerde sorun yok

Cumberland Properties Satış Temsilcisi Köksal Demirdağ `Şu anda gerçek kişilerin alışverişinde bir sorun yok. Ama yabancı şirketlerin arsa ve bina taleplerinde durma olacak' dedi. Önümüzdeki 6 aylık sürecin önemli olduğunu vurgulayan Demirdağ `Şu anda arsa fiyatlarında indirim olacağını söylemek, spekülasyon olur ama ortada bir gerçek var; Anayasa Mahkemesi yabancı şirketlerin köy merkezleri ve askeri bölgelere yakın yerlerden arsa gayrimenkul izin veren maddeyi iptal etti. İster istemez binlerce dönümlük arazi için alım yapmak isteyen yabancılar kararlarını durduracak. Bu da önümüzdeki günlerde arsa fiyatlarında indirim olacak anlamına gelir' dedi. Büyük çaplı yatırım yapmak için görüşmelere başlayan yabancıların bir müddet beklemeyi seçtiklerini söyleyen emlakçılar bu durumun fabrika arazisi arsaların fiyatlarını kısa vadede indireceğini söylediler.

Türkler dışarda 48 milyon m2 aldı

Merkezi Almanya'da bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin (TAM) verilerine göre Türkler Avrupa'da 48 milyon metrekare taşınmaz aldı. Türkiye'deki yabancıların aldığı taşınmazların büyüklüğü ise 35 milyon metrekare. Türkiye'de mülk alanlar genellikle Alman, İngiliz, Yunan, İrlandalı, Danimarkalı, Hollandalı, Avusturyalı, Norveç, Belçika ve Amerikalı uyruklu yabancılardan oluşuyor. En çok taşınmaz edinilen iller ise Antalya, Muğla, İstanbul, Aydın, Bursa, İzmir, Ankara, Mersin, Balıkesir ve Hatay oldu.

Yabancıya ilk satış Osmanlı'dan

Yabancılara mülk satışı ilk defa Osmanlı döneminde 1868-1914 yılları arasında başlatıldı. Cumhuriyet sonrasında ise 1934-2003 döneminde, 2003-2005 ile 2006 ve sonrası olmak üzere üç ayrı dönemde çıkarılan yasalarla mülk satışı serbest bırakıldı. 2006 sonrasında yabancılara mülk satışına sınırlamalar getirildi. 19 bin 703 kişi 30 milyon 794 bin 755 metrekarelik arazi satın alırken, 38 bin 829 yabancı da 5 milyon 250 bin 792 metrekarelik bina ve konut sahibi oldu. Avrupa'daki Türkler'den 190 bini de Avrup'da konut edindi.

İBRAHİM ACAR / STAR