Sektörel

Yabancı yatırımcı konut alımı için seçimi bekliyor!

TL karşısında değerlenen döviz kuru yabancılar için Türkiye’den gayrimenkul alımını cazip hale getirdi. Ancak avantajlı pozisyona rağmen yabancılar alımlarını hızlandırmak için seçim sonucunu bekliyor.

TL karşısında değerlenen döviz kuru yabancılar için Türkiye’den gayrimenkul alımını cazip hale getirdi. Ancak avantajlı pozisyona rağmen yabancılar alımlarını hızlandırmak için seçim sonucunu bekliyor.


TL’nin diğer uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesi en fazla yabancılara yaradı. Son bir yılda TL karşısında yüzde 30 değer kazanarak 3 TL seviyelerini aşan dolar yabancılara gayrimenkul satışını patlattı. Haziran ayında 2 bin 256 adet ile tarihi zirveye çıkan yabancılara konut satışı, temmuz ve ağustos aylarında sırası ile 2 bin 27 ve 2 bin 44 olarak gerçekleşti. Yılın ilk 8 ayında ise toplam rakam 14 bin 424 adete yükseldi. Geçtiğimiz yılın tamamında söz konusu rakam 18 bin 959 olarak gerçekleşmişti. Yabancılar arasında ise Irak vatandaşları ilk 8 ayda 2 bin 432 adet konut alımı ile ilk sırada yer aldı. Onu sırasıyla bin 691 adet ile Suudi Arabistan ve bin 444 adet ile Rus vatandaşları izledi. Geçtiğimiz yılın tamamında 1 milyon 165 bin 381 adet konut satılmıştı. Bu yılın ilk 8 ayında ise 843 bin 132 adet konut satıldı. Sektör temsilcileri, yabancıların talep ettiği konutların üretilmeye başlamasının yanı sıra yabancılara yönelik projelerin sayısında gözlenen artışın satışlardaki artışı da beraberinde getirdiğini belirtiyor. Dolardaki yükselişin yabancılara yönelik konut satışlarının artmasında etkili olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, bu durumun yatırım yapmayı cazip hale getirdiğini kaydetti. Ancak, yabancı yatırımcılarında halihazırda seçime odaklanmaya başladığını dile getiriyorlar. 


İstanbul’da ev isteyen artışı fırsata çevirdi 



Döviz kurundaki artışın yabancının menfaati yönünde gerçekleştiğini aktaran Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya şu değerlendirmeyi yaptı:“TL bazındaki satışlar yabancı alıcılar için avantajlı bir ortam yaratıyor. Bu nedenle yabancıya satışlarımızda yüzde 5 ila 10 arasında bir artış yaşanıyor. 2012 yılında çıkan ve yabancıya mülk satışının önünü açan mütekabiliyet yasasıyla birlikte yabancıya satışlar yükselen bir şekilde devam ediyor.” Yabancıların Türkiye’ye ilgisi sürdüğü sürece artışın süreceğini dile getiren Çetinsaya, ancak henüz alımların durgunlaşan yerli alımları telafi edecek durumda olmadığını söyledi. Çetinsaya, İstanbul’da bir evim olsun arzusunda olan yabancıların ağırlıkla 2+1 ve 3+1 evleri tercih ettiğini kaydetti. 


Yabancı da seçimi bekliyor 




Varlıbaş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ise, tek başına bir iktidar ve istikrar olması halinde gayrimenkulde ki yatırımların artışının süreceğini aktararak, “Türkiye’de şu anda gayrimenkul fiyatları yabancı için çok cazip durumda. Ancak onlarda seçimi ve dolar kurunun geleceği bandı gözlemlemek istiyorlar” diye konuştu. Ortadoğulu ve sıkıntılı ülkeler için Türkiye’nin ikinci ülke konumunda olduğunu dile getiren Süleyman Varlıbaş, bundan dolayı özellikle de İstanbul’da yaşama imkanları aradıklarını aktardı. Varlıbaş, bu nedenle gayrimenkulü gelecek nesiller için teminat olarak gördüklerini ve alımlarını sürdürdüklerini kaydetti. 


Özellikle yabancıların çok fazla alım yaptığı Esenyurt bölgesinde projeler gerçekleştiren Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt'ta, dolar kurunun avantajlı bir konum yaratmasına rağmen yabancıya satışlarının haziran ayından sonra yüzde 50 oranında azaldığını kaydetti.




Bundan seçimlerin etkili olduğunu anlatan Özyurt, “Yabancılar da yeniden alım yapmak için seçim sonuçlarını bekliyor. Çünkü Ortadoğu ülkelerindeki karışıklıklar Türkiye’nin lehine gelişiyor. Ancak Ak Parti’nin tek başına iktidara gelmesi veya bir koalisyonla hükümet yer alması olumlu etki yaratacak ve yeniden haziran ayı öncesindeki satış rakamlarına ulaşmış oluruz” yorumunu yaptı. Özyurt, ağustos ayında yabancıya satışların yüksek çıkmasının daha önceki dönemlerde yapılan satışların yabancıların tatil döneminde Türkiye’ye gelerek tapularını almasından kaynaklandığını kaydetti.


Bağdat Caddesi yurtdışında görücüye çıkacak




Bu yılın ağustos ayında yabancıya satışın özellikle ikinci elde yüzde 37.2 oranında arttığını vurgulayan Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİD) Genel Sekreteri Hakan Şişik, ancak hükümetin kurulmaması nedeniyle eylül ayında bu oranın yüzde 15’lere gerilediğini kaydederek, “Ekonomik istikrar ve seçim sonrası bir hükümetin kurulması halinde satışlar tekrar hızlanacaktır” dedi. Yabancıların İstanbul’da özellikle Avrupa Yakası'ndan gayrimenkul satın aldığını anlatan Şişik, “Avrupa Yakası’nda ağırlıkla Esenyurt gibi bölgelerden fiyat aralığı 300-600 bin TL bandında olan evlerden yatırım amaçlı alıyorlar. Bir iki yıl ellerinde tuttuktan sonra satıyorlar. Anadolu Yakası’nda ise yabancıya satış neredeyse yok denecek kadar az. Bunda Bağdat Caddesi’nde fiyatların yüksek olması önemli. Fakat Londra’da 2 milyon poundluk ev alabiliyorlarsa Bağdat Caddesi gibi önemli bir caddeden ev alabilirler. Bu nedenle dernek olarak özellikle Bağdat Caddesi’ni yabancılara tanıtmak için yurtdışındaki fuarlara katılacağız” dedi.


Dünya / Leyla İlhan