Ekonomi

Yabancı yatırımcı satıp çıkıyor. Peki neden?

Uzun süredir doğrudan yabancı yatırım gelmezken hisse senetleri ve DİBS yatırımları da giderek eriyor. Dünya Gazetesi Yazarı Aktaş yabancı yatırımcının neden gittiğini irdeleyen bir yazı kaleme aldı.Konut alımını yatırım anlamında değerlendirmediğini belirten Aktaş, yabancıların konut almasının döviz girdisi sağlamaktan başka işe yaramadığını kaydetti

Dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıların portföy yatırımından da çekildiğini belirterek hisse senedi piyasasından fiyatlarla ilgili kaygı duyulabileceği için çıkılmış olabileceğini Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin ilgi görmemesinin nedeninin ise döviz kurunun tahmin edilemez olmasından kaynaklandığını söyledi.

Konut alımını yatırım anlamında değerlendirmediğini belirten Aktaş, yabancıların konut almasının döviz girdisi sağlamaktan başka işe yaramadığını kaydetti. Yabancıların konut almasının konut fiyatlarının yukarı gitmesi gibi bir sonuç da doğurduğuna dikkat çeken Aktaş, 400 bin dolarlık konut satın alınması karşılığında  vatandaşlık verilmesini de eleştirdi.

Türkiye'nin uzun zamandır sıfırdan tesis kurup istihdam yaratacak şekilde doğrudan yatırım almadığını aksine mevcut tesislerin de yabancılara satıldığı aktaran Aktaş, Türkiye'de kurulu yabancı şirketlerin sermaye artırımı için getirilen dövizlerin de yabancı yatırım sayıldığını ancak ortada yabancı yatırım olmadığını kaydetti. San dönemde hizmet sektöründeki doğrudan yatırımların hisse devri yoluyla Türkiye'den çıktıklarına da işaret eden Aktaş, portföy yatırımları bazında da yabancı çıkışı olduğuna dikkat çekti. Portföy yatırımlarının hisse senedi ve DİBS'den oluştuğunu belirten Aktaş, Borsa İstanbul'da hisse senedinde yabancı payının tarihin en düşük noktasında olduğunu belirtti. Yabancı için Türkiye'de hisse  senedi ve DİBS almanın görünürde çok karlı olduğunu, hisse senetlerinin çok ucuz olduğunu kaydeden Aktaş, "Hisse senedi fiyatlarında çeşitli nedenlerle gerileme olabilir ve yabancı bunun riskini almak istemiyor. Ancak öte yanda getirisi başta belli olan devlet iç borçlanma senetleri var ve yabancı yatırımcı ona da ilgi göstermiyor" ifadesini kullandı. DİBS'le ilgili gösterilmemesinin nedeninin ekonominin belirsizliği olduğunu vurgulayan Aktaş, "Türkiye’de kurun ne zaman ne olacağını söyleyebilecek kimse var mı? Yürekler pır pır! Ne zaman ne olacak diye bekliyor herkes. Biz mecburuz da, yabancı bu kahrı niye çeksin ki! Çekmiyor zaten, "Türkiye’de yatırımla çok kazanmak mümkün ama anaparadan da olmak var" diye düşünüp terk ediyor işte" görüşünü aktardı.

Ekim ayının ilk hafta verilerinde de yabancı çıkışı devam ettiğinin görüldüğünü aktaran Aktaş, yabancı yatırımcının, Merkez Bankası verilerine göre 7 Ekim’de biten hafta 136 milyon dolarlık hisse senedi ve 128 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi sattığını ifade etti. Aktaş yabancıların elindeki iç borçlanma senetlerinin toplamının 7 Ekim itibarıyla 1 milyar 936 milyon dolara kadar indiğini kaydetti.

Yabancıların Türkiye'deki konut yatırımı yüzde 32,5 arttı!

Yabancı 640,8 milyon dolarlık hisse sattı

Borsaya gelen yabancılar kalacak mı? Gidecek mi?