14 / 05 / 2024

Yabancı yatırımcılar borsadan çıkıyor!

Yabancı yatırımcılar borsadan çıkıyor!

İstanbul polisinin başlattığı yolsuzluk operasyonunu yatırımcının, hükümet içi hesaplaşma olarak algılaması ile birlikte yabancılar, hisse senetlerini satıp dolar satın almaya başladı. Özellikle riskli gördükleri şirketlerin senetlerini satıyorlar...



İstanbul polisinin başlattığı yolsuzluk operasyonunu yatırımcının, hükümet içi hesaplaşma olarak algılaması ile birlikte yabancılar, hisse senetlerini satıp dolar satın almaya başladı. İstanbul ve Ankara'da devam eden rüşvet ve yolsuzluk operasyonu piyasalar tarafından siyasi risklerin artması olarak yorumlandı. Yabancı yatırımcıların özellikle riskli gördükleri şirketlerin senetlerini satarak dolara yöneldiği ifade ediliyor. Analistler, yabancıların risk algısına cari açığın yanı sıra siyasi istikrarsızlığın da eklendiğine dikkat çekiyor. 


Kamu ihalelerine fesat karıştırma ve kara para aklama merkezli olduğu ifade operasyonun siyasi hesaplaşma olarak değerlendirilmesi özellikle inşaat sektöründe kaygılan artırdı. BIST GYO Endeksi iki günde yaklaşık yüzde 12 değer kaybetti. 


68 bine kadar düştü vvsj.com.tr'ye konuşan Emlak Konut Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, "Oldukça başarılı bir halka arzdan çıktık. Şimdi piyasa değeri 1.6 milyar lira eridi. Dünden beri 10'a yakın yabana yatinmayla konuştum. 'Şirketinize milyonlarca dolar yatırdık, şimdi ne olacak?' diye soruyorlar. Bu kadar bel alü vurulmaz" açıklamasını yaptı. 


Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi güne önceki kapanışa göre 1.832 puanlık düşüşle 69.113 puandan başladı. Gün içinde 68.629 puana kadar geriledikten sonra seans sonuna doğru gelen tepki alımlarının etkisi ile yeniden toparlandı. BIST 100 Endeksi günü yüzde 0.66 yükselerek 71.417 puandan tamamladı. 


İki yabancı fon etkilendi Halk Bankası ve Emlak GYO hisselerindeki kayıp hisselere yatırım yapan dünyanın iki büyük fonu BlackRock ve Third Point'i de etkiledi. Halkbank halka arz edildiğinde dünyarun en büyük yatırım fonu şirketlerinden BlackRock 3.9 milyon Halkbank hissesi almışü. Dan Loeb'in yönettiği Third Point fonu ise Emlak GYO'dan 150 milyon dolarlık hisse almıştı. Third Point 2.50 liradan Emlak GYO hissesi alırken, Emlak GYO hisseleri 2.27 liraya geriledi. 


14.70 1435 13.75 ^W2.45 2.32 Emlak GYO 17 Aralık İKİ HİSSE DİPTEN DÖNDÜ 1 } Halkbank 13.50 13.50 13.75 TL 18 Aralık 2013 En büyük kayıp Emlak Konut ve Halkbank'ta BORSA İstanbul'da yabancıların en çok ilgi duyduğu hisseler arasında yer alan Emlak Konut ve Halkbanktaki düşüş dikkat çekici. 


Analistler, yabancıların operasyonla birlikte "politik riskler arttı" endişesi ile senetleri satarak dolara yöneldiklerini belirtti. Halkbank ve Emlak Konutta düşüş sürdü. Genel müdürleri gözaltına alınan Halkbank ve Emlak Konut hisselerindeki sert düşüş ikinci güne taşındı. 13.40 liradan güne başlayan Halkbank hisseleri dün yüzde 0.72 düşüşle 13.75 liradan kapandı. Salı günü yüzde 12.34 değer kaybeden bankanın hisseleri iki günlük kaybı yüzde 13'ü buldu. Emlak Konut ise güne 2.22 liradan başladı. 

Hisse senetmerinin dip yapması ile tepki alımlarının artması ile hisseler günü 2.32 liradan tamamladı. O-perasyonun merkezinde görülen Emlak Konut hisseleri salı günü yüzde 12.45 değer kaybı yaşamıştı. 


Sözcü Gazetesi 


Geri Dön