28 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcılar sanayiden gayrimenkul sektörüne yöneldi!

Yabancı yatırımcılar sanayiden gayrimenkul sektörüne yöneldi!

2015'in Ocak-Kasım döneminde Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımların yüzde 26'sı gayrimenkul sektörüne yapıldı. 2003-2015 arasındaki dönemde ise bu oran yüzde 20 idi. Bu durum, yabancıların yatırımlarını sanayiden gayrimenkule kaydırdığını gösteriyor.



Türkiye'de ev sahibi olmak isteyen Yabancılar alımlarını 2014'e göre yüzde 20'den fazla artırarak, geçen sene ülkemizden 22 bin 830 konut satın aldı. Bu konutların yarısı Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşlarına satıldı. Artan talebin etkisiyle 2015'teki gayrimenkul alımlarının, doğrudan yabancı yatırımlar içindeki payı ise yüzde 26'ya ulaştı. Özellikle markalı konutlara yönelen ilgi gayrimenkul üreticilerini sevindirirken, yabancılar için Türkiye'den ev almanın fabrika ya da iş kurmaktan daha cazip hale gelmekte olduğunu gösterdi.



Yabancı yatırımcılar sanayiden gayrimenkul sektörüne yöneldi!



İş Bankası uzmanlarından Aslı Göksun Şat Sezgin'in hazırladığı ve önceki hafta açıklanan inşaat sektörü raporuna göre yabancının Türkiye'den konut talebi 2009'dan beri artışta. 2015'in ilk 11 ayında yurtiçindeki doğrudan yabancı yatırımların toplamı 14 milyar dolar oldu. Bunun 3,7 milyar dolarını gayrimenkul alımları oluştururken, bu dönemde gayrimenkul alımlarının toplam içindeki payı yüzde 26 oldu. 2003 ile 2015 arasında ise Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırım olarak giren toplam 163,1 milyar doların içinde ise bu oran 33 milyar dolar ile yüzde 20 idi.





SATIŞLARIN YARISI ARAPLARA


Öte yandan geçen sene yabancılara satılan konutların 10.863'ünü Arap ülkelerinin vatandaşları aldı. Bu ülkelerin başında ise 4 bin 228 konutla Irak, 2 bin 704 konutla Suudi Arabistan, 2 bin 130 konutla Kuveyt geldi. Yabancılara satılan konutların yarısının Araplar tarafından alınması, Arapların Türkiye'yi iş kurmak ve üretim yapmaktan daha çok gayrimenkul sahibi olmak için tercih ettiklerine işaret etti. Nitekim Suudi Arabistan'ın büyük holdinglerinden Al-Kifah Holding Yönetim Kurulu Başkanı Waleed Al Afaleq aralık ayında İstanbul'daki bir organizasyonda ‘Türkiye'ye yatırım yapacak mısınız?' sorusunu, ‘Evet, bir yazlık ev alma fikrim var.' diye cevaplayarak Arapların yatırım tarzı hakkında ipucu vermişti.



 Yabancı yatırımcılar sanayiden gayrimenkul sektörüne yöneldi!


Terör olayları yabancıya satışı yavaşlattı


Güneydoğu'daki terör olayları bölgedeki ticareti durma noktasına getirirken, Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıyı da ürküttü. Gayrimenkuldeki yabancı alımlarını değerlendiren TURYAP Genel Müdür Yardımcısı İsmail Özcan, yabancıya satışlarda reel bir yavaşlama olduğuna dikkat çekti. 2015'te yabancılara satışta bir önceki yıla göre yüzde 20,4'lük artış yaşansa da 2013'ten 2014'e artışın yüzde 55,6 olduğunun altını çizen Özcan, “Siyasi belirsizlik ve terör olaylarının esas etkisinin yabancıya satışta görüldüğü çok açık. Terör olayları da önlendiği takdirde, yabancıya satış tekrar yüzde 50'lere çıkar.” dedi.



 Yabancı yatırımcılar sanayiden gayrimenkul sektörüne yöneldi!



Ali DEMİRHİSAR/Zaman


Geri Dön