Ekonomi

Yabancı yatırımcılar seçime kilitlendi! 500 milyon dolarlık yatırım seçimi bekliyor!

Yabancı yatırımcılar da seçim heyecanı yaşıyor. 500 milyon dolarlık yatırım askıya alındı. İşte detaylar!Uzmanlar, bu kararın çıkış noktasının piyasadaki belirsizlik olduğunu belirtti

Bu sene ABD pazarında kalbi atan kağıt, karton ambalaj sektöründe merakla beklenen 500 milyon dolarlık yatırım askıya alındı. Uzmanlar, bu kararın çıkış noktasının piyasadaki belirsizlik olduğunu belirtti.

İşte ayrıntılar…

Kağıt Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği, Başkanı olan Alican Duran, ocak ayında sektörde büyük bir yatırım hazırlığı içerisinde olduklarını söyleyip, “Yüzde 100 selülozdan yapılmış olan karton ambalaj fabrikası için hazırlıklara başladık. 500 milyon dolarlık bir yatırım ile beraber gerçekleştirilecek olan bu tesis ile 450 milyon dolarlık ithalat önlenmiş olacak” dedi.

YATIRIMCI BEKLİYOR!

Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün'ün yaptığı habere göre; “Yatırım için yabancı ortak belli oldu. Bizi çok heyecanlandıran doğru bir projeydi, yapılmalıydı. Ama risk iştahı diye bilinen bir konu var. Eninde sonunda olacak” diye konuşan Alican Duran, Türk karton ambalaj sektörünün yabancı yatırıma açık olduğunu ancak piyasadaki belirsizlik nedeniyle yabancının ‘izleme’ durumunda olduğunu dile getirdi. Duran, “Özellikle Amerikalılar şu anda Avrupa’da büyük satın almalar yapıyor, özelikle iki büyük şirket bulunuyor ancak Türkiye’ye bakmıyor” diye konuştu.

PAZARLARIMIZI KAYBEEDECEK LÜKSÜMÜZ YOK!

Tüm sektörler gibi seçimin ardından izlenecek ekonomi politikalarına kilitlendiklerini kaydeden Duran, “Şu sıralarda karlılığı geçtik tüm ihracatçılar zararına çalışmaktadır. Dünya bilindiği gibi artık çok rekabetçi bir pazar. Uzun uğraşlar sonucunda kazandığımız pazarlarımızı kaybedecek lüksümüz yok. Bir kere kaptırdık mı geri almamız çok zor” dedi.

AB’nin yatırımlarını Polonya’ya kaydırıp orayı üretim merkezi durumuna getirdiğine vurgu yapan Duran, şunları ekledi; “Bundan dolayı AB’de her zamankinden daha sert bir rekabet ortamı mevcut. Türkiye’nin gücü teknoloji ve esnek üretimde. Ama bıçak da artık kemiğe dayandı.”

'BANKALAR TARİHİ KAR ELDE EDİYOR!

Alican Duran, “Bankalar şu sıralarda tarihlerinin en büyük karına ulaştı. Ancak sanayiye destekte bulunmuyorlar. Sistem gerçekten Arap saçı halini aldı. Tamam risk almamayı tercih ediyorlar ama bu kadar kar ettikleri bir durumda biraz da risk almalılar. Bankalardan ise daha proaktif çözümler sunmalarını bekliyoruz” dedi.