Yabancı yatırımcılar Türk firmalarına ortak oluyor!
Seçimler öncesinde Türkiye'nin yurtdışında imajını bozmaya çalışan lobi ve yerli işbirlikçilerine en iyi yanıtı yabancı yatırımcılar veriyor. 2001 kriziyle Türkiye'den çıkan yabancı yatırımcılar dahi yeniden piyasaya girmek için çabalıyor.
7 Haziran öncesinde yabancılar "Türkiye'ye güven" mesajını yatırımla verdi. Suudi ve Fransız devler, Türk şirketlerine ortak olduklarını açıkladı
Seçimler öncesinde Türkiye'nin yurtdışında imajını bozmaya çalışan lobi ve yerli işbirlikçilerine en iyi yanıtı yabancı yatırımcılar veriyor. 2001 kriziyle Türkiye'den çıkan yabancı yatırımcılar dahi yeniden piyasaya girmek için çabalıyor. Avrupa ve Ortadoğulu devler birer birer yatırım kararlarını açıklıyor. Türkiye'de peş peşe şirket alan dünyanın en büyük gözlükçülerinden Essilor, Merve Optik'e ortak oldu. Suudi Arabistan'ın en büyük gruplarından SEDCO ise Türkiye'ye ilk adımını Mektebim Okulları'ndan hisse alarak attı. Bir başka Suudi şirketi olan Itqan ise fon kurdu.
1- FRANSIZ ESSİLOR MERVE'YE ORTAK OLDU
Dünyanın en büyük gözlük firmalarından olan 2001 krizinde Türkiye'yi terk eden Fransız Essilor, peş peşe yatırım açıklıyor. Avrupa'daki durgunlukla birlikte 2012'de Türkiye'ye geri dönme kararı alan şirket, Yeda Tora ve Opak'ın ardından bir diğer Türk firması Merve Optik'in yüzde 65'ini alıyor. 1986'da kurulan Merve Optik'in Beylikdüzü'nde bir üretim tesisi var. İstanbul'dan Malatya'ya 6 bölgede 12 şubesi bulunan firmanın asıl ağı ise yurtdışında. Merve Optik'in Azerbaycan, Özbekistan, Ukrayna, Kosova, Suudi Arabistan, İran, Angola başta olmak üzere Asya, Avrupa ve Afrika'daki 19 ülkede 22 mağazası var. Merve Optik'in ana hissedarı olan Essilor ise 1849'dan beri faaliyette. Geçen yılı yaklaşık 5 milyar euroluk ciro ile kapatan şirketin, 52 bin çalışanı bulunuyor. Essilor'un hisseleri Paris Borsası'nda işlem görüyor.
2- SUUDİ DEVİ SEDCO MEKTEBİM'LE GELDİ
Suudi Arabistan'ın en büyük gruplarından olan Saudi Economic and Development Company (SEDCO), Mektebim Okulları'na ortak olmak için masaya oturdu. Suudi şirketinin hedefinde Mektebim'in yaklaşık yüzde 20 oranında hissesini satın almak var. Mektebim Okulları'nın Türkiye genelinde 27 kampustaki 63 okulda 10 bin öğrencisi bulunuyor. Mektebim'in önümüzdeki 4 yıl için hedefi ise 100 kampus açmak. Suudi SEDCO ise Körfez Bölgesi'nin en büyük gruplarından biri. 1976'da Sheikh Salem Bin Mahfouz tarafından kurulan SEDCO'nun iştirakleri arasında Türkiye'yi yakından tanıyan Arap dünyasının en büyük bankası da var. Mahfouz'un kurduğu 90 milyar dolarlık aktifi bulunan National Commercial Bank (NCB), 2008'de Ülker ve Boydak ailelerinin sahibi olduğu Türkiye Finans Katılım Bankası'nın yüzde 60'ını 1 milyar 80 milyon dolara almıştı. Emlak sektöründe de ABD'den İngiltere'ye, Hollanda'dan İtalya'ya birçok ülkede projesi bulunan SEDCO, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesini kapsayan coğrafyada faaliyet gösteriyor. Grubun önemli şirketleri ise Intimaa, Tarfeeh, Elaf Group, Auto World, Ewaan.
3- ITQAN VE INVESTCORP EĞİTİME ODAKLANACAK
Özellikle yabancı fonların son dönemde en gözde sektörü eğitim. Bu alanda da en çok Türkiye'de özel yurtlar öne çıkıyordu. Turkven'in Doğa Koleji'ne, dünyaca ünlü yatırım fonu Carlyle'ın Bahçeşehir Kolejleri'ne ortak olmasıyla başlayan okul avuna Körfez sermayesi de ilgi göstermeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Bahreynli Investcorp'un yatırım için sinyal verdiği, Suudi SEDCO'nun ilk adımı attığı eğitime göz kırpanlardan biri de yine Suudi Arabistan merkezli bir fon. Ülkenin en büyük finans kurumlarından biri olan Itqan Capital, 200 milyon dolarlık bir fon kurma kararı aldı. Eğitime odaklanacak özel girişim fonu Itqan'ın ilgilendiği ülkeler arasında ise Suudi Arabistan dışında Türkiye de var. Hatırlanacağı gibi 4 Nisan'da İstanbul'da düzenlenen 10'uncu Türk- Arap Ekonomi Forumu sonrasında SABAH'a konuşan Bahreyn merkezli Investcorp'un Körfez Başkanı Mohammed Al-Shroogi, "Eğer Türkiye'de de eğitim konusunda bir fırsat çıkarsa değerlendiririz" demişti.
4- 100 ARAP İŞADAMI İŞBİRLİĞİ İÇİN TÜRKİYE'DE
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) düzenlediği Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'na 100 Suudi işadamı katıldı. Ticaret, gayrimenkul, kimya ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Arap işadamları Türkiye'de işbirliklerini artırmak istiyor. Etkinliğe katılan Retab Alvatan Şirketi yetkilisi Abdullah Ali Alcoloud, Suudi Arabistan'ın hurma ihracatının 1 milyon 300 bin ton civarında olduğunu belirterek, "Türkiye'ye ilk defa geldik. Burada görüşmeler yapıyoruz. Türkiye gelişen pazar, size güveniyoruz. Büyük market zincirleriyle görüşmeler yapıyoruz, işbirliklerine bakacağız" dedi. Suudi Arabistan Odalar Birliği Başkanı Abdulrahman Al Zamil ise iki ülke arasındaki en önemli noktanın turizm olduğunu belirtti. İTO Başkanı İbrahim Çağlar da iki ülke arasındaki yatırım ve işbirliklerinin artması gerektiğini söyledi.
Sabah