Ekonomi

Yabancı yatırımcılardan ‘borsa’ ile ilgili çarpıcı iddia: Müdahale oldukça kimse borsaya yatırım yapmak istemez!

Kahramanmaraş depreminin ardından pozitif havanın hakim olduğu Borsa İstanbul ile ilgili yabancı yatırımcılardan dikkat çekici raporlar gelmeye başladı. Borsayı desteklemek amaçlı müdahalelerin ters etki yaratabileceği iddia ediliyor.Uzmanlar, geçen hafta alıcılı bir seyir izleyen endeksteki yükselişin kalıcı olup olmayacağı konusunda yatırımcıların belli direnç noktalarına dikkat etmesini önerirken, yabancı yatırımcılardan ise oldukça dikkat çekici raporlar geliyor

Borsa İstanbul, Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi nedeniyle 5 iş günü işlemlere ara verdikten sonra 15 Şubat Çarşamba günü yeniden açıldı. Uzmanlar, geçen hafta alıcılı bir seyir izleyen endeksteki yükselişin kalıcı olup olmayacağı konusunda yatırımcıların belli direnç noktalarına dikkat etmesini önerirken, yabancı yatırımcılardan ise oldukça dikkat çekici raporlar geliyor.

Karar Gazetesi’nin internet sitesinde, Kahramanmaraş depremleri sonrası bir süre açık kalan Borsa İstanbul’un, bölgedeki 400 bine yakın yatırımcının zarara uğramasına yol açtığı iddia edildi.

Bloomberg’in Kıdemli Gelişen Piyasalar Editörü Srinivasan Sivabalan, deprem sonrası borsada yaşanan gelişmeler ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Sivabalan, konuyla ilgili yazısında, son yıllarda yabancı yatırımcıların borsadan uzaklaştığını hatırlatarak, “Hükümet, bir dizi hızlı değişiklik yaparak borsaya nakit para pompaladı. Böylece BIST 100 Endeksi’nde 20 milyar dolarlık bir ralli tasarlanmış oldu. Kağıt üzerinde borsa endeksi halen tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın. Ancak gerçekte Türkiye normal finans dünyasından bir adım daha uzaklaştı” görüşünü dile getirdi.

 

ARTIK BİR PİYASA YOK!

Bloomberg ajansı konuyla ilgili yabancı yatırımcıların görüşlerine de yer vererek kimin iktidarda olduğuna bağlı olarak değişen bir borsaya yatırımcıların yatırım yapmak istemediğini dile getirdi. ABD merkezli Teneo Intelligence yöneticisi Wolfango Piccoli, artık bir piyasa yerine, siyasi hedefleri doğrultusunda ‘normallik’ yaratmak için her şeyi yapan yöneticilerin müdahalelerinin söz konusu olduğuna dikkat çekti.

OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK

Medley Global yatırımcılarından Nick Stadtmiller da sürekli müdahale yapılarak borsanın yüksek kalmasını sağlamanın zor olduğunu ileri sürdü. Bank Julius Baer stratejisti Nenad Dinic ve Mobius Capital Partners yöneticisi Carlos Hardenberg de borsaya yapılan müdahaleyi normal karşılasa da bunun piyasalara olumsuz etkisinin olacağını ileri sürdü.  

MARK MOBİUS DA UYARMIŞTI

Dünyanın önde gelen yatırımcılarından biri olan Mark Mobius, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, deprem felaketlerinin ardından Borsa İstanbul’u destekleme çabalarının ‘ters etki’ yaratabileceğini iddia etmişti. Ancak Mobius, Türk hisse senetleri için uzun vadeli pozitif görüşünü koruduğunu da sözlerine eklemişti.