Ekonomi

Yabancı yatırımcıların gözünde İstanbul cazibesini kaybediyor!

İstanbul, yabancı yatırımcıların gözünde cazibesini kaybediyor. PwC'nin yayınladığı rapora göre, İstanbul, yatırımcı tercihinde 30 kentlik listede 29. Sıraya geriledi. İşte nedenleri!PwC'nin yayınladığı rapora göre, gayrimenkul sektörüne yönelik küresel raporda, uluslararası yatırımcılarının yatırımlarında 2012-2013 yıllarında ilk sırada İstanbul yer alırken bu durum yatırımcı tercihinde 29

Türkiye'nin de içinde olduğu Avrupa ülkelerinde gayrimenkul piyasaları yükselen inşaat maliyetleri, sermayeye ulaşımdaki sıkıntılar ve gerileyen kar durumu önümüzdeki döneme dair olumsuz bir tablo ortaya çıkarırken, Avrupa kentlerine bakıldığı zaman İstanbul yabancı yatırımcıların tercih sırasındaki düşüşüne devam ediyor.

PwC'nin yayınladığı rapora göre, gayrimenkul sektörüne yönelik küresel raporda, uluslararası yatırımcılarının yatırımlarında 2012-2013 yıllarında ilk sırada İstanbul yer alırken bu durum yatırımcı tercihinde 29. sıraya gerilediği belirtildi. Gayrimenkul yatırımında Avrupa'nın en tercih edilen kentleri arasında ise Londra ilk sırada yer alıyor, bu sıralamayı Paris, Berlin Ve Madrid izliyor.

İşte haberin detayları...

İSTANBUL LİSTENİN SONUNDA YER BULDU!

İstanbul 30 kentin yer aldığı listede, 29. sırada kendine yer buldu. PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, bu durumu şöyle dile getiriyor; "Maliyetlerin yüksekliği, fona erişimdeki sıkıntı ve bu sebepler ile yeni arzın sınırlı olması var olan piyasada alıcı ve satıcıların çok daha kolay karşı karşıya geldiği kentleri ön plana atıyor. İstanbul, bir süredir olduğu gibi hem piyasanın derin olmamasından hem de konut dışındaki gayrimenkul alanlarına gereken değerin ve önemin verilmemesinden dolayı pek çok sebepten dolayı bu yıl da listenin en altında bulunuyor.”

Enflasyonun yükselmesi, artan inşaat maliyetleri ve finansmana ulaşım sıkıntıları gibi Avrupa gayrimenkul pazarlarındaki bu olumsuz nedenler Türkiye gayrimenkul piyasası için de geçerli olduğunun altını çizen Bayraktaroğlu, buna ilave olarak Türkiye'deki ani mevzuat değişikliklerinin yabancı yatırımcılarda yarattığı güven sorunun İstanbul'un listedeki düşüşünde en önemli etken olduğunu söyledi.

Bayraktaroğlu, "İstanbul 2012-2013'te listenin birinci sırasında yer alıyordu. Ani mevzuat değişiklikleri, döviz borçlanmasına gelen kısıtlama, TL'nin çok ciddi değer kaybetmesi, vergisel düzenlemelerdeki değişiklikler gibi nedenlerle bir süredir listenin en altlarında yer alıyoruz" dedi ve ekledi: "Ama en önemlisi mevzuat. Örneğin bir gecede dövizle kiralamayı kaldırınca Türkiye'de AVM yatırımı yapan bütün yabancı yatırımcılar bir anda şok oldular. O en önemli sarsıntı noktalarından bir tanesi oldu.”

TOKİ iade paralarının sorgulaması devam ediyor! TOKİ para iadesi ne zaman yapılacak? İşte detaylar!

Sıfır faizli kredi çekmek isteyenler mutlaka okumalı! Ziraat Bankası sıfır faizli kredi veriyor mu?