29 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcıların ilgisi önümüzdeki yıllarda artacak!

Yabancı yatırımcıların ilgisi önümüzdeki yıllarda artacak!

2015 itibarıyla yabancı yatırımcıların yatırımlarının birbiri ardına duyurulmasının beklendiğini söyleyen Ekonomist Dergisi Emlak Editörü Levent Gökmen Demirciler, bu gelişmelerin Türkiye'nin önemini daha da artıracağını belirtiyor.



2015 itibarıyla yabancı yatırımcıların yatırımlarının birbiri ardına duyurulmasının beklendiğini söyleyen Ekonomist Dergisi Emlak Editörü Levent Gökmen Demirciler, bu gelişmelerin Türkiye'nin önemini daha da artıracağını belirtiyor. 


Yabancı yatırımcının ilgisi artıyor


Türkiye, son yıllarda bölgesindeki konumuna paralel olarak, Kanal İstanbul, 3. Havalimanı, 3. Köprü gibi dünyada ses getiren büyük kamu projeleriyle yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor. Mütekabiliyet Yasasıyla artan yabancı yatırımcı ilgisi, önümüzdeki yıllarda doğrudan yatırımlar şeklinde devam edecek. En azından kulağımıza gelen duyumlar bu yönde. Çin, Hindistan ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere Avrupa'dan ve dünyanın birçok ülkesinden doğrudan yatırımlar yapmak isteyen yatırımcıların Türkiye'ye geldiğini sıkça duyuyoruz.2015 itibarıyla yabancı yatırımcıların yatırımlarının birbiri ardına duyurulması bekleniyor.


Kentler değerleniyor

Şehirleşme çalışmalarına paralel olarak İstanbul başta olmak üzere Ankara, Bursa gibi Anadolu kentlerinde markalı konut projeleri birbiri ardına yükselirken, konut gayrimenkul metrekare birim fiyatları da son yıllarda oldukça yükseldi. Bu süreçte, proje sayısının ve metrekare fiyatlarının artmasıyla tüketiciler artık daha seçici davranmaya başladı. Tüketiciler artık içinin güzelliği kadar alacakları konutun yerine, depreme dayanıklı olup olmadığına, sunduğu sosyal olanaklara ve ulaşım projelerine yakınlık gibi kriterlere dikkat etmeye başladı.


Kaliteli iş yapanlar kazanıyor...

Konut sektöründe markalaşma son yıllarda daha da önem kazanmaya başladı çünkü artık tüketiciler ne istediğini biliyor ve sadece barınabilecekleri konutları değil, tasarımından içinde kullanılan malzemelere kadar fark yaratan ve kaliteyi öne çıkaran konutları tercih ediyor. Oysa geçmişte müteahhitler ne yapsalar satabiliyorlardı... Mimari ve konfor açısından tüketicilere hitap eden ürünler geliştirmeyenler başarısız olmaya başladı. Günümüzde, tüketicinin taleplerinden yola çıkarak sektörde olmayanı ortaya koymak önemli hale geldi.


Dayanıklılık da öne çıkıyor


inşaat sektörü son 10 yılda yakaladığı ivmeyle çok dikkat çeken bir sektör haline geldi. Bu süreçte de trendlerden tutun tüketici taleplerine kadar hemen her şey değişim yaşadı.Teknolojinin gelişmesi ve alım gücünün artması, inşaatların modernize edilmesini, insan odaklı, geniş sosyal alanlı projelerin üretilmesini sağladı. Bu süreçte inşaatlarda kullanılan pencereden yer karosuna kadar ürünlerin de inovatif ürünlerde oluşması, dikkat çeken bir diğer unsur haline geldi. Örneğin, konutlarda kullanılan su tasarruflu ürünler, ağaç efekti veren ürünler, ısı izolasyonu sağlayan ürünler, bu süreçte öne çıkan ürünler arasında sayılabilir.


Şehirleşme çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda İstanbul dışında Ankara, İzmir, Adana, Bursa gibi kentlerde de markalı konut projelerinin artması ve böylece Anadolu insanının da nitelikli konutlara kavuşması bekleniyor. Ancak bu süreçte birbirinin benzeri konutlardan ziyade yöresel mimari özellikleri korumayı başarabilen projelerin üretilmesi hepimizin ortak dileği!


Yabancı etkisi

Gayrimenkul sektörünün son yıllarda yakaladığı ivmede, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin etkisi yadsınamaz. Avrupa ülkelerinden Rusya'ya, Ortadoğu’dan Arap ülkelerine, Hindistan'dan Çin'e kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yabancı yatırımcılar, Türkiye'deki konut piyasasının hareketlenmesini ve daha kaliteli işler çıkarılmasını sağlıyor. Mütekabiliyet Yasası'nın ardından hız kazanan yabancıya satışla birlikte, önümüzdeki dönemde yabancıların talep ettikleri şekilde geniş sosyal alanlı projelerin hayata geçirilmesi de bekleniyor. Yabancı yatırımcılar İstanbul'da oturmak ve çocuklarının üniversite eğitimlerini İstanbul'da almalarını istiyor. Bu trend de markalı konut üreticilerinin yabancı talebini mercek altına alarak yeni projeler geliştirmeleri için bir fırsat yaratıyor. Son üç yılda başta İstanbul olmak üzere Türkiye’de konut metrekare fiyatlarının ortalamada 2250 TL'lere kadar yükselmesinin en büyük sebebi yabancı talebi oluyor.


Konut metrekare fiyatları artar mı?


Hal böyle olunca, "Önümüzdeki dönemde fiyatlar daha da mı artacak?" sorusu akıllara geliyor.


Markalı konut üreticileri, artan maliyetlerden şikâyet ederek konut metrekare fiyatlarının en kısa zamanda iki basamaklı oranlarda artması gerektiğini vurguluyor; çünkü uzun zamandan bu yana artan maliyetleri kendi içlerinde finanse eden markalı konut üreticileri, kârlarından feragat ederek bu zamana kadar direndiklerini vurguluyor. Ne var ki rekabetin artması, önümüzdeki dönemde yeni konut projelerinin birbiri ardına lansmanlarının yapılacak olması, sektörde rekabeti artıracak bir diğer unsur. Böyle bir ortamda konut üreticilerinin tüketicileri bekleme eğilimine sokacak düzeyde bir fiyat artışına gidip gitmeyeceklerini de zaman içinde göreceğiz.Güzel bir yıl geçirmeniz dileğiyle...


Pakpen Dergisi 



Geri Dön