Yabancılar alışveriş merkezlerine 3.5 milyar dolar yatıracak
The Wall Street Journal, bu yıl Türk emlak sektöründe 3.5 milyar dolarlık yabancı sermaye geleceğini belirtti. FT ise büyük kentler dışında açılan alışveriş merkezleri için, 'kapitalizmin tapınakları illere yayılıyor' ifadesini kullandı.
22 Temmuz seçimleri dünya basınının da ilgi odağı olmaya devam ediyor. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye'de seçimlerin artırdığı siyasi tansiyona rağmen 2007 yılında yabancıların Türk emlak piyasasına 3.5 milyar dolarlık yatırım yapacağı tahmininde bulundu. Financial Times (FT) ise, Türkiye'de hızlı yayılan alışveriş merkezlerine ilişkin değerlendirmede İstanbul için ''15 milyon nüfuslu bu kenti perakende merkez ateşi vurdu'' ifadesini kullandı. Gazete, ''Türkiye'de alışveriş merkezleri patlaması yaşanıyor. Yatırımlar, 2006'da yıllık olarak üç kat artarak 770 milyon Euro'ya ulaştı'' dedi. Alışveriş merkezlerinin diğer illere yönelmeye başlamasını da 'kapitalizmin tapınakları illere yayılıyor' sözleriyle yorumlayan gazete, Körfez yatırımcılarının Türkiye'ye gösterdiği ilgi üzerinde de durdu.
GEÇEN YIL 2.9 MİLYAR DOLAR GİRDİ: Artan ilgiye bağlı olarak yabancı yatırımcıların Türkiye'deki alışveriş listesinin giderek büyüdüğüne dikkat çekilen WSJ'nin haberine göre, Türkiye'deki yerli firmalarla işbirliği yaparak emlak piyasasına giren yabancı yatırımcıların hızlı büyüyen ekonomide, mağazalar, ofis binaları, apartmanlar, modern eğlence yerlerine yönelik iştahı artırdı. Cevahir Alışveriş merkezinin 750 milyon dolara yabancılara satıldığı belirtilen haberde, yabancı yatırımcının Türk emlak pazarına 2005 yılında yaptığı yatırım 1.8 milyar dolar iken, geçen yıl 2.9 milyar dolara çıktığını ve bu yıl ise bu rakamın 3.5 milyar dolara çıkmasının beklendiği görüşlerine yer verildi.
İSTANBUL'UN POTANSİYELİ ÇOK: Gazetenin haberinde, daha önce PricewaterhouseCoopers ve Washington merkezli The Urban Land Institute tarafından emlak uzmanlarına hazırlatılıp yayınlanan araştırmalara da yer veriliyor. PricewaterhouseCoopers'un araştırmasında, İstanbul 27 Avrupa kenti arasında ''emlak sektörünün en çok gelişeceği kent'' olarak belirlenmişti. Haberde, İstanbul'un daha fazla büyümek için çok potansiyeli olduğunu belirtildi. Türkiye'deki emlak sektöründeki projelerin özlü ve dikey olduğu kaydedilen haberde, buna örnek olarak da İstanbul Maslak'ta 260 metre yüksekliğinde inşaa edilecek olan Hattatların ''Diamond of İstanbul''u veriliyor.
RİSK UYARISI DA VAR: Türkiye'nin büyüme hızının Avrupa ortalamasının üzerinde olmasının yabancı yatırımcıları etkilediği ifade edilen haberde, cazip kazanç fırsatlarına karşın pek çok risklerin bulunduğu da hatırlatıldı. Önümüzdeki pazar günü seçmenlerin sandık başına gideceği Türkiye'de, iktidardaki İslam kökenli AKP ile laikler arasında tansiyonun yükselebileceği belirtilen haberde, genel ekonomiye olan güvenin arttığı vurgulanırken, risk tarafında da, emlak talebinin desteklenmesi için faizin daha da düşmesi gerektiği kaydedildi. Gazetede, geçen yılın ilk yarısında yüzde 13 olan faizlerin mini kriz sonrasında yüzde 18'e fırladığı ve yaklaşık bir yıldır bu seviyede devam ettiği hatırlatıldı.
Devlet varlıklarını satmak AKP için tutku
SON yıllarda Türkiye'de yürüten özelleştirme çabalarına da dikkat çekildiği Financial Times (FT) raporunda ''Devlet varlıklarını satmak iktidardaki merkez sağ Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) için bir tutku oldu, kamuoyu fikre ilgisiz ya da karşı olsa da'' görüşünü dile getirdi. Yabancıların halen İMKB'nin üçte ikisine hakim olduğuna dikkat çeken gazete, seçimlerin Petkim'in satılmasını durdurmadığını belirtti. Petkim için yapılan teklifin beklenenden yüksek olduğunu kaydeden gazete, ancak satışın tartışmalara yol açtığını yazdı. İngiliz gazetesi, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler verilerine dayanarak Petkim'in satışı ile Türkiye'nin, bu yıl 25 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye çekebilme durumuna geldiği değerlendirmesini de yaptı.
1 YTL'lik mazot en sorumsuz seçim vaadi
FINANCIAL Times gazetesi, Türkiye'deki seçim sürecini ve olası sonuçlarını okuyucuları için soru yanıt şeklinde değerlendirirken partilerin, halkın ve ordunun tutumlarına dikkat çekti. Gazete, ''1 YTL'lik mazot''u, seçimin ''en göze batan, müsrif ve sorumsuz'' vaadi olarak ilan etti. Financial Times, soru yanıt biçiminde yaptığı değerlendirmesinde, seçim sürecinin gergin geçtiğini, AKP'nin yeniden iktidara gelme şansının yüksek olduğunu ancak AKP'nin Meclis'teki sandalye sayısında düşüş olacağını ifade etti. AKP, CHP ve MHP'nin meclise girmesinin beklendiği belirten gazete, Genç Parti'nin ''1 YTL'lik mazot'' vaadini seçim kampanyasının ''en göze batan, en müsrif ve en sorumsuz'' vaadi olarak nitelendirirken ''Parti, tartışmalı bir işadamı olan Cem Uzan için kişisel bir araç'' idiasında bulundu.
(Hürriyet)