Kent Haberleri

Yabancılar Bursa'da yatırım yapmak istiyor!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, geçen yıl Bursa'nın en az 2-3 milyar dolarlık yabancı yatırım kaçırdığını söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, geçen yıl yer gösteremedikleri için Bursa'nın en az 2-3 milyar dolarlık yabancı yatırım kaçırdığını söyledi. Burkay, Türkiye'de 2014 yılı ocak-kasım döneminde kurulan yabancı sermayeli firma sayısı 41 bin 383 olurken; Bursa gibi üretim, ticaret ve ihracatın merkezi bir kentte bu rakamın 19'da kaldığını anlattı.


Yabancıların Bursa'da yatırım yapmak için alan tahsisi istediğini, ancak böyle bir alanlarının olmadığını bildiren Burkay, "Bursa'da yüksek teknolojili yatırımların yapılacağı yeni bir ihtisas OSB'ye ihtiyaç var" dedi.


Geçen yıl yer gösteremedikleri için Bursa'nın en az 2-3 milyar dolarlık yabancı yatırım kaçırdığı bilgisini veren Burkay, Bursa'ya yatırım yapmak isteyen şirketlerle sürekli bir araya geldiklerini, rağbetin ağırlıklı olarak otomotiv, otomotiv yan sanayi ve makine sektörüne yönelik olduğunu kaydetti.


Burkay, şu anda Bursa'ya Avrupa'dan raylı sistem alanında yatırım yapmak isteyen 2 büyük şirket olduğunu aktararak, bu şirketlerin Doğu Avrupa'daki üretimlerini ve Ar-Ge merkezlerini Türkiye'ye kaydırmak istediğini dile getirdi.


Yüksek teknolojili bir bölge oluşturmak için çalıştıklarını anlatan Burkay, "Yeni kuracağımız alan; içinde lojistik merkezinin planlandığı, raylı sistemlerin ve otobanın içinden geçtiği, liman ile bağlantısı olan bir yer olacak. Bu çalışmayı Başbakanımız, Sanayi Bakanımız, Bursa Valimiz ile Bursa Büyükşehir Başkanımızın koordinasyonuyla birlikte götürüyoruz. Gelinen noktada tüzel kişilik oluşmaya başladı. 2016'nın sonunda yeni bir OSB hayata geçmiş olacak" şeklinde konuştu.


"Mevcut şirketler bile işlerini büyütmek için Bursa'daki OSB'lerde yer bulamıyor"İbrahim Burkay, mevcut şirketlerin bile işlerini büyütmek için Bursa'daki OSB'lerde yer bulamadığını söyledi.


Firmaların aslında Ar-Ge'ye harcaması gereken parayı binaya, arsaya harcadığını aktaran Burkay, Avrupalı 3 büyük fon ile görüştüklerini, firmalara yatırımlarında ihtiyaçları olan binaları yapıp vereceklerini belirterek, "Bu Türkiye'de bir ilk olacak. Firma bize geldiğinde yapacağı yatırımın cinsine göre istediği binayı yapıp, 15 yıl vadeli, binaya para harcamadan çok ucuz finansman imkanları ile onları fonlayacağız" dedi.


Uzak Doğudaki bütün ülkelerin bu sistemi uyguladığını anlatan Burkay, oradaki hiçbir firmanın yatırım için binasını kendisinin yapmadığını kaydetti.


Bursa uzay, havacılık, savunma ve raylı sistemler alanında dönüştürüldüğü zaman, kentin halihazırda 14 milyar dolar olan ihracatını 75 milyar dolara çıkarabileceğini vurgulayan Burkay, mevcut durumla 75 milyar dolarlık ihracatın yakalanmasının mümkün olmadığını dile getirdi.


Renault'ın yaptığı yatırımla Bursa'nın ihracatına 3,5-4 milyar dolarlık katkı koyduğuna dikkati çeken Burkay, böyle 2 şirketin yatırımının kentin ihracatına 7 milyar dolarlık katkı yapacağı anlamına geldiğini ifade etti.


BTSO olarak yaklaşık 27 üniversite ile iş birliği içinde olduklarını anlatan Burkay, Bursa'ya 4 mükemmeliyet merkezi kazandıracaklarını, ikisine başladıklarının altını çizdi.


"Detroit'in neden battığına yönelik bir inceleme yaptırdık"


Burkay, BTSO olarak Houston'da bir merkez açacaklarını, bu merkezin uzay ve havacılıkla ilgilenen şirketler için bir nevi irtibat merkezi olacağını söyledi.


Amerikalı bir şirkete Detroit'in neden battığına yönelik bir inceleme yaptırdıkları bilgisini veren Burkay, "Bize hep 'Bursa Türkiye'nin Detroit'i' deniliyordu. Biz de bunu güzel bir şey olarak algılıyorduk. Çünkü Detroit Amerikan ekonomisinde 4. kent idi. Şu anda ilk 10'da bile değil. Oradaki yönetim otomotivde rekabet edemeyince turizme ve hizmet sektörüne yatırım yaptı. Bu yatırımlar da geri dönmeyince kredilerini ödeyemediler ve şehir battı" dedi.


Bursa olarak kendilerine Stuttgart'ı örnek aldıklarını vurgulayan Burkay, aynı şirkete Detroit gibi hata yapmayan yerleri de araştırttıklarını, gelen rapora göre Bursa'nın Stuttgart ile özdeşleştiğini dile getirdi.


Stuttgart'ta 14 tane mükemmeliyet merkezi olduğunu anlatan Burkay, şirketlerin bu merkezlerden yararlandıklarını ifade etti.


Türkiye'nin kilogram başına ihracat hedefinin 4 dolar olduğunu anımsatan Burkay, halihazırda bu rakamın Bursa'da 3 dolar 98 sent olduğunu, bu durumda Bursa'nın 2023'te 8 dolarlık rakama ulaşması gerektiğini, bu rakamı raylı sistemler, uzay ve havacılık ile yakalayabileceklerinin altını çizdi.


"Kurdaki bu kadar dalgalanma normal değil"


Burkay, Türkiye'nin yapısal reformlara ağırlık verdiği zaman yükselişinin hızlandığını söyledi.


Kurdaki bu kadar dalgalanmanın normal olmadığını belirten Burkay, merkez bankası'nın yorum yapması gereken bir yer olmadığını, icra makamı olduğunu kaydetti.


Erdem Başçı'nın daha önce dolar konusunda 1,92 hedefi verdiğini anımsatan Burkay, Başçı'nın benzer bir hatayı faiz indiriminde de yaptığını, enflasyon 1 puan inerse toplanıp faiz indirimini konuşacaklarını söylediğini hatırlattı.


Başçı'nın bir beklenti oluşturduğunu ve piyasanın bunu satın aldığını anlatan Burkay, Başçı'nın enflasyon yüzde 0,93 düştüğü için bunu yerine getirmediğini, böylece hem faizin hem de kurun yükseldiğini belirterek, "Şimdi sen bunun ikisini birden de kontrolden çıkartıyorsan burada bir sıkıntı var demektir" dedi.


Bu iki konunun iyi olmadığına işaret eden Burkay, yılın ikinci yarısında Fed'in faiz artırımının söz konusu olduğunu, Türkiye'nin bu döneme daha düşük faiz ile girmesi gerektiğini dile getirdi.


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı desteklediklerini ve yanında olduklarının altını çizen Burkay, "Fakat bu süreçte biraz daha uyumlu çalışması lazım. Bağımsızlık, uyumsuzluk demek değildir" şeklinde konuştu.


Dünya