Sektörel

Yabancılar İstanbul'da gayrimenkule temkinli yaklaşıyor!

Uluslararası yatırımcılar Avrupa'da gayrimenkul yatırımına yönlendirirken; İstanbul ise siyasi riskler, hukuki eksikler, öngörülemezlik ve buna bağlı düşük yaşam kalitesi nedeniyle yatırımcılar için cazibesini kaybediyor.

KÜRESEL piyasalardaki düşük faiz ortamı, hisse senedi piyasalarındaki oynaklık ve cazip seviyelerde bulunmayan tahvil getirileri uluslararası yatırımcıları Avrupa'da gayrimenkul yatırımına yönlendirirken; İstanbul ise siyasi riskler, hukuki eksikler, öngörülemezlik ve buna bağlı düşük yaşam kalitesi nedeniyle yatırımcılar için cazibesini kaybediyor.

 

Sadece birkaç yıl önce gayrimenkul yatırımı yapmak için Avrupa'nın en uygun şehri seçilen İstanbul yayınlanan yeni bir rapora göre 14. sıraya inmiş bulunurken; yatırımcılar yüksek getiri potansiyeline rağmen barındırdığı yüksek risk nedeniyle İstanbul'a temkinli yaklaştıklarını belirtiyor. 


Urban Land Institute (ULI) ve PWC tarafından, Şubat'ta yayınlanan "Gayrimenkulde Gelişen Trendler 2016 Avrupa Raporu", uluslararası yatırımcıların odağındaki şehirleri ortaya koydu. Buna göre Berlin, Hamburg, Dublin, Madrid ve Kopenhag gayrimenkul yatırımı yapmak için Avrupa'nın en iyi beş şehri olarak sıralandı, İstanbul ise 14. sırada yer aldı. 


İstanbul, 2012 yılındaki raporda ise Avrupa'nın gayrimenkul yatırımı için en uygun şehirleri arasında ilk sırada yer alıyordu. 2013 raporunda dördüncü sıraya gerileyen İstanbul'un listedeki düşüşü sonraki yıllarda da devam ederken; kent 2014'te yedinci, 2015'te ise 20. sıraya geriledi. Bu yıl 20. sıradan 14. sıraya yükseliş bir miktar toparlanmaya işaret etse de, uluslararası yatırımcıların soru işaretleri giderilebilmiş değil. 


Kurumsal yatırımcı yok 


TÜRKİYE'DE yatırım yapmayı değerlendiren uluslararası bir yatırımcının raporda yer alan değerlendirmesi, yatırımcıların Türkiye'ye bakışına işaret ediyor: "Bazı siyasi riskler var, bu nedenle biraz tereddütteyiz." Rapora göre, tek parti hükümeti kısa vadede siyasi istikrarı getirse bile, kurumsal yatırımcıların ihtiyaç duyduğu yatırım ortamının sağlanması ise daha fazla zaman alacak gibi görünüyor. 


ULI Europe Başkanı Lisette van Doorn da raporla ilgili olarak Reuters'a yaptığı değerlendirmede, yatırımcılarına karşı sorumlulukları bulunan emeklilik fonları gibi uluslararası yatırımcıların yüksek riskten kaçmaları nedeniyle İstanbul'a yatırım yapamadıklarına işaret etmişti. 


Yurt Gazetesi