Sektörel

Yabancılar Mardin ve Kilis'te mülk edinemeyecek!

100 bine yakın yabancının 87 bin 69 gayrimenkul edindiği Mardin, Kilis ve Hatay'daki edinimler Bakanlar Kurulu'nca yasaklandı

Yabancılara toprak satışının yasal sınırın üzerine çıkması üzerine Hatay'ın ardından Mardin ve Kilis'te de yabancı uyruklu vatandaşlara gayrimenkul satışına yasak geldi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Kilis'te dört Alman uyruklu vatandaş 25 bin 153 metre kare taşınmaz satın alırken, Mardin'de 99 yabancı uyruklu vatandaş toplam 2 milyon 383 bin 192 metrekare büyüklüğünde 521 taşınmaz satın aldı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde çalışmalar hakkında bilgi verdi. Demir, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün faaliyetleri arasında yer alan yabancılara toprak satışına ilişkin, bugün itibariyle 97 bin 192 kişinin 87 bin 69 gayrimenkul edindiğini belirterek, Mardin, Kilis ve Hatay'daki edinimler, imarlı alanın yüzde 10'u aştığı için, yabancıların mülk alması Bakanlar Kurulu'nca yasaklanmıştır” dedi.

Partizanlık suçlaması
Konuşmasında Giresun'da bu yıl yaşanan sel felaketi kapsamında dağıtılan yardımlara değinen Demir'e CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, tepki gösterdi. Hamzaçebi, nüfusu 23 binden az olan üç belediyeye 150'şer bin lira yardım yapılırken, nüfusu 100 binden fazla olan Giresun Belediyesi'ne 200 bin lira yardım yapıldığını belirterek, “Bu yardımlar üzerinden politika yapıyorsunuz. Oradaki insanların hayatını hiçe sayıyorsunuz. Çünkü Giresun Belediyesi, CHP'li... Size bu ithamı yöneltiyorum. Gönderdiğiniz para, Giresun Belediyesi'nin, İzmir ve diğer yerlerden gelen iş makinalarının mazot parasını bile karşılamaya yetmez” dedi.
Bunun üzerine Bakan Demir, Giresun'da afet acil ödeneğini siyasi olarak kullanmamız asla söz konusu değil” dedi. AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın “Kişisel inisiyatifinizle mi para gönderiyorsunuz?” sorusuna Bakan Demir ‘hayır' derken, Hamzaçebi, ‘Aynen öyle' karşılığını verdi.

Rüşvet iddiaları ile gündeme gelen ‘tapu müdürlüklerinin' işlemlerine de değinen Demir, bir anket çalışmasının sonucuna göre vatandaşın Tapu Sicil Müdürlükleri'nden memnun olduklarını ileri sürdü. Demir, halen Çevre ve Orman Bakanlığı yetkisinde olan 1/100000 ölçekli çevre düzenleme yetkisinin de kendilerinde olması gerektiğini belirtirken, “Yerel yönetimlerin plan yetkisinde, denetim ve strateji üretimi anlamında mutlaka bakanlık etkili olmalı. Yerel yetkiyi kısarak değil, mümkünse katılımcılığı artırarak takip etmek gerekir. Bakanlığın bizzat denetlemesi gerektiğine inanıyorum. Tüm yapım süreci Bakanlığımızca denetlenmeli” diye konuştu.
Radikal/Songül Selvi