15 / 11 / 2024

Yabancılar nasıl ve ne kadar mülk edinebilir

Yabancılar nasıl ve ne kadar mülk edinebilir

Marka Kentler, hemşehrisi olmayan yatırımcıları, alıcıları ve turistleri kendine çekmeyi başaran kentlerdir aynı zamanda. Bunu sağlayan da dediğimiz gibi tanıtımdır en başta...  




Sabah Gazetesi emlak eki yazarı Nüsa Uğur, bu haftaki yazısında yabancıların nasıl ve ne kadar mülk edinebileceği konusunu kaleme aldı...

1- Aradığımız, kendi yağıyla kavrulan bir şehir mi
2- İçine kapalı bir şehirde mi, dışa dönük bir şehirde mi yaşamayı tercih etmeliyiz
Elbette Türkiye 'deki her şehrin Marka Kent olması gerekmiyor. Ancak tarihi ve doğal güzellikleri, iklimi, yaşayanların misafirperverliği, gelişen dinamizmi ile kentlerimizin dünya kentleriyle rekabet edebilecek birçok özelliğe sahip olduğunu biliyoruz. Bu yüzden, eminiz ki birçok kentimiz dünyadaki mevcut pastadan payına düşeni alabilir.
Bir kenti Marka Kent yapan çalışmaların başında ise Tanıtım gelmekte.
Marka Kentler, hemşehrisi olmayan yatırımcıları, alıcıları ve turistleri kendine çekmeyi başaran kentlerdir aynı zamanda. Bunu sağlayan da dediğimiz gibi tanıtımdır en başta. İnternet, tanıtımın en önemli mecralarından biri günümüzde. Sonra reklamlar, konulu filmler, festivaller, konserler de sıralanabilir.
Kent için düşünülen konsepte uygun olarak uluslararası toplantılar, arama konferansları, zirveler, fuarlar, kongreler tanıtımın en önemli ikinci ayağı.
Burada yapılması gereken kentinizin en önemli özelliklerinin öne çıkarılarak dünya çapında merak uyandırılması, bunun çeşitli tanıtım ve pazarlama yöntemleri ile küresel medyadan da yararlanarak gündeme getirilmesi.
Kişi başına düşen gelirleri artmış, yatırımcıların, alıcıların, turistlerin tercih ettiği bir şehirde yaşamak, yeryüzündeki tüm insanlarla değerlerimizi ve güzelliklerimizi paylaşmak, geleceğin yakalanmasında, kültürlerarası alışverişin hızlanmasında, kısacası dünyanın birbirini anlamasında da çok büyük katkı sağlayacak şüphesiz.
Bu yazıyı yazarken ve marka kentlerle ilgili bazı fotoğraflara bakarken, tüm şehirlerle ilgili olmasa da doğduğum şehrin hayalini kurdum. Gözümde canlandırdığım fotoğraf çok iç açıcı değildi aslında. Hayli geç kalınmıştı.
Yine yapılacak şeyler vardı ama bu hafta da bir okurumuzun sorusuna da cevap vermem gerekli. çünkü mevzuat, sorunlar ve uygulamalar da hayatımızın bir başka gerçeği.

* Svetlana Korobin-Antalya
Uzun bir süredir Türkiye 'de yaşıyorum. Rusya vatandaşıyım ve ev almak istiyorum. Mümkün mü
Son yıllarda bu konu ile ilgili çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Yapılan düzenlemeler, Anayasa Mahkemesi 'nin bu değişikliklerdeki bazı iptal kararlarıyla biraz da karmaşık bir hal almış durumda.
Yabancı ülke vatandaşlarının mülk edinmesi için temel hususları şöyle sıralamak mümkün:
1- Karşılıklılık veya mütekabiliyet ilkesi ile kanunlarla belirlenen sınırlamalara uyma koşulu. Yani bir Türk vatandaşı sizin ülkenizde mülk edinebiliyorsa siz de Türkiye 'de edinebilirsiniz.
2- Yabancı uyrukluların ülke genelinde edinebileceği taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı aynÜ® hakların toplam yüzölçümü iki buçuk hektarı geçemez.
3- Yabancı uyruklular, merkez ilçe ve ilçeler bazında, uygulama imar plnı ve mevzi imar pln sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüzölçümünün yüzde 10 'una kadar kısmında taşınmaz ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı aynÜ® hak edinebilirler. Bakanlar Kurulu, merkez ilçe ve ilçelerin altyapı, ekonomi, enerji, çevre, kültür, tarım ve güvenlik açısından önemlerini dikkate alarak, bu orandan fazla olmamak kaydıyla farklı oran belirlemeye yetkilidir.
4- Askeri yasak bölge ve güvenlik bölgelerinde mülk edinilemez.
Bu arada yabancıların mülk edinmesini mevcut yasalar çerçevesinde kolaylaştırmaya yönelik yeni bir yönetmelik hazırlığının da Bayındırlık ve İskn Bakanlığı tarafından yürütülmekte olduğunu bildirelim. Umarız bu değişiklikler herkesi memnun eder.

Nüsa UĞUR/Sabah Emlak


Geri Dön