Sektörel

Yabancılar Türkiye'den 10 yılda 287 bin 704 konut aldı!

Son 10 yılda yabancıya satılan konut sayısı toplam 287 bin 704 oldu. Son 4 senede ise gayrimenkul alarak 20 bin civarında yabancının Türk vatandaşı olduğu belirlendi.  Karar, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe alınacak

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında verilen karar kapsamında, yatırım yaparak Türk vatandaşlığı hakkı elde edebilmek için satın alınması gereken gayrimenkul değeri 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarıldı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe alınacak. 

Yabancıların Türkiye'den konut alabilmesine imkan sunan Mütekabiliyet Yasası 2012'nin ortalarında yürürlüğe alındı ve Türkiye genelinde de 1 milyon dolar değerinde mülk alan kişilere Türk vatandaşlığı alabilme hakkı tanınmıştı.

Cumhurbaşkanlığı'nın 18 Eylül 2018 tarihli 106 sayılı kararnamesiyle Türk vatandaşlığına geçişte alınması gerekli olan gayrimenkul minimum tutarı 250 bin dolara düşürülmüştü.

Peki son 10 senede yabancılara satılan gayrimenkul sayısı kaç oldu? Ülke uyruklarına göre en çok hangi ülkenin vatandaşları Türkiye'den gayrimenkul aldı? İşte ayrıntılar...

20 BİNE YAKIN YABANCI YATIRIM YOLUYLA VATANDAŞ OLDU

Türkiye genelinde gündemin ana başlıkları arasında yer alan göç dalgasının ardından gayrimenkul yatırımı yaparak vatandaşlık alan yabancıların rakamıyla ilgili tartışmalar da sürüyor.

5901 sayılı kanun çerçevesinde vatandaşlık alanların rakamları düzenli duyurulmuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2021'de cevaplanan CHP'li Erkan Aydın'ın soru önergesinde ise 2018-2021 yılları arasında 19 bin 630 yabancının gayrimenkul alımıyla vatandaş olduğu belirtildi. Bakanlık yanıtına göre bu çerçevede, toplam 30 bin 358 adet gayrimenkul satıldı. 

En son ise CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ocak 2017 ile Nisan 2022 tarihlerinde istisnai vatandaşlık alan yabancı uyruklu kişilerle ilgili İçişleri Bakanlığı'na, 15 gün içerisinde yanıtlanması talebiyle 6 Nisan tarihinde sorgu önergesi sundu. 

10 YILDA YABANCILARA 280 BİNDEN FAZLA GAYRİMENKUL SATILDI

TÜİK tarafından geçtiğimiz ay duyurulan konut satış istatistiklerine göre, 2022'nin ilk 2 ayında yabancılara 8 bin 777 adet konut satışı yapılırken, yabancıların konut satışlarındaki payı yüzde 4.7 olarak rekora ulaştı. 

Yabancıya satışların en yüksek olduğu süreç, gayriemnkul tutarının 1 milyon dolardan 250 bin dolardan indirilmesinin ardından düşürülmesinden sonra 2018 Kasım'da yüzde 5.7 olurken, yabancıya konut satışlarında rekor Aralık 2021'de 7 bin 841 adet şeklinde oldu.

Habertürk'ten Alper Öcal'ın haberine göre; 2012 senesinde çıkan yasadan sonra geçtiğimiz 10 senede Türkiye'de satışı yapılan 12 milyon 263 bin 850 adet konutun 287 bin 704'ünü yabancılar aldı, satışlarda yabancının toplam payı yüzde 2.3 olarak belirlendi. Megakent İstanbul, turizmin cenneti Antalya ve başkent Ankara en fazla talebin olduğu şehirlerden oldu. 

TÜİK'in 2015-2022 dönemini çapsayan rakamlarına göre Türkiye genelinde en çok konut alan yabancılar arasında 43 bin 351 adetle Irak uyruklular zirvede yer alıyor. Iraklıları 29 bin 992 adetle İran vatandaşları izliyor. Türkiye'den fazla konut alan diğer ülke vatandaşları da sırasıyla şu şekilde:

Rusya, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Afganistan.

SATILAN 4 GAYRİMENKULDEN 3'Ü VATANDAŞLIK İÇİN

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya gayrimenkul satışıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve son senelerde Türkiye genelinde satışı yapılan her 4 gayrimenkulden 3 tanesinin vatandaşlık amaçlı olduğunu vurguladı. Nazmi Durbakayım, alt limitte artırıma gidilmesinin nitelikli ve varlıklı yabancılar için çok önemli olmayacağına ve yabancıya satış hedefinde çok büyük sapmalaı getirmeyeceğine vurgu yaptı. 

Durbakayım, "Gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığına geçmek isteyenler için alt limitin 400 bin dolara çıkarılması yerinde bir karardır. Vatandaşlık için alt limitin yükseltilmesi bir çok yönden olumlu bir gelişme sağlayacaktır. Zira gerek jeopolitik gerekse tarihi ve doğa açısından ülkemizin her karış toprağı ve vatandaşlığı çok değerlidir. Diğer taraftan bu değere sahip olmak isteyenlerin ödeyeceği para, ülkemiz ekonomisine de daha fazla katkı sağlayacaktır. Ayrıca ülkemizden gayrimenkul alacak olan yabancıların daha nitelikli olmasına vesile olacaktır." şeklinde konuştu.

Türk vatandaşlığı başvuru şartı değişiyor! Türk vatandaşı olmak için kaç liralık gayrimenkul alınması gerekiyor?

İstanbul'da Türklere kiralık ev verilmiyor mu? Kiralık evlerde fazla para veren kazanıyor!

Yabancıya konut satışı yasaklanmalı mı? 

Yabancıya konut satışında yeni rekor geliyor!