Genel

Yabancılar yatırım için gözünü yeniden gayrimenkule çevirdi!

Küresel krizle birlikte uluslararası piyasalardaki varlıklarını donduran yabancı gayrimenkul şirketleri Türk pazarına yeniden ilgi göstermeye başladı

Küresel krizle birlikte uluslararası piyasalardaki varlıklarını donduran yabancı gayrimenkul şirketleri Türk pazarına yeniden ilgi göstermeye başladı. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde 10 alışveriş merkezi bulunan Almanya merkezli ECE Türkiye, Ankara'da 1050 gıda toptancısının bir araya gelerek kurduğu Yeni Gimat Grubu'nun sahibi olduğu AnkaMALL ve Crowne Plaza otelleri için 525 milyon dolar teklif etti. Torunlar Gayrimenkul şirketinin de yüzde 14 ile ortak olduğu satın alma ile ilgili olarak Torunlar Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, 'AnkaMALL ve Crowne Plaza yatırımları tek bir arazi içinde bulunuyor. Bizim de ortaklığımızın olduğu bir yapı. ECE Türkiye grubundan gelen bu teklif yabancı sermayenin Türkiye'ye ilgisinin yeniden canlandığını göstermek açısından önem taşıyor. Krizle birlikte yabancı yatırımcılar Türkiye'deki alımlarını durdurmuşlardı. şžimdi ise bu ilgi yeniden canlandı. Bu daha ilk teklif. Alman grup bu teklifin de üzerin çıkabilir' diye konuştu. Jones Lang LaSalle Sermaye Piyasaları Direktörü Kıvanç Erman ise üç yıldan bu yana AVM'lerde hiç işlem olmadığını, yabancıların ilgisinin yıl başından bu yana yeniden arttığını söyledi. Erman, 'Bu yıl el değiştirmeler olur' dedi.

ECE Türkiye'nin 10 AVM'si var
2000 yılından bu yana Türkiye'de bulunan ECE Türkiye grubunun Türkiye'nin değişik illerinden 10 tane alışveriş merkezi bulunuyor. Grup, İstanbul'da Metrocity, Beylikdüzü Migros Alışveriş Merkezi, CarrefourSA Maltepe Park, Antalya'da Antalya Migros Alışveriş Merkezi ve Eskişehir'de Espark Alışveriş Merkezleri'ni yönetiyor. Ankara'da AnkMALL'un da yönetimini yapan şirket şimdi bu yatırımın tamamını satın almak istiyor. Arazinin sahibi olan Yeni Gimat ise Ankara'da gıda toptancılığı yapan 1050 üyenin organize olmasıyla 1993 yılında kuruldu. şžirketin başarı hikayesi 1995 yılında et ve balık kurumunun 100 dönümlük arazisini Özelleştirme İdaresi'nde 30 milyon dolara satın alması ile başladı.

Dilek Taş/SABAH