Yabancılar yeni İstanbul'u alıyor!
İstanbul, yabancılara konut satışında bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre bin 509 konutla en fazla artış gösteren il oldu.Yabancılar yeni İstanbul'u alıyor.
Kentsel dönüşüm, 3'üncü köprü, 3'üncü havalimanı gibi projelerle dikkatleri üzerine çeken İstanbul, yabancılara konut satışında bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre bin 509 konutla en fazla artış gösteren il oldu.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, İstanbul'da yabancılara satılan konut sayısı bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 150 artarak 2 bin 517'ye yükseldi.
Türkiye genelinde yabancılara konut satışı ocak-haziran döneminde 2013 yılı ilk yarısına göre yüzde 63 artarak 5 bin 234'ten 8 bin 507'ye çıktı.
Yabancıların konut satın aldığı iller incelendiğinde, geçen yıl satılan konutların yaklaşık yarısının Antalya'da olduğu, bu yılın ilk yarısında ise yabancıların ilgisinin Antalya'dan İstanbul, Sakarya ve Bursa'ya kaydığı görüldü.
Bu yılın ilk yarısında İstanbul'da yabancılara satılan konut sayısı geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 150 artarak bin 8'den, 2 bin 517'ye yükseldi, geçen yıl sonuna göre de yüzde 3 arttı. Yabancılar geçen yıl İstanbul'dan satın aldıkları konutlardan fazlasına bu yılın ilk yarısında sahip oldu. Yabancılara konut satışında bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış bin 509 konutla İstanbul'da oldu.
En fazla artış Sakarya'da
2014 ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yabancılara konut satışının en fazla arttığı il Sakarya oldu. Sakarya'da yabancılara konut satışı aynı dönemde yüzde 634 artarak 32'den 235'e yükseldi.
Yabancılara konut satışında en fazla artış yaşanan ikinci il yüzde 257 ile Bursa oldu. Bursa'da yabancılara bu yılın ilk yarısında 425 konut satışı gerçekleştirildi.
Yabancıların en fazla konut aldığı ilk on şehir içinde Marmara Bölgesi'nin ağırlığı artırırken, Akdeniz ve Ege bölgelerinin ağırlığı azaldı. Geçen yılın ilk yarısında yabancılara satılan konutun yüzde 53'ü Akdeniz bölgesinde, yüzde 25'i Marmara bölgesinde ve yüzde 19'u Ege bölgesinde iken, bu yılın ilk yarısında bu oran Marmara ve Akdeniz Bölgesinde yüzde 41, Ege Bölgesi'nde ise yüzde 13 olarak gerçekleşti.
Antalya ilk sırada
İlk 6 ayda yabancılara konut satışında Antalya 3 bin 124 adetle yine ilk sırada yer alırken, geçen yılın ilk yarısına göre artış yüzde 21 düzeyinde oldu. Aynı dönemde İzmir'de yabancılarakonut satışı yüzde 12 azalarak, 98'den 86'ya geriledi.
Gayrimenkul profesyonelleri, yabancıların hem yatırım hem de ikamet amaçlı konutları talep ettiklerini belirterek, özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen yabancıların Antalya'yı, Arapların Karadeniz ve Marmara bölgelerini tercih ettiklerini ifade ediyor.
Yabancıların büyük şehirlerdeki kentsel dönüşüm projeleriyle özellikle ilgilendiklerine dikkati çeken sektör temsilcileri, kentsel dönüşümün lokomotifi İstanbul'un, 3'üncü köprü, 3'üncü havalimanı gibi büyük projeleriyle yabancıya gayrimenkul satışında bir adım öne çıktığını aktarıyor.
"İstanbul yerinde dönüşüyor ve bu dönüşümde yabancılar rol alıyor"
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İstanbul'daki yeni projelerin ve kentsel dönüşüm bölgelerinin yabancıların ilgi alanında olduğunu kaydetti.
Durbakayım, mütekabiliyet ve kentsel dönüşümle ilgili kanunlar çıktığı zaman İstanbul'a yabancı ilgisinin artacağını öngördüklerini, ancak o dönemde yabancılara yönelik konutların daha çok Antalya'da olduğunu ifade etti.
Yabancıların talep ettiği konutların şu anda İstanbul'da da üretildiğini belirten Durbakayım, "Kentsel dönüşümle birlikte şehir merkezlerinde manzaralı konutlar inşa ediliyor. Taksim'de, Fikirtepe'de, Zeytinburnu'nda yeni projeler oluşuyor ve bu bölgeler yabancıların ilgi alanında. Yabancıların İstanbul'dan konut talebi kademeli artarak devam edecektir. İstanbul'un bu bölgelerini yüzde 50 yabancılar ve yüzde 50 yerliler satın alıyor" ifadelerini kullandı.
Durbakayım, şunları kaydetti:
"Kentsel dönüşümde istenilen düzeye ulaşılamadı. Hala bazı vatandaşlar ayak diretiyor. Kanun lafzı gibi uygulama da çalışabilse riskli binalar bir an önce ortadan kalkacak ve şehir yeni bir görünüm kazanacak. Böylece yabancıların talebine uygun konutlar yapılacak. Yapımı devam eden 3'üncü havalimanı, 3'üncü köprü, İstanbul Finans Merkezi, sahil düzenlemeleri ve diğer projeler İstanbul'un dünyada tercih edilen metropollerin başında olmasını sağlayacak. İstanbul yerinde dönüşüyor ve bu dönüşümde yabancılar rol alıyor."
AA