Sektörel

Yabancılara konut satışında henüz yolun başındayız!

TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151,1 artarak 5 615 oldu...

Yabancıların Türk vatandaşlığına geçişi için gerekli olan asgari taşınmaz bedelini 250 bin dolara indiren uygulamanın üzerinden bir ay geçti. Bugün açıklanan TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151,1 artarak 5 615 oldu. Bir önceki aya göre ise yüzde 35 artış gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2018’de ilk sırayı 1 799 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 1 038 konut satışı ile Antalya, 424 konut satışı ile Bursa, 386 konut satışı ile Ankara ve 333 konut satışı ile Yalova izledi.

Değer Artış Kazancı Muafiyeti Gelmeli

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yabancılara satışta özellikle ilk defa satılan konutlar dışında ikinci el konutlarda da var olan potansiyel olduğunu söyledi. Özelmacıklı "İkinci el konutların ve diğer taşınmazların satışında yabancılara satış potansiyeli yeterince değerlendirilemiyor. Bunun en önemli nedeni ise, taşınmaz sahiplerinin alırken veya müteahhitlerin satarken tapuda gerçek değeri beyan etmek istememeleri. Taşınmazın yabancılara satışında gerçek satış bedelinin beyan edilmesi gerektiği için satıcılar değer artış kazancı nedeniyle ciddi tereddütler yaşanıyor. Bu konuda yabancılara satılan taşınmazların değer artış kazancında bir muafiyet getirilmelidir" şeklinde konuşt.

Yabancılara Satışta Hizmet Bedeli Artmalı

Emlak işletmelerinin yabancılara satış sürecinde çok daha fazla maliyetleri olduğunu ve mevcut Taşınmaz Ticareti yönetmeliğinin bu noktada yetersiz kaldığını belirten Özelmacıklı “Yabancılara gerektiğinde konaklama, ek servis hizmetleri, tercümanlar, hatta yurt dışı acenteler ile hizmet bedelinin paylaşımı gibi birçok ek gider kalemi söz konusu. Eğer yabancılara satışta mevcut stokların da değerlendirilmesi isteniyorsa, bu işi yapan profesyonellerin hizmet bedelinde artışlar sağlanmalıdır” dedi.

Sıkıntılar Hala Devam Ediyor

Özelmacıklı, “Hala 23 ilde tapu işlemleri yapılacağı sırada, bağlı askeri komutanlıklar ile yazışmalar yapılmasına gerek duyuluyor. Ruhsatı bile olmayan projeler satış vaadi sözleşmeleri bile yapılmadan yurtdışına pazarlanıyor. Net alan brüt alan farkları, zamanında teslim edilmeyen projeler, batan firmalar piyasaları güvensiz hale getiriyor. Sektörümüzde acil olarak akreditasyona, düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz. Hatta yabancılara satışta özel tapu daireleri, noterler gibi sektörel farklılıklar getirilmelidir” ifadelerini kullandı. 

 

2018 Eylül'de 127 bin 327 konut satıldı!