23 / 12 / 2024

Yabancılara tahsis edilen tarım arazileri geri alınacak!

Yabancılara tahsis edilen tarım arazileri geri alınacak!

Türkiye’de yatırım yapacak yabancılara tahsis edilen tarım arazilerinin geri alınması amaçlanıyor. Verilen üç yıllık süreye rağmen vaat edilen yatırımları yapmayan yabancılardan tahsisinin geri alınması planlıyor.



Başta tapu ve imarla ilgili bazı yasalarda değişikliklerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı taslağı, TBMM’de AK Parti milletvekilleriyle yeniden gündeme geldi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; hayata geçirilecek çalışmaların ardından son şekli verilip TBMM’ye gönderilecek olan taslakla ilgili birden çok tartışma başlığı yer alıyor. AK Parti milletvekillerinin bazı düzenlemelere itiraz ettikleri ifade edildi. Taslak, TBMM Çevre Komisyonu üyesi olan AK Partililerle, grup yönetiminde bulunan isimlerin de yer aldığı toplantıda değerlendirilmelerde bulunuluyor. Birkaç kez daha gerçekleşecek toplantıda, taslak kapsamında revizyonun gündeme gelmesi planlanıyor. Gerçekleşen ilk toplantıda, Türkiye’de yatırımda bulunacak yabancılara tahsis edilen tarım arazilerinin iadesi gündeme geldi. Verilen üç yıllık süreye rağmen vaat edilen yatırımları yapmayan yabancılardan tahsisinin geri alınması planlıyor. Bakanlığın bu sürenin üç yıl daha uzatılması önerisine sıcak bakılmadı.

KAMULAŞTIRMALAR
Geçmiş zamanda gerçekleştirilen kamulaştırmalardan parası ödenmeyenler hakkında düzenlemeler yeniden gündeme taşındı. Mevcut düzenlemeye göre kamulaştırma bedeli bugünün rayiç değeri üzerinden tahsis ediliyor. Hayata geçirilen yeni düzenlemelere göre kamulaştırma yapıldığı tarihte üzerinden değerin üzerine yıllık faiz işletilmesi planlanıyor. İstanbul’da 1990’lı yıllarda kamulaştırmalar yapıp hala parası ödenmeyen ve daha sonra özel sektöre satılan arsaların, sahipleriyle yaşanan sorunlar olduğu kaydediliyor.  Ankara  ve İstanbul’da bulunan bu tür kamulaştırma bedellerinin azaltılması için çalışmalar yapıldığı ifade ediliyor. Ancak bu durumda arsa sahiplerinin davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) götürme olasılığı olduğu kaydedildi.

Verilen bilgiler kapsamında, taslağın tartışma oluşturan mera, kışlak, otlak ve yaylaklarda kamu binası yapılmasıyla ilgili, bazı imar işlemlerinde belediye paylarını düşüren maddeler hakkında değerlendirmelerde bulunamadı. Taslak kapsamında gecekondu alanları belirleme yetkisi belediyelerden alınıp TOKİ’ye tahsis ediliyor. Arsa üretim yetkisi de Milli Emlak'a veriliyor. Kıyılarda inşa edilen kaçak iskelelerin ve yapıların yıkımı gerçekleşirken, bazı bölgeler için istisna getiriliyor. Kaçak yapıların yıkımı amacıyla uyarılarda bulunulacak. Tüm uyarılara karşı yıkım yapılmazsa devlet binayı yıkacak parasını bina sahiplerinden alacak.


Geri Dön