Sektörel

Yabancıların Antalya'daki gayrimenkul yatırımları tam gaz! Antalya'dan en çok Ruslar ve İranlılar ev aldı!

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, son 5 senede (2017-2021) Antalya'da yabancılara 41 bin 715 adet konut satıldığına dikkat çekti ve vatandaşları Antalya'da en çok gayrimenkul alan ülkelerin ilk sıralarında Rusya, İran ve Almanya'nın yer aldığını belirtti.  

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Antalya'da uluslararası gayrimenkul yatırımına ilişkin hazırladıkları araştırmayla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'nin gayrimenkul yatırımında megakent İstanbul'dan sonra en çok tercih edilen kentinin Antalya olduğuna vurgu yapan Özgün, kentin, ikamet alan ve şirket kuran yabancı sayısı açısından da ülkenin önde gelen şehirlerinden olduğunun altını çizdi. 

Peki Antalya'da en çok hangi yabancı ülke vatandaşlarına konut satıldı? İşte ayrıntılar...

Özgün, Akdeniz turizm havzasının en önemli şehirlerinden Antalya'nın dünyanın göz bebeği denilebilecek güzelliklere sahip olduğuna, şehrin deniz, kum ve güneşin yanı sıra tarih, kültür, spor, fuar, gastronomi, kongre ve doğa turizminde de ön planda olduğuna vurgu yaptı. 

Antalya'dan onlarca ülkeye 100'den fazla direkt uçuş olduğuna, küresel ve yerel markaların yatırımlarının devam ettiğine dikkat çeken Özgün, dünyanın pek çok noktasından insanın yaşamak için Antalya'ya geldiğini de belirtti. 

İlk 10'daki 8 ülke Avrupa'dan

Selman Özgün, Antalya'nın, sahip olduğu özellikleriyle uluslararası gayrimenkul yatırımcıları tarafından da tercih edildiğine vurgu yaparak, "2017-2021 yılları arasında ülke genelinde yabancılara 206 bin 768 adet konut satıldı. Bunun yüzde 20,2'si Antalya'da satılmış" diye konuştu ve son 5 senede Antalya'da 41 bin 715 adet konut satılırken, bu alanda zirvede 7 bin 978 ile Rusların, 4 bin 396 ile İranlıların, 3 bin 848 ile Almanların yer aldığını aktardı.

İlk 10'daki diğer ülkelerin Kazakistan, Irak, Ukrayna, İsveç, Norveç, İngiltere ve Danimarka şeklinde sıralandığını belirten Özgün, "En çok konut yatırımı yapanlara baktığımızda, genellikle Avrupa vatandaşları olduğunu görüyoruz. Bu da aslında hep üzerinde durduğumuz konu... Dünyanın neresinden olursa olsun tercihimiz nitelikli yatırımcıdır" açıklamasında bulundu. 

Özgün, Azerbaycan, Ürdün, Hollanda ve ABD'den vatandaşların ön sıralarda bulunduğu  listede, Finlandiya, Belarus, İrlanda, Kanada, Fransa, İsrail ve Avusturya gibi ülkelerin de dikaktleri topladığını belirtti. 

- "Gurbetçilerin de etkisi oldu"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Özgün, küresel Kovid-19 pandemisinin ardından Antalya'nın cazibesinin yükseldiğini vurguladı ve "Sahil kentleri kısa veya uzun süreli oturumlar için daha cazip hale geldi. Ayrıca, son yıllarda öne çıkan dijital göçebelerin de kenti tercih etmeye başladığını duyuyoruz" ifadelerini kullanarak satışlarla ilgili değerlendirmelerini sürdürdü. 

Yüksek satışta gurbetçilerin etkisinin yadsınamaz olduğunun altını çizen Özgün, yüksek döviz kurunun yurt dışındaki Türklerin konut almasını tetiklediğine, ayrıca 2017 ila 2021 seneleri arasında satış fiyatlarının yatırımcıya makul geldiğine dikkat çekti. 

- Ruslar Kemer'i, Almanlar Alanya'yı tercih ediyor

Selman Özgün, hangi ülke vatandaşlarının şehrin neresinden konut aldığına ilişkin resmi bir veri bulunmadığını fakat yaptıkları araştırmalar sonucunda Rusların genellikle Kemer ve Beldibi'ni tercih ettiğini belirlediklerini dile getirdi. "Almanya vatandaşları Alanya ve çevresine yatırım yaparken, İngilizlerin Kaş ve Kalkan'ı tercih ettiğini görüyoruz" diyen Özgün "Avrupalılar genelde sahil bölgelerinden alım yapıyor. İran ve Irak vatandaşları ise kentin her bölgesinden ev alıyor" açıklamasında bulundu. 

Yabancıya konut satışında flaş gelişme! Resmen Meclis'e geldi! Yeni sınırlandırmalar geliyor!

Şekib Avdagiç'ten son dakika kentsel dönüşüm açıklaması! İstanbul iç açıcı değil!

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı!