28 / 04 / 2024

Yabancıların Türkiye talebi bitti mi? Yabancıya konut satışı 11 ayda yüzde 46,2 azaldı!

Yabancıların Türkiye talebi bitti mi? Yabancıya konut satışı 11 ayda yüzde 46,2 azaldı!

Türkiye, yabancı uyruklu vatandaşların konut talebinin yüksek olduğu bir ülke olarak dikkat çekiyor. Peki yabancıya konut satışında son durum ne? Yabancıların Türkiye talebi bitti mi?



Konut satışlarındaki son dakika gelişmeleri merak ediliyor. Satış istatistikleri her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Yabancıya konut satışlarında da artış olup olmadığı sık sık merak konusu oluyor. 

Yurt dışı yerleşiklere taşınmaz satışı yoluyla elde edilen döviz gelirinde Mart ayından bu güne düşüş yaşanıyor. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır, bugünkü köşesinde yabancıların konut talebini kaleme aldı. 

Yabancıların Türkiye talebi bitti mi? Yabancıya konut satışı 11 ayda yüzde 46,2 azaldı!

Naki Bakır, söz konusu yazısında Yabancıya gayrimenkul satışından elde edilen gelirlerin 2023 yılının ilk 11 ayında yüzde 41 gerilediğini ve 3,3 milyar dolara düştüğünü belirtti. Ayrıca, yabancılara satılan konut sayısı da 33 bin adet seviyesine düştü. 

"Yabancıların Türkiye’ye sermaye yatırımlarında gerileme sürerken 2023, yabancıların gayrimenkul talebinin de hızla düştüğü bir sene oldu. Vatandaşlık kampanyalarının da etkisiyle son senelerde hızla yükselerek sermaye yatırımlarını yakalayan yabancıya gayrimenkul satış gelirinde mart ayından bu güne ise kesintisiz ve sert bir düşüş süreci yaşandı" açıklamasında bulunan Bakır, 11 aylık gelirin 3,3 milyar dolarla önceki yılkinin yüzde 41 altında kaldığını vurguladı. 

Bakır, 2022 yılının  ilk on bir ayında yabancıya gayrimenkul satışından 5 milyar 668 milyon dolar döviz girişi elde edildiğinin altını çizdi. 

Yabancıların Türkiye talebi bitti mi? Yabancıya konut satışı 11 ayda yüzde 46,2 azaldı!

NİSAN'DAN BERİ SERT DÜŞÜŞ VAR 

Naki Bakır, söz konusu yazısında Merkez Bankası'nın Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden elde ettiği ve yurt dışı yerleşiklerin alımını yaptıkları gayrimenkullerin bedeli üzerinden toplulaştırılmış verilere göre hesapladığı söz konusu gelirlerin, 2023 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın eş dönemine göre yüzde 28,2 yükseldiğine, Nisan ayından itibaren ise kesintisiz sert düşüş döneminin yaşandığına dikkat çekti. 

"Yabancıya gayrimenkul satış geliri geçtiğimiz senel, önceki yılın aynı aylarına göre nisanda yüzde 62,3, mayıstaki yüzde 40, haziranda yüzde 81,6, temmuzda yüzde 31,6, ağustosta yüzde 53,6, eylülde yüzde 50,7, ekimde yüzde 43,4, kasımda yüzde 47,4 geriledi" bilgilerini veren Naki Bakır, yabancı gayrimenkul yatırımlarının son senelerde Ruslar ve Orta Doğu ülkeleri yurttaşları olmak üzere yabancıların konut alımları ile hızlı bir şekilde yükseldiğini belirtti.

Bakır, 2000'lerin başlarında toplam doğrudan yatırım girişlerinde küçük bir paya sahip olan yabancı gayrimenkul yatırımları yoluyla Türkiye’ye giren döviz miktarının, 2022 yılının tamamında 6 milyar 273 milyon dolarla en yüksek seviyesini gördüğüne ve aynı zamanda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını yakaladığına dikkat çekti. 

Yabancıların Türkiye talebi bitti mi? Yabancıya konut satışı 11 ayda yüzde 46,2 azaldı!

SATILAN KONUT SAYISI YARIYA DÜŞTÜ 

"Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre de yabancılara satılan konut sayısı 2023’ün ilk on bir ayında önceki yıldakinin yaklaşık yarısı seviyesinde oldu" bilgilerini paylaşan Naki Bakır, buna göre 2022 yılının ocak-kasım döneminde yabancılar Türkiye’den 61 bin 741 konut almışken, 2023 yılının aynı dönemde bu sayının 33 bin 191 adette kaldığını dile getirdi. 

Yabancıya satılan konut sayısı on bir aylık dönemlere göre yüzde 46,2 geriledi. Merkez Bankası tarafından açıklanan rakamlara göre, gayrimenkul satış gelirlerinde önceki senenin aynı ayı ile kıyaslandığında 2023 Mart'tan bu güne sert bir gerileme yaşanırken, TÜİK verilerine göre aylık konut satış sayısındaki düşüş ise Temmuz 2022’den bu yana kesintisiz olarak sürüyor. 

Naki Bakır, söz konusu yazısını "TÜİK’in, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü veri tabanı TAKBİS sisteminde yabancı şeklinde tanımlanan, Türk asıllı olmayan ve vatandaşlıktan çıkarılma ile ilgili 4112 sayılı kanuna tabi olmayan kişilere gerçekleştirilen satışların toplulaştırılmışı olan TÜİK verilerinde, aylara göre yıllık gerilemenin özellikle Haziran'da yüzde 69,6’ya ulaştığı, Kasım'daki düşüşün de yüzde 61,6 ile onu yakınsadığı dikkati çekiyor" diyerek tamamladı.

Türk yatırımcılar konut arayışında rotayı yurt dışına çevirdi! Konut fiyatları yurt dışı ile yarışır halde...

1954 yılında dükkan kiraları tepkiye neden olmuş!

Bankaların yeni emekli promosyon ücretleri! Hangi banka ne kadar promosyon verecek?


Geri Dön