Yabancıya emlak satışı ihracat sayılmalı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yabancıya emlak satışının ihracat kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yabancıya emlak satışının ihracat kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bursa’da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) tarafından düzenlenen 'Kentsel dönüşüm' konulu programa katıldı. Yabancıya emlak satışıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Güllüce, emlak satışının da ihracat sayılabileceğini savundu. Güllüce, “İhracat sayılmalı, ben yüzde yüz katılıyorum. Niye patates satılınca oluyor da başka bir şey satılınca oluyor da daire satılınca niye müteahhit ihracat yapmış gibi bakılmasın. Sorun şurada, hepimiz için geçerli, bir mantalite problemi. Zihinsel devrime ihtiyacımız var, zihinsel değişikliğe ihtiyacımız var. Bu en tepemizden en aşağımıza kadar.” şeklinde konuştu.
"İSTANBUL'DA BAZI BİNALAR BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİNE GÖRE STATİĞİ KURTARMIYOR"
Deprem konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bakan İdris Güllüce, özellikle 17 Ağustos depremini Tuzla’da belediye başkanlığı yaptığı dönemde yaşadığını hatırlatarak, “Depremi Allah bir daha yaşatmasın. Bu deprem İstanbul’da bahse konu bir beklenen, o Japonların veya diğer bilim adamlarının söylediği depremle ilgili tahakkuk ederse ve biz de geç kalmış olursak Türkiye’nin egemenliği ile ilgili sorunlarla muhatap oluruz. Allah muhafaza, bu kadar büyük bir yara açar, depremi bu kadar ciddiye almak lazım. Daha önce İstanbul birinci derece deprem bölgesi idi, ikinci derece deprem bölgesi denmiş devletçe. Şu anda statik hesapları yapılmış düzgün bazı binalar bile birinci derece deprem bölgesine göre statiği kurtarmıyor. Kaçak yapılmış mühendislik, mimarsız, hesapsız, kitapsız yapılanları kastetmiyorum. Hesabı kitabı yapılmış binaların bile bir kısmı kurtarmıyor. O zaman yönetmelikler çıkarken düzgün çıksa, düzgün tespit edilseydi, adamın suçu ne yav, kabahati yok, mühendisin de kabahati yok.”
"TÜRKİYE’DE 7 MİLYON SAĞLIKSIZ BİNA VAR"
Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm olarak görülmesine tepki gösteren Bakan İdris Güllüce, sözlerini şöyle noktaladı: “Kentsel dönüşüm, biraz önce bu rantsal meselesi, hakikaten bir garip Türkiye’de yaşıyoruz. Bir garip insanlarla muhatabız. Yani şimdi Hatice ablanın bir evi var. Kocası emekli, vefat etmiş. Bina eski, kötü, yıkılmak üzere, herhangi bir müteahhit arkadaşımız bir belediye başkanımızla orayı kentsel dönüşüm yapmış, bakanlık onaylamış, kadıncağızın binası yıkılmış yeni bir bina verilmiş. Yav buna rantsal dönüşüm diyorsan e yani Hatice abla varsın rantı kazanmış olsun. Bu niye problem edilir bu ülkede. Bunun rantsal dönüşüm mantsal dönüşümü yok. Bu memlekette 6,5 ile 7 milyon civarında problemli binamız var, bir saat evvelden bu binaları yenilememiz lazım.”
Programda ayrıca Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bugün