Sektörel

Yabancıya gayrimenkul satışı nasıl artırılır?

Dap Yapı'nın patronu Ziya Yılmaz, fuarlarda devletin içinde olduğu bir platformla Türkiye'yi pazarlamak gerektiğini belirterek, "Bu proje olursa 3-5 senede yabancıya satış 15 milyar $'a çıkar" dedi.

Dubai'de düzenlenen Cityscape Global'den döndükten sonra Emlak Konut'un Validebağ Korusu'na komşu arsasına ilişkin ihalesini kazanan DAP Yapı'nın patronu Ziya Yılmaz ile bir araya geldik. Yılmaz ile fuar izlenimlerini, sektörü ve ekonomiyi konuştuk. Türkiye'nin katılım sağlayacağı emlak fuarlarıyla ilgili bir öneri getiren Yılmaz, "Gelin devlet ve özel sektör birlikte bir platform kurup, bu işi pazarlayalım" diyor. 


-Fuarla ilgili izlenimiz neler? 

Çok iyi satışlara imza atıldı. Ülkemize çok büyük bir kaynak taşındı. Ama yeterli değil. Biz diyoruz ki fuara TOKİ, Emlak Konut, Turizm Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın olduğu bir platformla katılalım. Fuardaki üç organizasyon alanından birini kiralayalım. Karadeniz'i, Ege'yi, koyları, İstanbul'u, Boğaz'ı, restoranlarımızı tanıtalım. Araplar'ın sevdiği dizi oyuncularını getirelim. Üç ay öncesinden Dubai'nin en iyi PR'cıları ve yatırımcıları kimlerse onlara ulaşalım. Ama bu bireysel olarak yapılacak işler değil. Devleti de arkamıza almamız lazım. Dubai ve İspanya lüks konut satışını devlet politikası haline getirmiş. İngiltere, İtalya ve Fransa yılda ortalama 30 milyar euroluk konut satıyor. Biz de bunu rahatlıkla yakalayabiliriz. 


-Bakanlıklara çağrınız nedir? 

Bu konuda daha mücadeleci konsept geliştirelim. Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'yi tanıtmak için Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın ise kentsel dönüşüm için bir fonu var. Bu iki fonu bir müdürlük altında toplayalım. Türkiye'den potansiyel gayrimenkul alacak ülkeleri belirleyelim. Sonra Suudi Arabistanlı'lar Karadeniz'i seviyor onlara Karadeniz'i tanıtalım. Ruslar'ın favorisi Antalya ise onlara orayı anlatalım. Bunu yaptığımız takdirde ülkemize yılda 40 milyon turist geliyorsa bu anında 60 milyona çıkar. 2014'te yabancıya 4 milyar 300 milyon dolarlık gayrimenkul sattık. Bu projeyle birlikte rakamı 3-5 sene içerisinde 14-15 milyar dolarlara taşıyabiliriz. 


-Devletin bakışı nasıl peki? 

Çok pozitif bakıyor. Seçimlerden sonra yeni kurulacak parlamentoyla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yabancılara mülk satışıyla birlikte Türkiye'deki kapasite çok arttı. Eskiden 1 milyar dolarlık bile mal satamıyorduk. Şimdi 4.3'lere geldik. 


BODRUM'A 1 MİLYARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ


-Sizin bütün inşaatlarınız İstanbul'da. Başka il ya da ilçe düşünüyor musunuz? 

Ankara'yı inceliyoruz, seçimden sonra daha da hızlandıracağız. Bodrum'da yaklaşık iki senedir bir çalışma yapıyoruz, sonuna geldik. İlçede çok büyük bir yatırıma başlayacağız. İçinde otel, villa ve rezidansın yer aldığı bir proje geliştireceğiz. Yaklaşık değeri 1 milyar lirayı bulacak olan projeyi başladıktan 30 ay sonra tamamlayacağız. 


-Neden Bodrum? 

DAP Yapı olarak bir vizyonumuz var. Üreteceğimiz konutların markamızla uyum sağlıyor olması gerekiyor. Nasıl İstanbul'da 81 ilden herkes konut almak istiyorsa Bodrum da herkesin yazlık almak istediği bir nokta. Onun için Bodrum'u tercih ediyoruz.


DEVAM EDEN PROJELER


İçinde AVM, 1.500'ün üzerinde konut, iş merkezi ve marina barındıran 2.3 milyar TL'lik Kartal İstmarina, dünyanın en iyi karma projesi seçildi.


Dap Yapı'nın 1 Kasım'dan sonra hayata geçirmeyi planladığı projelerin toplam hacmi 3.5 milyar lira. 2023 hedefi ise 10 milyar TL.


Ortadoğu'nun en büyük otel grubu Rotana'yı Türkiye'ye getirdi. Otel, 319 odalı.


Beykoz'da iki projeyi hayata geçirecek olan Dap Yapı'nın, arazi çalışmaları devam ediyor.


Dap Yapı, Pendik'te denize iki kilometre uzaklıkta, bin 200 metrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en büyük caddelerinden birini hayata geçirecek.


Maslak'ta iki kule yapacak.


Taksim'de arının peteğinden etkilenerek Petek Rezidans'ı geliştiren Dap Yapı, projeyi 7-8 ay sonra tamamlayacak.


Dragos'ta heykel gibi insana benzer 'Adamkule'yi yapıyor.


Sabah