28 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı 100 bini bulabilir! Yabancıların yatırımları için yeni kampanyalar gerek!

Yabancıya konut satışı 100 bini bulabilir! Yabancıların yatırımları için yeni kampanyalar gerek!

Yabancıya konut satışları, 2022'de 68 bin olurken geçen sene 35 bine kadar düştü. Peki yabancılar neden Türkiye'den kaçtı? Yabancıya konut satışları ve döviz girdisi nasıl artırılabilir?



2023'ün konut satışlarına ilişkin istatistikler geçtiğimiz ay açıklandı. Konut sektöründe geçtiğimiz sene 1 milyon 225 bin adetlik satış rakamı ile tamamladı. Aynı dönem içinde yabancıya yapılan satışlar bir önceki yıla göre yüzde 48,1 geriledi ve 35 bin 5 adet olarak kaydedildi. 

Yabancıların konut satışlarından aldığı pay yüzde 2,9 ile sınırlı kalırken, yabancı alıcıların Türkiye’den el çekmesi hem ekonomi hem de konut sektörü açısından olumsuzluklara neden oldu. 

Yabancıya konut satışı 100 bini bulabilir! Yabancıların yatırımları için yeni kampanyalar gerek!

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; dünya genelinde pek çok ülke yabancılara konut satmak için uğraşıyor. Türkihye'de ise yabancılara satışın siyaset malzemesi hâline getirilmesi, zengin alıcıların farklı ülkelere kaymasını sağladı. 

Özellikle Dubai, Türkiye’den kaçan yabancıların konut aldığı adres oldu. Ülke 2021-2023 yılları arasında yabancıya konut satışında rekora imza attı. 

2024, konut sektörü için umutlu görünüyor. Sektör temsilcileri de bu görüşü savunuyor. Derneklerin, sivil toplum kuruluşlarının ve ilgili bakanlıkların Türk konut sektörünü yeniden tanıtmak amacıyla birtakım çalışmalara imza atmaları gerekiyor. 

Yurt dışı reklam kampanyaları, fuarlar, özel tanıtım kampanyaları ise 2025'in sonunda 100 bin konut satışı ve 20 milyar dolarlık döviz girişini sağlayabilir. 

Yabancıya konut satışı 100 bini bulabilir! Yabancıların yatırımları için yeni kampanyalar gerek!

Sektör temsilcileri Türkiye’den konut alan yabancılar ile mültecilerin karıştırıldığına dikkat çekiyor. 400 bin dolar vererek vatandaşlık alıp, Türkiye’de yaşamaya başlayan yabancı ile adli vakalara karışan mültecilerin aynı olmadığının altını çizen temsilciler, üstelik zengin yabancın ülkeye döviz getirmekle kalmadığına, aynı zamanda burada harcama da yaptığına dikkat çekti. 

Yapılan araştırmalarda Türkiye’den konut alan bir yabancı yatırımcı, bir sene 60-70 bin dolar seviyesinde harcama yapıyor. 

Bunların yanı sıra Dubai de Türkiye’den kaçan yabancı konut alıcılarını iyi değerlendirdi, fırsatı  yakaladı. Yurt dışında çeşitli reklam kampanyaları ile “Dubai’de ev sahibi olmak çok kolay” sloganları ile ticaretini sürdürdü ve 500 bin dolarlık yatırım ile ‘golden vize’ vererek alıcıların dikkatini çekti. 

Orta Doğu’nun en renkli ülkesinde 2023'ün sonunda yabancıya yapılan konut satışı yüzde 65 yükseld. Sadece Dubai değil, İspanya, Portekiz ve ABD’de bu pastadan payını alabildi. 

Sektör temsilcileri geçtiğimiz senelerde yapılan konut tanıtımlarının yeniden uygulanmasını bekliyor. Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Odaları ve derneklerin iş yapması gerekiyor. Yurt dışında başlatılacak olan yeni bir konut tanıtım kampanyası sayesinde işler düzelebilir. 

Önemli olanlar arasında Yeni fuarlara katılım sağlamak, hatta kendi fuarlarımızı gerçekleştirmek, THY gibi dünyada bayrak taşıyıcı şirketlerimizin desteğiyle Türk konut pazarını yeniden tanıtmak yer alıyor. Sektör oyuncuları bu projelerin hayata geçirilmesinin ardından 2025'te yabancıya 100 bin adetlik konut satışı ve 20 milyar dolarlık döviz girişinin sağlanabileceğine dikkat çekiyor. 

Limak Çimento 14-15-16 Şubat'ta talep toplayacak!

CHP'li Tekin'den kira yorumu! İstanbul’da kira bedeli son 2 senede yüzde 304 yükseldi!

Ankaralılar müjde! Ankara'ya yeni metro projesi geliyor!


Geri Dön