Sektörel

Yabancıya konut satışı 11 ayda yüzde 20,4 arttı! 2022 hedefi 70 bin adet! 

MARS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yabancıya konut satışının ayda yüzde 20,4 yükseldiğine dikkat çeken Bucak, 2022 hedefinin 70 bin olduğunu belirtti. İşte ayrıntılar...  Ocak – Kasım döneminde yabancı yatırımcıya 61 bin 104 konutun satıldığını ve hedef rakamın 65 – 70 bin olduğuna vurgu yapan Hakan Bucak, bunun gerçekleşmesi durumunda  12- 13 milyar dolarlık bir satış gelirine ulaşılacağına dikkat çekti

MARS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut sektörünün 2022 performansını değerlendirerek konut satış istatistiklerine bakıldığında en pozitif görünümün yabancı yatırımcı tarafında yaşandığına dikkat çekti. 

Ocak – Kasım döneminde yabancı yatırımcıya 61 bin 104 konutun satıldığını ve hedef rakamın 65 – 70 bin olduğuna vurgu yapan Hakan Bucak, bunun gerçekleşmesi durumunda  12- 13 milyar dolarlık bir satış gelirine ulaşılacağına dikkat çekti. 

Yabancı yatırımcının gayrimenkulde ilgi gösterdiği illeri İstanbul, Antalya, Mersin şeklinde sıralayan Hakan Bucak, Ruslara konut satışının yüzde 158 arttığını, Almanya ve İngiltere’de ise geçtiğimiz senenin rakamlarının aşıldığını belirtti. 

İşte ayrıntılar...

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; MARS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, yüksek seyreden enflasyon, artan parasal maliyetler, arz ve talep arasında yaşanan dengesizlik sebebiyle zor bir 2022 geçiren Türkiye gayrimenkul sektörünün sorununun, 2023'te de kısmen süreceğini dile getirdi. 

Konut fiyatlarında istikrarlı bir görünüm oluşsa da aşağı yönlü bir fiyatlama davranışı beklemediklerine dikkat çeken Bucak, konuyla ilgili "2023 yılında arz üretiminin ciddi anlamda hızlanmasını, talep ve arz üretiminin daha dengeli seyretmesini, fiyat artış endeksinin yıllık ortalamada yüzde 20-25 bandını görmesini öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

Bucak, "2022 yılının 11 aylık döneminde ivmesi azalmakla birlikte, konut satışlarında artış eğilimi sürdü. 11 aylık süreçte 1 milyon 277 bin 659 konut el değiştirirken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artış yaşandı. Yabancı yatırımcıya yapılan satışlar ise güçlü bir şekilde devam etti" şeklinde konuştu ve bunun üç temel sebebi olduğunu düşündüklerini dile getirdi. 

Bu üç gerekçeyi "Bunlardan ilki yakın coğrafyamızda yaşanan savaş, ikincisi TL’nin yabancı para cinsi karşısında gösterdiği performans, üçüncüsü ise Türkiye’nin iyi yaşam ve yatırım tarafında sunduğu fırsatlar" şeklinde açıklaytan Bucak, Türkiye’nin son yıllarda 80 ülkeye konut satışı gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. 

Konuya ilişkin "Türkiye sahip olduğu doğal ve tarihi zenginlikle, sunduğu hizmet kalitesi ve iyi yaşam olanaklarıyla yabancı yatırımcıların dikkatini eskisinden daha fazla çekmeye başladı. İngiltere’deki emekli bugün ‘B planını’ oluştururken Türkiye’yi düşünüyor" değerlendirmesinde bulunan Hakan Bucak, aynı durumun Rusya'daki yatırımcı için de geçerli olduğuna, Rusya - Ukrayna savaşının bunu gösterdiğine dikkat çekti.

En çok konut satılan 10 ülkeyi Rusya, Irak, İran, Almanya, Afganistan, Kazakistan, Ukrayna, Kuveyt, ABD, Yemen ve Azerbaycan şeklinde sıralayan Bucak, "Listenin 11’inci sırasında İngiltere, 15’inde ise Çin bulunuyor. Çinliler Avrupa ve ABD ile daha rahat ticaret yapabilmek için Türkiye’yi tercih ediyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yatırım fırsatlarıyla, iyi yaşam noktasında sunduğu imkanlarla, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle uluslararası arenada dikkat çektiğini belirten Bucak, " Bu özellikleri sayesinde çok rahat herkesin B planı haline gelebiliyor" diye konuştu. 

İstanbul’da metrekare birim fiyatı 24 bin 534 lira 

Türkiye genelinde konutta ortalama metrekare birim fiyatın 15 bin 76 liraya ulaştığının altını çizen Hakan Bucak, “Üç büyük ilden İstanbul’da konut metrekare birim fiyatları 24.534 TL, İzmir’de 17.305 TL, Ankara’da 10.781 TL oldu. Bu rakamlar konutun bulunduğu bölgeye göre yüzde 10 ile 20 arasında artış ya da azalış gösterebiliyor” şeklinde konuştu ve TÜİK verilerine göre inşaat maliyet endeksinin Ekim 2022’de yıllık olarak yüzde 117,09 arttığına vurgu yaptı. 

"Endeksin alt kırılımlarına baktığımızda ise malzeme fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 128,41, işçilik maliyetlerinin de yüzde 85,65 artığını görüyoruz" diyen Bucak, endeksteki bu artışın 20 aydır sürdüğünü ifade etti ve maliyet artışının çimento ve demir gibi tekil ürün bazında daha yüksek oranlarda olduğunu dile getirdi. 

Yabancılar vatandaşlık için 2. el konutları tercih etti!

İstanbul'daki konut fiyatları Miami ve Liverpool ile yarışıyor! Konut metrekare fiyatı yüzde 226 arttı!

Bu ilde yaşayan belediye personeli ve dar gelirlilere toplu konut geliyor! Sakın kaçırmayın!