29 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı 2021'in ilk çeyreğinde katlandı!

Yabancıya konut satışı 2021'in ilk çeyreğinde katlandı!

Kovid-19 salgını önlemleri ve kış mevsimine rağmen 2021'in ilk 4 ayında yabancıya konut satışı yüzde 19 arttı ve 14 bin adede yaklaştı. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, konut satışlarının yaz aylarında artacağını öngörüyor. 



Kovid-19 salgını önlemleri ve kış mevsimine rağmen 2020'nin ilk 4 ayında yabancıya konut satışı yüzde 19 arttı ve 14 bin adede yaklaştı. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, konut satışlarının yaz aylarında artacağını öngörüyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; TÜİK istatistiklerine göre, yabancılara gerçekleştirilen konut satışları Nisan 2021'de 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 416,1 arttı ve 4 bin 77 olarak kaydedildi. Satışlar, ilk 4 ayda ise yüzde 19 artışla 13 bin 964 adet oldu. 

Ocak-nisan döneminde yabancılara İstanbul'da 7 bin 33 adet konut satılırken, İstanbul'u, 2 bin 743 ile Antalya, 870 ile Ankara, 650 ile Mersin, 383 ile Yalova, 336 ile Bursa ve 243 ile Muğla izledi. 

Bu dönemde en çok konut 2 bin 156 adetle İranlılar tarafından alındı. İranlıları, 2 bin 7 adetle Iraklılar, 1.340 ile Ruslar, 929 ile Afganlar, 542 ile Kazaklar, 447 ile Almanlar, 421 ile Yemenliler, 382 ile Azerbaycan Türkleri, 373 ile Filistinliler, 341 ile ABD vatandaşları ve 332 ile Mısırlılar takip etti. 

Yabancıya konut satışı 2021 in ilk çeyreğinde katlandı!

- "ABD, ilk 10'a hızlı giriş yaptı"

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nisan 2020'de kısıtlamaların ve pandeminin yoğun etkisinin yaşandığını, bu sebeple Nisan 2020'de verilerin çok düşük gerçekleştiğini anımsattı. 

Mevsimsel olarak sektörde canlanma beklentisine girildiğine dikkat çeken Akbal, "Yabancılardan aldığımız yoğun ön talepler, aşılanma süreci, turizmde alınan Güvenli Turizm Sertifikası tedbirleri gibi olumlu gelişmeler de yükselişte etkili oldu" şeklinde konuştu.

Akbal, Kovid-19 salgınıyla beraber ABD vatandaşlarının Türkiye'de gayrimenkul yatırımı için yaptıkları Google aramalarının yüzde 200 arttığının belirtlendiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türkiye, önemli bir değişim sürecinden geçiyor ve her şeye rağmen gayrimenkulde olumlu bir tablo çiziyor. Aramaların artması, yaz dönemi ve uçuşların açılması sonrasında gelecek talebi gözler önüne seriyor. ABD'den Türkiye'ye bu eğilim, verilerle de doğru orantılı. Geçen yıl nisanda 16. sırada yer alan ABD vatandaşları, bu sene 9. sıraya yükselerek ilk 10'a hızlı bir giriş yaptı. ABD pazarı dahil olmak üzere yabancı yatırımcılar, artık Türkiye'ye sadece hava, güneş, deniz ve misafirperverliğimiz için gelmiyor. Bunlara ek olarak, onlar için ülkemiz, bugün sağlık hizmetleri altyapısıyla da fark yaratıyor. Dolayısıyla yabancı yatırımcılar emeklilik, sağlık, turizm, tatil ve eğitim gibi pek çok nedenle bugün Türkiye'yi tercih ediyor."

Yabancıya konut satışı 2021 in ilk çeyreğinde katlandı!

- "Almanya ve Mısır atağa kalktı"

Ömer Faruk Akbal, verilere göre, yabancılara yapılan konut satışlarında, Nisan 2021'de Kazakistan'ın 5. sıraya yerleştiğini, Almanya ve Mısır'ın da sıralamada dikkati çekici pazarlar arasında olduğunu vurguladı. 

Nisan 2020'de 15. sırada olan Almanya'nın, bu yıl 6. sıraya çıktığını belirten Akbal, şunları kaydetti:

"Mısır da 19. sıradan 11'inciliğe yükseldi. Mısır, böylece 2021'e güçlü bir giriş yaptı. Önümüzdeki dönemde Mısır ile ilişkilerin yumuşamasıyla satış rakamlarının daha güçlü seyredeceğini görebiliriz. İran ve Irak'ı üçüncü sırada takip eden Rusya, nisanda geçen yılın aynı dönemindeki 61 olan konut satışını 402 adede taşıdı. Buradaki potansiyel artış, uçuş engelinin kalktığı dönemde Rusya'nın Türkiye'de atağa geçeceğinin en önemli göstergelerinden biri."

Yabancıya konut satışı 2021 in ilk çeyreğinde katlandı!

- "Nisandaki yüksek artış sonrası beklentilerimiz yükseldi"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Durbakayım, yurt dışı uçuşlardaki kısıtlamanın kaldırılmasıyla yabancıya konut satışlarında artış beklediklerine dikkat çekti.

Durbakayım, "Nisanda yaşanan yüzde 416,1'lik artış, gelecek aylardaki satış beklentimizi revize ettirdi. Türkiye'nin güvenli bir liman olduğunu gören Körfez vatandaşlarının giderek artan talepleri sonrası yıllık satış beklentimizi tekrar 45 bin seviyelerine yükselttik" açıklamasında bulundu.

Konut alan milletler arasında çeşitliliğin gittikçe arttığını dile getiren Durbakayım, Rusya, Mısır, ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen taleplerin de yükseldiğine vurgu yaptı. 

Yabancıya konut satışı 2021 in ilk çeyreğinde katlandı!

- "Satışlardaki yükseliş trendi yaz aylarında artarak sürecek"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise Türkiye'nin böyle bir süreçte aylık satış rakamını 4 bin adedin üzerine çıkarmasının önem arz ettiğini belirterek, "Bu rakam, yabancıların Türkiye'den vazgeçmediğini gösteriyor. Yabancıların güçlü talebi salgına ve kısıtlamalara rağmen devam ediyor" diye konuştu.

Özellikle Avrupa ülkelerinden ve ABD'den gelen taleplerin ciddi şekilde artış gösterdiğinin altını çizen Özgün, Mısır ile ilişkilerde yaşanan normalleşme sinyallerinin de şimdiden yatırımcıyı hareketlendirdiğini belirtti. 

Özgün, "İlk 4 ayda kış aylarına, salgına ve kısıtlamalara rağmen 14 bine yakın konut satmışız. Bu grafikte gitsek dahi 42 bin adede ulaşırız. Ancak yaz aylarıyla birlikte kısıtlamaların hafiflemesi, aşılamanın ilerlemesi, turizmin açılması gibi gelişmeler sayesinde rakamın yıl genelinde en az 45 bin adet olacağını düşünüyoruz. Artış trendinin yaz aylarında yükselmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu. 

Yabancıya konut satışı 2021 in ilk çeyreğinde katlandı!

- "Artışın süreceği kanaatindeyim"

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, yabancı yatırımcının güvenilir liman arayışını gayrimenkulde bulduğuna vurgu yaptı.

Sektörün, köklü tecrübesi ve yenilikçi vizyonunun meyvelerini yeniden toplamaya başladığına dikkat çeken Akkuş, "Bugün daha önce adını hiç duymadığımız ülkelerden yatırım almaya başladık. Artışın süreceği kanaatindeyim." diye konuştu.

Yabancıya konut satışının 2021 ilk çeyrek karnesi!

Yabancıya satış gayrimenkul sektörüne nefes aldırıyor!

 


Geri Dön