Sektörel

Yabancıya konut satışı 5 milyar doları aşacak!

Türkiye'de gayrimenkul sektörü son 20 yılda profesyonel bir kimliğe kavuştu. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun , sektörün 2004 yılından itibaren hızla büyüdüğünü belirtti.

Türkiye'de gayrimenkul sektörü son 20 yılda profesyonel bir kimliğe kavuştu. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun , sektörün 2004 yılından itibaren hızla büyüdüğünü belirterek, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin doğrudan ya da dolaylı olarak gayrimenkulle ilgili olduğunu söyledi.


"BÜYÜMENİN UCUNDA GAYRİMENKUL VAR"

Sektörün istihdam artırıcı yönüne dikkati çeken Torun, şunları kaydetti: "TÜİK rakamlarında gayrimenkul sektörü deyince aracılık hizmeti veren emlak, komisyon hizmetleri verenler tarif ediliyor. Halbuki gayrimenkul sektörü aslında geliştiren, üreten, istihdam yaratan, vergi veren bir sektör. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl hedeflerine baktığımız zaman, muazzam 500 milyar dolar hedefi, 2 trilyon dolarlık milli hasıla gibi hedefleri var. Bunların hepsinin ucunda, bir tarafında gayrimenkul sektörü var. Köprüler, metrolar ve büyük hastane projeleri var, lojistik merkezleri, ofisler, konutlar, AVM'ler... Bütün bu büyümenin bir ucunda gayrimenkul var."


2015'TE 5 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Yabancılara konut satışının 2012 yılında serbestleştiğini anımsatan Torun, "Baktığımızda 2013 yılında 3,5, 2014 yılında 4,5 milyar dolar gayrimenkul satışı oldu. 2015 yılında da 5 milyar doların üzerinde gayrimenkul satışı öngörülüyor. Bu da gayrimenkulün aslında çok önemli bir ihracat ürünü olarak ülkemizin değerlendirmesi gereken bir değer olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.


Yeni Akit


Haber Ekonomi Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

SALI Sanayici ve İşadamları Grubu’nun (Salı Grubu) haftalık toplantısına konuk olan Torunlar Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, bu yıl yabancılara yapılan gayrimenkul satışından 5 milyar doların üzerinde gelir beklendiğini kaydetti.

Antalya Tenis İhtisas ve spor Kulübü (ATİK) tesislerindeki toplantıda konuşan Aziz Torun, inşaat sektörü hakkında bilgiler verdi. Üniversiteyi bitirdikten sonra babasına ait 60 metrekarelik bakkalın bulunduğu arsaya iş merkezi inşa ederek sektöre girdiği belirten Torun, inşaat sektörü ve ekonominin yakından ilintili olduğunu vurguladı. 2001 yılında yaşanan kriz nedeniyle insanların gayrimenkul yatırımlarından uzak durduğuna değinen Torun, o yıllarda gayri menkulle ilgili kredi imkanı olmaması, enflasyon ve faizin yüksek olması nedeniyle sektörünün geri kaldığını anlattı.


2 MİLYON KİŞİ ÇALIŞIYOR

Türkiye’de inşaat sektörünün 2004 yılından sonra büyük bir ivme kazandığını kaydeden Torun, faizlerin düşmesi ve uzun vadeli konut kredilerinin büyük etkisinin olduğunu açıkladı. Günümüzde inşaat sektöründe kalitenin de arttığına vurgu yapan Aziz Torun, sektörü rant kapısı olarak görmediklerini söyledi. Gayrimenkul sektöründe üretim, istihdam olduğunu, 2 milyona yakın kişinin çalıştığını, 200’e yakın sektörün de dolaylı etkilediğine işaret eden Torun, özellikle 2012’de yabancılara mülk satışını kolaylaştıran yasanın çıkmasıyla yabancılara gayrimenkul satışının da arttığını vurguladı.


5 MİLYAR DOLARLIK BEKLENTİ

Yabancılara 2013 yılında 3 milyar dolar, 2014’de 4,5 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığını açıklayan Torun, "2015’te ise 5 milyar doların üzerinde satış gerçekleşecek" dedi. Bu rakamların Türkiye için çok küçük rakamlar olduğunu anlatan Torun, bunun büyütme imkanının bulunduğunu vurguladı. Antalya’nın yabancıların en çok talep ettiği yerlerin başında geldiğini anlatan Torun, buna karşın Antalya’da markalı konut oranının yüzde 1 civarında olduğunu dile getirdi. Antalya’da yabancılara pazarlanabilecek büyük projeler yapılması gerektiğine dikkat çeken Torun, bu konuda turizm şirketleriyle de işbirliğine gidilebileceğini ifade etti.

Ekonomi Gazetesi