Sektörel

Yabancıya konut satışı dip yaptı! Rusların tercihi artık Antalya değil Dubai!

Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber bu 2 ülkeden göç sonrası Antalya ve İstanbul'da rekor kıran yabancılara konut satışı, 2024'ün ilk 6 aylık döneminde yüzde 45 düşerken, yabancıların tercihi Antalya değil Dubai oldu. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu sabah açıklanan 2024 yılı Haziran ayı verilerine göre ülkemizde ocak-haziran döneminde yabancılara konut satışı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 45,7 azaldı ve 10 bin 461 şeklinde oldu. Açıklanan rakamlara göre yabancılara konut satışları Haziran'da 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 45,1 azaldı ve 1440 oldu. 

Paylaşılan detaylara göre 2024 yılının Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancıların payı yüzde 1,8 şeklinde gerçekleşti. Yabancılara konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 593 ile Antalya, 478 ile İstanbul ve 116 ile Mersin olarak açıklandı.


TOPLAM SATIŞTA ANTALYA 1. SIRADA

2024 yılının 6 aylık dönemde yabancıların satın aldığı 10 bin 461 konuttan 3 bin 868 tanesinin satışı, Antalya'dan yapıldı. 2022 yılından bu yana yabancılara en çok konut satışı gerçekleştirilen şehir konumundaki Antalya, 2024 yılının 6 aylık döneminde de yabancıların en çok konut satın aldığı şehir oldu.

2024 yılının Ocak-haziran döneminde 2. sıradaki mega kent İstanbul'dan yabancılar toplam 3 bin 606 konut satın aldı. TÜİK'in açıkladığı söz konusu rakamlara göre 942 konut Mersin, 248 konut Ankara, 238 konut Yalova, 229 konut Bursa, 182 konut İzmir, 170 konut Kocaeli, 155 konut Muğla, 134 konut Sakarya şeklinde diğer şehirler sıralandı.


İKİ YILDIR DÜŞÜŞ VAR

Rusya-Ukrayna savaşının başlamış olduğu 2022 yılı Şubat ayından sonraki yoğun göçle rekor kıran yabancılara konut satışı, 2022 yılının sonunda 67 bin 490'a ulaştı. 2022 yılının ilk 6 aylık döneminde 35 bin 383 iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 45 civarındaki gerilemeyle 19 bin 275'e inen satışlar, bu sene yüzde 45,7 düştü. Ülkemizde yabancıya konut satışının yarıdan fazlasının gerçekleştirildiği Antalya ve İstanbul'da da ciddi oranlarda düşüş gerçekleşti.


DÖVİZ GİRDİSİ AÇISINDAN OLUMSUZ

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan yabancılara konut satışındaki düşüşün nedenlerine ilişkin değerlendirmeler yapan Helmann Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, yabancıya konut satışlarında geçen sene başlayan düşüşün bu sene de sürdüğünü dile getirerek, "Satış adetleri senenin ilk yarısında 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 45,7 azaldı ve 10 bin 461 şeklinde oldu. Böyle giderse sene sonunda 22-23 bin bandında gerçekleşmesini bekliyoruz. Henüz 2 sene önce 2022 yılında, yabancıya konut satışının 67 bin 490 adetle rekor kırdığını düşünürsek çok dramatik bir düşüş olduğu daha net ortaya çıkıyor. Ne yazık ki sektörümüz yabancıya satışta zor günlerden geçiyor. Söz konusu bu durum Türkiye'nin döviz girdisi açısından olumsuz" dedi.


İKAMET SORUNU VE YÜKSEK FİYAT

Açıklamasında söz konusu bu düşüşün nedenlerinin en başında yabancıların ikamet almasındaki zorlukları dile getiren Özgün, "Biz burada göçmen ile uluslararası yatırımcının ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Uluslararası yatırımcılara özellikle ikamet verme konusunda birtakım zorluklar çıkartılıyor. İkametini alamadığı, evine su, elektrik ve internet bağlatamadığı, çeşitli hizmetlerden yararlanamadığı için senenin belirli döneminde Türkiye'de kalan yabancılar, artık gelmemeye başladı. Uluslararası yatırımcıyla düzensiz göçmenleri ayırabilirsek ve uluslararası yatırımcıların bürokratik işlemlerini hızlandırırsak söz konusu bu durum tekrar yeniden katkı sağlayacaktır.

Yaşanan bu düşüşteki önemli sebeplerden bir tanesi de yüksek fiyatlar. Gayrimenkul fiyatlarının hem Türk Lirası hem de dolar bazında çok hızlı yükselmesi sebebiyle Türkiye yatırımcılar için eskisi kadar avantajlı değil. Şu anda kurun değerinin de düşük kalması sebebiyle yabancı yatırımcılar başka ülkelere kaymaya başladı. Mesela mega kent İstanbul'un Güngören, Bağcılar, Esenler gibi ilçelerinden konut satıp İspanya ve ABD'nin öne çıkan bölgelerinden daire alabilirsiniz" diye konuştu.

ULUSLARARASI YATIRIMCI İLE DÜZENSİZ GÖÇMEN FARKI

Son senelerde yabancılara yönelik negatif algının da düşüşteki etkenlerden bir tanesi, olduğuna değinen Selman Özgün, şöyle konuştu: "Uluslararası yatırımcı ile düzensiz göçmen arasındaki farkı iyi ayırt edebilirsek aslında bu şekilde bir sorun olmayacak. Kamuoyunda var olan negatif algı da satışları olumsuz olarak etkiliyor. Yabancıya konut satışında vatandaşlık hakkı için alt sınırın 400 bin dolara yükseltilmesi de satışları negatif etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Uluslararası yatırımcılara konut satışındaki ve ikamet verilmesindeki bürokratik süreçlerin hızlandırılması ve kolaylaştırılması satışlara pozitif ivme katacak. 


Tüm bunlar dışında diğer bir taraftan konut fiyatları en azından reel olarak bir süredir yatay seyrediyor. Hatta bazı bölgelerde reel düşüşler de yaşanıyor. Söz konusu bu durumun devam etmesi ve kurun artması halinde satışlar olumlu etkilenecektir. Bir de konut alan yabancılara vize, ikamet ve vatandaşlık hakkı verilmesi ile ilgili olarak daha fazla teşvik sunmalıyız. Daha belirgin ve net bir program ortaya koymalıyız."
 

Konut fiyatları normale dönüyor!

Bu aralar Emlak Konut GYO'nun hisselerini alarak ev almış gibi kazanç elde edilebilir! 

A101'in yepyeni kataloğu yayımlandı! 18 Temmuz'da benzinli moped, no-frost buzdolabı, blender seti indirimde!