18 / 06 / 2024

Yabancıya konut satışı kısıtlandığında emlak krizi ekonomik krize döner!

Yabancıya konut satışı kısıtlandığında emlak krizi ekonomik krize döner!

İş dünyasının tecrübeli ismi Ali Özmen Safa, Kıbrıs emlak sektörü ile ilgili bir açıklamada bulundu ve yabancıya konut satışı ile ilgili yeni yasaya değindi. Safa, ekonomik kriz uyarısı yaptı. İşte o açıklama...



Kıbrıs'ta emlak sektörünü nelerin beklediği sık sık tartışma konusu oluyor. İş dünyasının tecrübeli ismi Ali Özmen Safa, geçtiğimiz aylarda “emlakta kriz kapıda, yıl sonunda satışlar da düşecek, fiyatlar da” açıklamasında bulunmuştu. Safa, bu sefer daha kritik bir uyarı yaptı. 

Ali Özmen Safa, son beş senedir Kuzey Kıbrıs’taki satışların en az yüzde 95’inin projeden konutlar olduğunun ve yalnızca yüzde 5'inin tamamlanmış evler olduğunun altını çizdi. 

Safa, "Bu yüzde 95’in yüzde 90’ını da yabancılar satın aldı. Kimdir bunlar? Kıbrıslı Türk ve Türkiyelilerin haricindeki yabancılar…" açıklamasında bulundu. 

Yabancıya konut satışı kısıtlandığında emlak krizi ekonomik krize döner!

Star Kıbrıs'ta yer alan habere göre; İş insanı Ali Özmen Safa, konuya ilişkin  "Şu an çıkarılan yasa, ülke çapında yüzde 3, ilçe çapında ise yüzde 7 gibi bir kısıtlama koyuyor yabancılara. Proje bazında ise yabancılara satılan evler yüzde 80’i aşamayacak. Yasanın amacı yabancılara bir kısıtlama olduğuna göre bu konutlar yabancılara satılamayacak" bilgilerini verdi ve bu nedenle emlak krizinin bu yasayla ekonomik krize döneceğini belirtti. 

Safa, yabancıya satışların durdurulması halinde son beş senedir KKTC ekonomisine bu sektörün verdiği büyük çaptaki katkının sona ereceğini dile getirdi.  

Son beş senedir KKTC ekonomisinin büyük kapta büyüğüne, restoranların dolup taştığına, son model lüks araçların trafikte boy gösterdiğine ve bir zenginlik yaşandığına dikkat çeken Safa, "Bu zenginliğin kaynağı ağırlıklı şekilde üniversiteler ve turizm değil, inşaat sektörüdür. Ancak yabancının mülk alımını zorlaştıran bu yasa sektöre büyük darbe vuracak" ifadelerini kullandı. 

Yabancıya konut satışı kısıtlandığında emlak krizi ekonomik krize döner!

Ali Özmen Safa, söz konusu açıklamasında "İnşaat sektörü yaklaşık 500 kalem ürünün satıcısına destek sağlıyor. Bunların dışında bu inşaatların arazilerini Kıbrıslı Türkler satıyor. Buradan elde ettikleri parayla kızlarını oğullarını evlendiriyor, okutuyor ve iş kuruyor. Piyasada canlılık buradan elde edilen parayla sağlanabiliyor. Bu yasayla evler satılamayacağı için Kıbrıslı Türklerin geliri elinden alınıyor" diye konuştu ve sonrasında da yapılan konutların bir kısmının Kıbrıslı Türklerin almasının istendiğini belirtti. 

"Geliri elinden alınan Kıbrıslı Türk nasıl bu konutları satın alacak?" sorusunun yönelten Safa, "Dünyayı siyasetçiler değil, ekonomistler yönetir. Dolayısıyla siyasetçilerin aldığı bu karar, ekonominin temel prensiplerine uymadığı için faturayı bütün toplum olarak bizler öderiz" diye konuştu. 

Merkez Bankası resmen açıkladı! Faiz, dolar, enflasyon yıl sonunda böyle olacak!

Milli Emlak'tan 30 bin, 33 bin ve 38 bin TL'ye arazi satacak! Mayıs 2024 ihaleleri tek tek açıklandı!

Konut satışlarındaki düşüş, büyük vergi kaybına neden oluyor. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım!

SGK Başuzmanından kiracı tepkisi: Ev sahiplerinin anlattıkları inanılır gibi değil! 


 


Geri Dön