27 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı yüzde 42 düştü!

Yabancıya konut satışı yüzde 42 düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı konut satış istatistiklerini dün resmen açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, yabancıya konut satışı yüzde 42 düştü.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merakla beklenen eylül ayı konut satış istatistiklerini resmen açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında yüzde 9,5 oranında azaldı ve 102 bin 656 olarak gerçekleşti. 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, 9 aylık dönemde satışlar yüzde 15 azalış gösterdi. Yine paylaşılan detaylara göre, son dönemlerde sık sık gündeme gelem konut satışlarında mega kent İstanbul 15 bin 247 konut satışı ve yüzde 14,9 ile en yüksek paya sahip oldu.

Ayrıca açıklanan rakamlara göre, söz konusu satış sayılarına göre mega kent İstanbul'u 9 bin 48 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile başkent Ankara, 5 bin 476 konut satışı ve yüzde 5,3 pay ile  İzmir  takip etti.

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Emlak Uzmanı Mustafa Koçak, geçen yıl Eylül ayının sonuna gelindiğinde Türkiye’deki toplam konut satışının 1 milyonu geçtiğini ancak bu adetlerin şu anda 2023 yılında 900 bin seviyelerinde kaldığını söyledi.

 Yabancıya konut satışı yüzde 42 düştü!

KONUTA TALEP AZALDI MI?

Yaptığı açıklamada 2. el ve sıfır daireler masaya yatırıldığında 2. ellerin toplam satış oranının yüzde 70 şeklinde açıklandığını dile getiren Emlak Uzmanı Mustafa Koçak, genel gayrimenkul satışlarına bakıldığında da konutların toplam tüm gayrimenkul satışlarına oranının yüzde 39 seviyelerinde olduğunu belirterek, bunun da yine konuta olan talebin azaldığını gösterdiğini talebin biraz daha konut dışı gayrimenkullere arsa, arazi gibi yatırımlara kaydığını dile getirdi.

Mustafa Koçak açıklamasında bundan 2-3 yıl öncesine kadar konutların toplam satış oranının yüzde 60 mertebelerindeyken bu oranın yüzde 39 dokuza kadar gerilediğini söyledi.

 

KREDİYLE SATIŞLAR AZALDI

Yaptığı açıklamada Ocak-eylül dönemindeki ipotekli konut satışlarının da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 29,6 azalışla 160 bin 884 olduğunu belirten Mustafa Koçak,  konut satış verilerinde dikkat çeken en önemli diğer bir hususun da ipotekli satışlar olduğunu söyledi.

Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak açıklamasında geçtiğimiz aylarda yüzde 13 seviyelerine kadar gerilediğini söyledi.

Yabancıya konut satışı yüzde 42 düştü!

YABANCIYA KONUT SATIŞI YÜZDE 42 DÜŞTÜ

Açıklanan rakamlara göre yabancılara yapılan konut satışları eylül ayında bir önceki senenin aynı ayına göre azalma görüldü. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, Eylül ayında toplam konut satışları içerisinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 2,9 şeklinde oldu. 

Yaptığı açıklamada Eylül'de geçen seneye göre yüzde 42’lik bir azalmanın söz konusu olduğunu dile getiren Mustafa Koçak, yabancıya satışta ilk 9 aya bakıldığında da 2023 yılında 2022 yılına oranla, yüzde 43 buçukluk bir azalma görüldüğünü ve yaklaşık olarak 28 bin satışın yabancılara yapıldığını söyledi. 

Mustafa Koçak açıklamasında ayrıca yabancılara satışla ilgili yine Rusya'nın başı çektiğini söyleyerek, konut satışında Antalya'nın başı çektiğini söyledi.
 

Konut fiyatları yüzde 90,3 arttı! İstanbul'da ortalama fiyatlar ilk kez 4 milyon TL'yi geçti!

ABD’den ev alan 150 Türk dolandırıldı

Konut satışları yüzde 9,5 azaldı! 2023 Eylül'de 102 bin 656 konut satıldı!


Geri Dön