Sektörel

Yabancıya konut satışında 2023 hedefi 15 milyar dolar!

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, 2023 için 15 milyar dolarlık gayrimenkul ihracı hedeflendiğini açıkladı. Akbal, bu hedefin uzak olmadığını söyledi ve yabancıya gayrimenkul satışı hakkında açıklamalarda bulundu.

Rekabet ve ilhamı 'Türkiye'de Yabancı Gayrimenkul Yatırımlarının Geleceğini İhracat Odaklı Yeniden Düşünmek' olarak belirlenen GİGDER ve AGS Global ortaklığında yabancıya gayrimenkul satışı araştırması yapıldı. 

Yabancıya konut satışlarının, sektörün önde gelenleri ile analiz edildiği 'Rekabet ve İlham: Türkiye’de Yabancı Gayrimenkul Yatırımlarının Geleceğini İhracat Odaklı Yeniden Düşünmek' başlıklı toplantıya GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, GİGDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bayram Tekçe ve basın mensupları katıldı.

Rekabet ve ilhamı 'Türkiye'de Yabancı Gayrimenkul Yatırımlarının Geleceğini İhracat Odaklı Yeniden Düşünmek' olarak belirlenen araştırmada, 410 kişiyle online mecralardan anket yapılarak bilgiler alındı. 

Toplamda 6 bin kişiye ulaşılan ankette, yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alma alışkanlıkları analiz edildi. Çalışmada İngiltere ve Londra pazarı baz alındı.

 

Yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alımlarına ilişkin açıklamalarda bulunan GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, 2023 için 15 milyar dolarlık gayrimenkul ihracı hedeflendiğini açıkladı. Bu hedefin uzak olmadığını belirten Faruk Akbal, "Yabancıya gayrimenkul satışında Türkiye'nin uluslararası bu pazarda güçlü hale gelmesi hedefiyle çalışmalara başladık" diye konuştu. Faruk akbal, şunları kaydetti:

"Türkiye'den gayrimenkul almış 410 yatırımcıdan istediğimiz soruların cevaplarını almak için iletişim kurduk. Güvenle cevap aldığımız 410 kişi verilerimizi oluşturdu." 

"Dünyada 330 milyar dolar ile 380 milyar dolar aralığında ulusrarası gayrimenkul yatırım pazarı olduğunu tespit ettik" diyen Akbal, "İngiltere'de bu rakam 48 milyar dolar iken, Türkiye'de 2019'da bu rakam 6.85 milyar dolar oldu ve hasılatta yüzde 10.6 olarak belirlendi. 

2020'de gayrimenkul satışında rekor kırıldı. 2019'da yabancıların toplam satıştaki payı 3.3 iken, 2020'de 2.7 oldu." 

Türkiye’de yatırım yapanların yaş gruplarına baktıklarında en büyük alımı 45 ile 54 yaş arası doktor mühendis gibi kalbur üstü bir kitlenin yaptığını belirten Akbal, "Ülke bazlı alım nedenlerine baktığımızda Ürdünlülerin yüzde 89’u yatırım amaçlı alırken, Rusların yüzde 70’i ise tatil için alım yapıyor. İngilizlerin ise kalıcı hayat için aldığı dikkat çekti" diye konuştu.

2015-2020 yılları arasında toplam konut satışı yüzde 16.3 büyüme kaydetti. Türkiye'de 2020 yılında toplam 1 milyon 499 bin 318 konut satılırken, toplam satışların 469 bin 740 adetini ilk el konut satışları oluşturdu.

Yabancı Yatırımcı Neden Türkiye'den Gayrimenkul Alıyor?

Yabancıların Türkiye'den gayrimenkul almasının ana sebeplerini sıralayan Akbal, şunları söyledi: 

"Ana lokomotifler yatırım, tatil, kalıcı hayat,vatandaşlık  ve emeklilik olarak ifade edilebilir. Burada tespit edilen bir unsur da ülkelere göre mesajların farklılaşabileceği oldu." 

Yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alımlarında ülkelere göre sebeplerin değiştiği belirlendi. Buna göre, Suudi Arabistan, Irak, Ürdün, Cezayir ve İran vatandaşları en çok yatırım için; Rusya ve Almanya vatandaşları kısa süreli tatil için, İngiltere vatandaşları ise kalıcı bir hayata başlamak için Türkiye'den gayrimenkul alıyor. 

Yabancılar Türkiye'den gayrimenkulü vatandaşlık için mi alıyor?

Bu konunun herkesin gündeminde olduğunu belirten Faruk Albal, "Türkiye'den gayrimenkul alan yabancıların yüzde 10 vatandaşlık aldı, yüzde 10 vatandaşlık başvurusunda olduğunu, yüzde 75 i almadığını, düşünmediğini söyledi. Yani görülüyor ki Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapan her 4 yatırımcıdan sadece 1'i vatandaşlık alıyor" diye konuştu. 

Yabancıların en çok gayrimenkul aldığı 3 il ise şu şekilde: 

1. İstanbul: Yüzde 61
2. Antalya: Yüzde 27.4 
3. Trabzon: Yüzde 3.7

Yabancı yatırımcıların yüzde 53.'u 2014-2018 yılları arasında Türkiye'den gayrimenkul satın alırken, yüzde 37.6'sı ise 2019-2020 yılları arasındaki yatırım trendini izledi. Veriler ışığında yeni bir yatırımcı profili ortaya çıktı. 

Ömer Faruk Akbal, konuya ilişkin, "Çalışmanın ana ekseni yeni gayrimenkul yatırımı yapanlar oldu" diye konuştu. 

Yabancıların en çok tercih ettiği gayrimenkul türlerinin de incelendiği çalışmada, Akbal, tercih edilen gayrimenkulleri şöyle açıkladı:

"Yatırım yapanların yüzde 90'ı konut, yüzde 5'i müstakil,villa bahçeli evleri tercih etti. Burdan anlaşılıyor ki Türkiye'den gayrimenkul alanların yüzde 95'i konaklama türünde yani imar durumu konut olan gayrimenkul satın almış."

Yabancı yatırımcıların Türkiye'de satın aldığı gayrimenkul türlerine bakıldığında ödenen ortalama tutarın 161.500 dolar olduğunu belirten Akbal, konut segmentinde bu rakamın 150.750 dolar olduğunu söyledi. 

Yabancı yatırımcının sahip olduğu gayrimenkul durumuna bakıldığında, yüzde 57.2'sinin yeni, yüzde 31.8'inin inşaat halinde/yapım aşamasında, yüzde 11'inin ikinci el olduğu belirlendi. 

Gayrimenkul alanların yüzde 57’sinin bitmiş sıfır konut alırken, yüzde 32’sinin inşat halinde olan konutları almayı tercih ettiğini ifade eden Faruk Akbal, "Yüzde 11 i ise ikinci el konut almış durumda. Yani yabancıların yüzde 90’nı yeni konut alıyor" dedi.

Akbal, alanların yüzde 92.7’sinin konutu alınca en az 5.7 yıl elinde tuttuğunu, yani hızlıca satmadığı vurguladı.

Türkiye'den gayrimenkul alan 410 yatırımcının yüzde 92,7 si gayrimenkullerini ellerinde tutmuş diyen Akbal, "Yabancı gayrimenkul aldığında uzun süre elinde tutuyor" dedi. Akbal, "Yabancı gayrimenkul aldığında minimum 5.7 yıl elinde tutuyor. Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapmış bir yabancının ortalama konaklama süresi 2.8 ay oldu, bu yaklaşık 84 gün yapar" diye konuştu.  

Türkiye'den gayrimenkul alan 410 yatırımcının yüzde 92,7'sinin gayrimenkullerini ellerinde tuttuğu belirlendi. 

Akbal, "Ortalamaya bakıldığında, bir kişi geldiğinde 1.66 adet daire alıyor. Kimsi 3 kimi 4 kimi bir alıyor, ortalama 1.66'ye denk geliyor" dedi. 

Yabancıya konut satışı 220 bini geçti!

Yabancıların gayrimenkul alımında ilk tercihi Türkiye!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com