28 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi! Artık altın vize konuşulmalı!

Yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi! Artık altın vize konuşulmalı!

Sektör temsilcileri yabancıya konut satışı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi geldi. İşte ayrıntılar...



Antalya Nirvana Cosmopolitan Convention Center’da gerçekleştirilen  Gayrimenkul Projeleri Yatırım Fuarı ve Zirvesi’nde, sektördeki son gelişmeler ve yabancılara ilişkin gayrimenkul satışlarına yönelik eleştiriler masaya yatırıldı. 

Yabancıya satış için dünya örneklerini paylaşan sektör temsilcileri, yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. 

AREMAS Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, burada yaptığı açıklamasında yabancılara ilişkin gayrimenkul satışı ile ilgili dikkat çekici tespitlerde bulundu. 

Yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi! Artık altın vize konuşulmalı!

Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre; Vedat Arslan, 2022'nin sektör için güzel geçtiğini belirtti ve "60 bin konut satıldı, 6.5 milyar dolar kaynak girişi yaşandı. 2023'ü ise 4 milyar dolarla tamamlayacağız gibi duruyor" ifadelerine yer verdi. 

Arslan, şu an için Kıbrıs ile Dubai'nin çok revaçta olduğuna dikkat çekerek, "Dubai’de yılda 100-120 bin konut satışı yapılıyor, bu konutların yüzde 90’ı yabancı satışı. Bu pazarda sadece 2022'de yabancılara 65 milyar dolarlık satış gerçekleştirilmiş" bilgilerini verdi. 

Arslan, yabancıya satış konusunda mutlaka yasal düzenleme gerektiğini vurguladı.

Yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi! Artık altın vize konuşulmalı!

AREMAS Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, gayrimenkul sektörü olarak ülkeyi satmadıklarını, ülke satmanın başka bir şey olduğunu, dünyanın tüm metropollerinde yabancıya ilişkin satışların olduğunu aktardı. 

"Geçtiğimiz sene İstanbul’da yapılan toplam konut satışının sadece yüzde 10’u yabancılara ilişkin. Türkiye geneline bakarsanız bu oran yüzde 3.5-4 seviyesinde. Antalya’da ise bu oran yüzde 20’lerde" diyen Vedat Aslan, Londra'da bu seviyenin üstüne, Dubai'de yüzde 90'lar seviyesinde olduğuna dikkat çekti. 

"Tabii ki yabancıya yönelik satış oranı yüzde 90 olmasın. Ama bu işten korkulmasına da gerek yok. Maalesef yönetemediğiniz süreçleri yasaklamak veya durdurmak kolay görünebiliyor" açıklamasında bulunan Aslan, "Bugün Portekiz veya Yunanistan’a bakıldığında altın vize vardır. Portekiz’de sonrasında vatandaşlığa dönen bir uygulama da bulunuyor. Ve buralarda ürün çeşitliliği söz konusu. Türkiye’de de artık altın vize uygulaması gündeme gelmeli" şeklinde konuştu. 

Yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi! Artık altın vize konuşulmalı!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam da alınan yeni kararlarla yabancıya ilişkin gayrimenkul satışlarının zorlaştırıldığını ileri sürdü ve "Son alınan kararla ikametgâh izni 75 bin dolardan 200 bin dolara yükseltildi. Sanki yabancılara satışın önü kapanıyor gibi. Biz asla ülkemizi satmıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar da ucuza satışa karşı olduklarının altını çizerek, "Yabancı Antalya’da 2 konut alıyor, birine oturuyor diğerini fahiş fiyata kiralıyor. Bu şekilde olmamalı" açıklamasında bulundu. 

Altını olanlara müjde! Uzmanlar resmen açıkladı! 2024 altının yılı olacak!

Türkiye'de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? Ev alacaklar dikkat! 

Son dakika! 750 bin hektar alan flaş karar!


Geri Dön