Sektörel

Yabancıya konut satışının ekonomiye katkısı büyük!

Yabancılara yılda 4 milyar dolarlık konut satışı yapıldığını söyleyen Sur Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Bu rakam Türk ekonomisinde 40 milyar dolarlık döngü yaratıyor. Yani Türkiye'ye net katma değer yaratıyoruz" dedi.

Yabancıya konut satışını düzenleyen mütekabiliyet kanununun çıkmasıyla vites yükselten müteahhitler, yıllık 4 milyar dolara ulaşan yabancıya konut satışını daha da yukarıya taşımayı hedefliyorlar. 

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 41 milyar dolarlık satışın Türk ekonomisine 40 milyar olarak döndüğünü söyledi. Konut üreticileri olarak yıllardır mütekabiliyet yasasının çıkması için mücadele ettiklerini anlatan Altan Elmas, şunları söylüyor: 


AYLIK 400-500 DOLAR GELİR DOĞUYOR 

"Biz 'Her yıl konut projelerimizin yüzde 10-15'ini yabancılara satar, 10 milyar dolar Türkiye'ye koyarız' güvencesi vermiştik. Şu anda yabancılara satılan konutun değeri 4 milyar dolara ulaştı. Bu konutların tamamını insanlar sitelerden alıyor. Her dairenin 300-400 liralık aidatı oluyor, bunların tamamı site güvenlik, temizlik elemanlarına veriliyor. Bununla birlikte emlak ve çöp vergisi gibi aylık 1000 liralık sabit gelirleri oluyor. Yani ev satmakla kalmayıp yabancı başına 400-500 dolar aylık gelir ortaya çıkıyor. Bu evde dumanı tüttürüyor, net katma değer yaratıyor. Gayrimenkul bir defalık değil, sürekli olarak gelir ve harcama yaratmaya devam ediyor." Müteahhitler olarak artık çok ciddi paralar kazanamadıklarından yakman Elmas, "Arsa payları çok yüksek. Güneşli'deki ilk projede Corridor'da yüzde 43 olan arsa payı şu anda Mirage Residence projemizde yüzde 50'ye çıktı. Dağ başındaki yerlere artık yüzde 50 pay istiyorlar. Getiri olarak bizden konut satın alanlar bizden çok para kazanıyor" diye konuştu. Kendi projelerinin bittiğinde oturumcu olarak hemen dolduğuna dikkat çeken Elmas, "Alıp prim yapınca satayım düşüncesinde değil, hemen girip kendisi oturmak için bunu yapıyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 


Habertürk